Ο Ριχάρδος, το έγγραφο της αστυνομίας (για να προλάβει τα χειρότερα) και η σιωπή της Εισαγγελίας
Λένε πως μεγαλύτερο πρόβλημα στη διάπραξη ενός λάθους είναι η μικροψυχία στην παραδοχή και την αποκατάσταση του. Παραμένει άγνωστο για τις αρχές, πολλώ δε μάλλον για τους πολίτες αυτής της χώρας, αν ο Ριχάρδος είναι ένας αθώος ή ένας ένοχος άνθρωπος.
Η αίσθηση του κόσμου, σχετικά με την «ηθική» διάσταση ενός επαγγέλματος που σε εποχή κρίσης αγόραζε σε τιμές ευκαιρίας τα δαχτυλίδια, τις βέρες και τα κοσμήματα του κόσμου, είναι πιθανόν αρνητική. Αυτό όμως δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος ποινικής ευθύνης.
Είναι ποινικά αδιάφορο
Είναι ποινικά αδιάφορο όπως λένε οι νομικοί. Αυτό όμως που προκύπτει βάση των εγγράφων τα οποία έστειλε η ΑΑΔΕ και η ανακρίτρια, είναι πως δεν έχει διαπράξει λεθρεμπορία. Συνεπώς, αφού συνελήφθη γι’ αυτό το αδίκημα και οι αρχές δεν έχουν να του προσάψουν κάτι άλλο γιατί αυτός ο άνθρωπος (και οι άλλοι 7 βέβαια) κρατείται;
Γιατί όπως είπαμε στην παραδοχή του λάθους υπάρχει μια «μικροψυχία των αρχών» ή καλύτερα μια διάθεση να μετατεθούν οι τυχόν ευθύνες. Βλέπετε, η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή με τα συχαρίκια στην αστυνομία και την αναφορά στον Ριχάρδο που «ξεζούμιζε» τους πολίτες, έδωσε και πολιτική διάσταση στην υπόθεση.
“Η σιωπή είναι χρυσός κ. Τσίπρα”
Το «φιάσκο» δηλαδή έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Έσπευσε άλλωστε να το πει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νικ. Παναγιωτόπουλος:
«Η όλη υπόθεση θα ήταν για γέλια, αλλά δυστυχώς είναι πολύ σοβαρή και ανησυχητική. Από τη μία οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους λειτούργησαν με ασυγχώρητη επιπολαιότητα και ερασιτεχνισμό.
Από την άλλη, η εικόνα ενός πρωθυπουργού που εκδίδει δικαστικές αποφάσεις από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη και παρεμποδίζοντας τη διαλεύκανση μιας ύποπτης υπόθεσης, είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη.
Κάποιες φορές, κ. Τσίπρα, η σιωπή είναι χρυσός».
100 οικογένειες στο δρόμο
Την προσωπική διάσταση του θέματος έδωσε και ο ίδιος ο Ριχάρδος:
«Δυστυχώς η τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έχω υποστεί αυτές τις ημέρες μετά τη σύλληψή μου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα καταστήματά μου με την ουσιαστική παύση προσέλευσης πελατών, αφού επλήγη η αξιοπιστία και η εντιμότητά μου έναντι του κοινού, και αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση με την αποφυλάκισή μου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τα καταστήματα, να απολυθεί το προσωπικό και να βρεθούν 100 οικογένειες στο δρόμο, αλλά και να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αλλά θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και δεν θα μπορούν να καλυφθούν με την επιχείρηση σε ουσιαστική παύση λειτουργίας», υποστηρίζει, καταλήγοντας:
«Ήδη με την απολογία μου σας έχω προσκομίσει όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών μου προς την εφορία, οι οποίες είναι ενήμερες μέχρι και το μήνα Νοέμβριο, αλλά προφανώς θα βρεθώ σε παντελή αδυναμία πληρωμής τους, αν συνεχιστεί η προσωρινή μου κράτηση και η δι’ αυτής δυσφήμησή μου ως επιχειρηματία και ατόμου».
Η αντιδιαστολή
Προχθές πάντως η Ασφάλεια Αμαρουσίου που διενήργησε όλη την έρευνα και τις συλλήψεις για την υπόθεση του χρυσού, αρχίζει την αναδίπλωση, και ζητεί από όλα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας, να μην σφραγιστούν τα καταστήματα του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου.
Αντίθετα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών στο αίτημα της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς , επέλεξε τον μοναδικό τρόπο που προφανώς είχε για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Να σιωπήσει. Να πάει δηλαδή η υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και εκεί να βγάλουν οι δικαστές τα κάστανα από τη φωτιά. Μόνο που κάθε ώρα που παραμένουν στη φυλακή οι κρατούμενοι, ανεβαίνει ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο. Και κανείς δε θα χαριστεί σε κανέναν, όπως συμφωνούν όλοι.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr