Ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου εξηγεί τι σημαίνει “REFRENANTEM”
Refrenantem στα Λατινικά σημαίνει βιασύνη και είναι αισθητικά πιο συμπαθής λέξη από την φτωχότερη σε συναίσθημα βιασύνη. Οπτικά μόνο! Χρησιμοποιούμε ενίοτε λατινικές λέξεις και εκφράσεις στα νομικά.
Το Refrenantem είναι ο τίτλος αυτών των σκέψεων οι οποίες δεν συνιστούν νομική ανάλυση. Είναι έκφραση μιας προσωπικής ανησυχίας ενός δικηγόρου για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό στον χώρο του κοινωνικού εγκλήματος. Η μετάδοση πληροφορίας και εικόνας στο ευρύ κοινό από εγκλήματα διεγείρει τόσο πολύ το συναίσθημα που φαίνεται να επηρεάζει πλέον έντονα τις διωκτικές αρχές.
Ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου*
Θα αναφερθώ στο γνωστό περιστατικό στο κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Ανεξαρτήτως συμβάντος-τυχόν άμυνας-δικαιολογημένης αγανάκτησης κλπ , η εικόνα του ξυλοδαρμού ενός αβοήθητου ανθρώπου ανεξαρτήτως εγκληματικής του συμπεριφοράς με σόκαρε από μικρό. Ενστικτωδώς εξάγεται ένστικτο υπερασπιστικό προς τον φαινομενικά αβοήθητο . Επομένως δίκαια η αγανάκτηση από μερίδα έστω του κόσμου. Είναι όμως “δίκαιη” κατά την τελολογική ερμηνεία της λέξης η βιαστική καταδίωξη του δράστη;;;
Φοβάμαι πως στον βωμό της ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος οι διωκτικές αρχές ίσως να μην υπολογίζουν τέτοιες βιασύνες. Στον δράστη – τουλάχιστον κατηγορούμενο-για τη συμπεριφορά αυτή ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και θανατηφόρα σωματική βλάβη προφανώς σε σύνδεση μεταξύ τους.
Η θανατηφόρα σωματική βλάβη δεν είναι ανθρωποκτονία νομικά παρότι ο τίτλος της ως έγκλημα είναι βαρύγδουπος . Αναφέρεται σε μια έστω απλή σωματική βλάβη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο. Είναι δηλαδή μια διακεκριμένη παραλλαγή του εγκλήματος της σωματικής βλάβης που όμως ο νόμος ως προς το αποτέλεσμα του θανάτου απαιτεί αμέλεια από τον δράστη.
Η θανατηφόρα βλάβη είναι έγκλημα εκ του αποτελέσματος , συνιστά κακούργημα , και απαιτεί αιτιώδη συνάφεια της πράξης και του αποτελέσματος . Δηλαδή θα πρέπει ο θάνατος να συνδεθεί με τα χτυπήματα . Αρα για να καταστεί κάποιος κατηγορούμενος για το έγκλημα αυτό υπάρχει μια ανυπέρβλητη και βασική προυπόθεση. Το μέσο της κρίσης του εισαγγελέα , το οποίο θα αποδείξει την αιτιώδη αυτή σχέση και συνάφεια προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το μόνο αποδεικτικό μέσο της κρίσης αυτής δεν είναι άλλο από την έκθεση της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης. Στην συγκεκριμένη υπόθεση προφανώς και η δικογραφία δεν ήταν ώριμη να οδηγηθεί στον ανακριτή όπως και ο κόσμος δεν ηταν ώριμος να δεχθεί την αναμονή της ολοκλήρωσης της δικογραφίας. Η εισαγγελία άσκησε ταχύτατα μεν, λανθασμένα δε (άρα βιαστικά) μια ποινική δίωξη για ένα έγκλημα το οποίο για να σχηματιστεί απαιτούσε άλλες προϋποθέσεις. Φτάσαμε έτσι στην αμήχανη στιγμή άπασες οι πλευρές να βρεθούν σε αμηχανία με τα πρώτα συμπεράσματα της μεταγενέστερης νεκροψίας-νεκροτομής η οποία όπως φαίνεται στο σημείο που έφτασε δεν συνδέει χτυπήματα με θάνατο. Δεν έχω γνώση δικογραφίας ούτε της ιατροδικαστικής έκθεσης επομένως τα παραπάνω δεν τα υπογράφω. Το σίγουρο είναι ότι η σύνδεση των χτυπημάτων με τον θάνατο προκύπτει από τη φάση της νεκροψίας που ήδη έλαβε χώρα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που αναμένονται – συνήθως δεν φωτίζουν παραπάνω τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που ερευνάται καθώς απομένουν αναλυτικότερα οι ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να αποκαλυφθεί υποκείμενη οργανική πάθηση (νεοπλασματικές – καρδιολογικές ασθένειες κλπ) και τοξικολογικές εξετάσεις.
Συντάσσομαι απολύτως στο σημείο αυτό με τα μμε τα οποία εκτός από επαγγελματικούς σκοπούς σωστότατα στο ρεπορταζ προσπαθούν να ξεμπερδέψουν τα παραπάνω κουβάρια έστω και αν καμια φορά ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητές που τους αναλογούν.
Το δικό μου σχόλιο αφορά μόνο τη βιαστική που μπορεί να γίνει επικίνδυνη και αντιφατική ποινική δίωξη και δεν ειχα σκοπό να κάνω καμια νομική ανάλυση η μετάδοση οποιασδήποτε γνώσης .
*Δικηγόρος D.E.S.S
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr