Ποινικοί Κώδικες: Mια αναγκαία μεταρρύθμιση, που σκοντάφτει στην πολιτική συγκυρία;
Είναι κοινός τόπος η αναγκαιότητα ψήφισης των νέων Κωδίκων. Το λένε όλοι, είτε σε δημόσιες , είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις. Και συμφωνούσαν πως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αγνοηθεί το πολιτικό κόστος και να γίνει – επιτέλους- μια αλλαγή στους Κώδικες, οι οποίοι σημειωτέων , ισχύουν από το 1950!
Χρειάστηκε δε μια «τραγική» δικαστική υπόθεση, η πρωτοφανής καταδίκη της καθαρίστριας του Βόλου, για να καταλάβουμε όλοι πως ο οικονομικός εγκληματίας δεν μπορεί να εξισώνεται με το δολοφόνο, και πως ο δρακόντειος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου ( που προέβλεπε μέχρι και θανατική ποινή όταν αυτή ίσχυε) πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Κι όμως. Μια τέτοια μεταρρύθμιση που περίμενε ο νομικός κόσμος της χώρας δεκαετίες, κινδυνεύει να «απονομιμοποιηθεί» από την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της επιλογής ηγεσίας στη Δικαιοσύνη αλλά κυρίως από το χρόνο που επέλεξε να τις κάνει. Η απόφαση της αντιπολίτευσης να μην πάει στη Βουλή , και να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη λειτουργία του Κοινοβουλίου σε «προεκλογική περίοδο», ουσιαστικά έχει ως παράπλευρη απώλεια τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Οι εισαγγελείς
Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως σοβαρή αντίδραση για το θέμα συνολικά, που φτάνει μέχρι και το αίτημα απόσυρσής τους, έχουν οι εισαγγελείς της χώρας , οι οποίοι μιλούν για μειώσεις ποινών και αθρόες αποφυλακίσεις που όπως λένε, φέρνει ο νέος Κώδικας
“Θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων”, λένε.
Ο νόμος περί καταχραστών
Μεγάλη απήχηση , μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και με την καθαρίστρια του Βόλου, απολαμβάνει η διάταξη με την οποία καταργούνται τα ισόβια στον αποκαλούμενο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου. Άλλωστε από τη διαβούλευση που προηγήθηκε φάνηκε ότι η κατάργηση του χαρακτηριζόμενου από πολλούς αναχρονιστικού νόμου ο οποίος εξισώνει τον οικονομικό παραβάτη με τον δολοφόνο, και που όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να αλλάξει ξέσπασε «πόλεμος», έχει γίνει αποδεκτή από όλους.
Όλοι επίσης συμφωνούν ότι η ψήφιση των κωδίκων δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο αφού τους τελευταίους μήνες εν αναμονή της κατάθεσής τους στη Βουλή έχουν «μπλοκαριστεί» τα δικαστήρια καθώς δικαστές και δικηγόροι παίζουν καθυστερήσεις ενόψει των αλλαγών στις ποινές και τα νέα δεδομένα.
Έννοια του Δημοσίου
Άλλη σημαντική διαφοροποίηση του νέου Κώδικα είναι το γεγονός ότι “σπάνε” τα ισόβια που προβλέπονταν μέχρι τώρα για τραπεζικά στελέχη και ΝΠΙΔ σε υποθέσεις διαφθοράς και αντικαθίστανται με ποινές φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ εν γένει τα αδικήματα που σχετίζονται με οικονομικά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.α. αντιμετωπίζονται πλέον επιεικέστερα.
Ειδικότερα, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, στις υποθέσεις διαφθοράς το Δημόσιο νοείται πλέον με τη στενή του έννοια, δηλαδή ΟΤΑ και οι Περιφέρειες. Με τον ορισμό αυτό τίθενται εκτός των επιβαρυντικών διατάξεων που προέβλεπαν ισόβια κάθειρξη για τράπεζες και ΝΠΙΔ άσχετα εάν έπαιρναν επιχορηγήσεις. Όμως προβλέφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας και στον ιδιωτικό τομέα προς αποφυγή καταχρήσεων, κυρίως εκ μέρους οργάνων της διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr