Πώς οι δηλώσεις πολιτικών σε βάρος κατηγορουμένων θα κοστίζουν (σε πολύ χρήμα) στο Κράτος

Π.χ η φράση του Παύλου Πολάκη: Γιατί η (αναφέρεται ονομαστικά) «ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμα για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis κύριο Κωνσταντίνο Φρουζή, στον οποίο έχει ασκηθεί ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018!!! Πόσος καιρός επιτέλους […]

NEWSROOM
Πώς οι δηλώσεις πολιτικών σε βάρος κατηγορουμένων θα κοστίζουν (σε πολύ χρήμα) στο Κράτος

Π.χ η φράση του Παύλου Πολάκη: Γιατί η (αναφέρεται ονομαστικά) «ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμα για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis κύριο Κωνσταντίνο Φρουζή, στον οποίο έχει ασκηθεί ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018!!! Πόσος καιρός επιτέλους χρειάζεται για να προχωρήσει η δικογραφία;»

Π.χ Η φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας και τόνισε ότι «το ένα από τα δύο κυκλώματα είναι η γνωστή αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας τα πρώτα χρόνια της κρίσης».

Ενδεικτικά, και μόνο αυτές οι δύο φράσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων (πολλώ δε μάλλον όταν ο ένας είναι ο πρωθυπουργός) για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και πρόσωπα κατηγορουμένων, είναι πλέον σχεδόν δεδομένο πως θα κοστίζουν σε πολύ χρήμα στο ελληνικό δημόσιο. Η νέα διάταξη προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας, όπως εισήχθη με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες, σχετικά με το ύφος που θα πρέπει να έχουν (αναγκαστικά πλέον) οι δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Τι λέει η διάταξη

Μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημοσίων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία, και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης.

Η προηγούμενη αυστηρότερη εκδοχή

Ορισμένες από τις τροποποιήσεις περιλαμβάνονταν και σε σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί το καλοκαίρι στη Βουλή από τον Στ. Κοντονή (προέβλεπε και την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών), το οποίο όμως τελικώς αποσύρθηκε. Βέβαια, στην προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου, προβλεπόταν ότι σε περίπτωση επιβολής στερητικής της ελευθερίας ποινής, το δικαστήριο μπορεί υπό συνθήκες να αφαιρέσει μέρος της ποινής, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη την οποία υπέστη ο κατηγορούμενος εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις δημοσίων αρχών, οι οποίες παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του κατηγορουμένου ή προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης. Να μειωθεί δηλαδή η ποινή ενός κατηγουρουμένου που καταδικάστηκε, εφόσον έχει προσβληθεί το τεκμήριο αθωότητάς του από τέτοιες δηλώσεις. Όμως, τελικά, η διάταξη αυτή ΔΕΝ βρίσκεται στο νέο σχέδιο νόμου.

Η διάταξη και η αιτιολογική έκθεση

«Άρθρο 7 – Δημόσιες αναφορές στην ενοχή προσώπου (άρθρα 4 και 10 παρ. 1 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ)

Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος, έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης.

Αιτιολογική έκθεση: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται το δικαίωμά του υπόπτου ή κατηγορουμένου να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αξιωματούχων σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr