Ο Ποινικός Κώδικας, οι αλλαγές, και η άμεση ψήφιση της μεταρρύθμισης
Την ώρα που η μάχη για τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν επίπεδο στη χώρα, δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών αντιπαραθέσεων οι οποίες αναλώνονται σε ήσσονος σημασίας για το μέλλον ζητήματα, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του των τελευταίων πολλών ετών, η αναμόρφωση των νέων Κωδίκων (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας) , θα πρέπει να περιμένει(;) τις ευρωεκλογές.
«Ήρθε η ώρα» απαντούν ομόθυμα οι νομικές και δικαστικές ενώσεις, οι άνθρωποι των πανεπιστημίων , ακόμα και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα. Ήρθε η ώρα , επιμένουν, για να αλλάξει ο ποινικός χάρτης της χώρας μετά από 70 χρόνια, και οι αλλαγές να περάσουν κατέβουν στην κοινωνία. Άλλωστε, η κατάργηση του δρακόντειου νόμου περί καταχραστών δημοσίου (που έστειλε φυλακή την καθαρίστρια του Βόλου) και εξισώνει τον οικονομικό παραβάτη με τον δολοφόνο, έχει γίνει αποδεκτή από όλους. Ήδη μάλιστα, έχουν υπάρξει και σημαντικές βελτιώσεις σε διατάξεις που είχαν επικριθεί από δικαστικούς και νομικούς. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν ψηφίζονται άμεσα να ξεκινήσει αφενός η νέα εποχή και αφετέρου να «ξεμπλοκαριστούν» τα δικαστήρια στα οποία δικαστές και δικηγόροι παίζουν καθυστερήσεις ενόψει των αλλαγών στις ποινές και τα νέα δεδομένα. Εν ολίγοις η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε ακινησία εν αναμονή της επικείμενης ψήφισης!
Εξαιρετικά κρίσιμο το θέμα του χρόνου εφαρμογής
Όλοι βέβαια περιμένουν προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα καταδίκης πολιτών με βάση τον παλιό νόμο σε μεγάλες ποινές, την ώρα που σε λίγο καιρό τα νέα νομοθετήματα που θα τεθούν σε ισχύ θα έχουν άλλες προβλέψεις με μικρότερες ποινές ή θα προβλέπουν άλλο ποινικό χαρακτηρισμό για ένα έγκλημα, για παράδειγμα, πλημμέλημα αντί για κακούργημα. Για τον λόγο αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο το θέμα του χρόνου εφαρμογής των νέων κωδίκων, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνουν λόγο για άμεση εφαρμογή μετά την ψήφισή τους, το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Ψήφιση και αλλαγές
Πάντως μετά τις αρχικές αντιδράσεις για περιορισμένες διατάξεις (περίπου 10 στα περίπου 1000 άρθρα) υπάρχει ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα της ανέφελης κοινοβουλευτικής έγκρισης.
Οι αλλαγές σε σημαντικές διατάξεις που είχαν δεχθεί επικρίσεις και τροποποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει της κατάθεσης των κωδίκων στη Βουλή είναι κυρίως οι παρακάτω:
- Η ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς τελικά θα προβλεφθούν ποινές που θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για την εγκληματική οργάνωση, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος θα θεωρείται διευθύνων ή απλά «εγκέφαλος» μιας εγκληματικής οργάνωσης.
- Οι διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών, καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει κακούργημα –και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα όπως αρχικά είχε προβλεφθεί– ενώ παράλληλα σειρά αδικημάτων για τα οποία αρχικά επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα θα παραμείνουν κακουργήματα, αλλά με ποινές έως έξι χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές παραγραφές αδικημάτων.
- Οι διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr