Πώς το κράτος αρνείται (και) στον Παπαευαγγέλλου να πληρώσει το… κράτος
Ένα μείζον θέμα, το οποίο δεν άπτεται της επιβεβλημένης υποχρέωσης της πολιτείας να διερευνήσει εξονυχιστικά τις καταγγελίες και τα στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευαγ. Παπαευαγγέλου, αλλά κυρίως της λειτουργίας των δομών του Κράτους απέναντι στο ίδιο το Κράτος, προκύπτει μέσα απο τη διαδικασία σχετικά με το πάγωμα των τραπεζικών […]
Ένα μείζον θέμα, το οποίο δεν άπτεται της επιβεβλημένης υποχρέωσης της πολιτείας να διερευνήσει εξονυχιστικά τις καταγγελίες και τα στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευαγ. Παπαευαγγέλου, αλλά κυρίως της λειτουργίας των δομών του Κράτους απέναντι στο ίδιο το Κράτος, προκύπτει μέσα απο τη διαδικασία σχετικά με το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του και το αίτημα για μερική ή ολική αποδέσμευσή τους.
Η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία, είναι προφανώς ιδιαίτερα σοβαρή και αφορά σοβαρά αδικήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με ρίζες σε Ελλάδα και Κίνα. Ο οικονομικός κύκλος της έρευνας εκτιμάται ότι αφορά ποσά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και οι διωκτικές αρχές δείχνουν πως κάνουν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και ταχύτητας έρευνα.
Άρα, το θέμα δεν είναι αυτό. Αφορά το διαδικαστικό, αυτό που αντιμετωπίζουν δεκάδες κατηγορούμενοι των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί «δεσμεύονται». Είναι η έλλειψη δυνατότητας να εκπληρώσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους προς το Κράτος (ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, ΦΠΑ κλπ) και τους εργαζόμενούς τους.
Το αίτημα
Ήδη όμως, με το βούλευμα (478/2019) που εκδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, απορρίπτουν εν μέρει την προσφυγή που είχε καταθέσει ο κ. Παπαευαγγέλου και οι εταιρείες του, Destiny Επενδυτική Μ.ΙΚΕ και Β.W. Advisory Services M.IKE, ζητώντας την ολική αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, η οποία είχε γίνει με διάταξη της προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Αννας Ζαΐρη.
Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα του επιχειρηματία για ολική άρση της διάταξης, επιτρέποντας την αποδέσμευση ποσού 1.500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Παρά το γεγονός πως οι συνήγοροί του Ηλ. Αναγνωστόπουλος, Παν. Μιχαλόλιας και Χρ. Μυλωνόπουλος, ζητούσαν να αποδεσμευθεί έστω το ποσό που αφορά οφειλές του προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.
Τι θα μπορούσαν
Όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, ο τρόπος εν προκειμένω δεν είναι βέβαια να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία, όπως ζητούσε. Αντίθετα, θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, που οφείλονται ήδη στο Κράτος (και προκύπτει με αποδείξεις) και απευθείας να καταβληθούν στα δημόσια ταμεία.
Επίσης, με την ίδια μέθοδο, να καταβληθούν (απευθείας) και οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως βέβαια και η μισθοδοσία των εργαζομένων των εταιριών του. Με αυτόν τον τρόπο, και το Κράτος θα πληρωθεί, και οι οφειλές σε εργαζόμενους θα τακτοποιηθούν. Ετσι και οι εταιρίες (άσχετα από την δικαστική εξέλιξη) θα συνεχίσουν να λειτουργούν , καθώς ούτε όλα τα χρήματα είναι προφανώς παράνομα, ούτε οι εταιρίες είναι δεδομένα σε παράνομο κύκλο εργασιών. Η συγκεκριμένη πρακτική δε, των δικαστικών αρχών δεν αφορά μόνο τον κ. Παπαευαγγέλου αλλά υψηλό αριθμό κατηγορουμένων.
Η υπόθεση
Στο σκεπτικό, ωστόσο, του βουλεύματος περί απόρριψης της προσφυγής, αποτυπώνονται τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργείται για την υπόθεση, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προς την επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας Μαριάννα Ψαρουδάκη.
Ο επιχειρηματίας, συγγενικά του πρόσωπα αλλά και το δίκτυο των συνεργατών του (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.) ελέγχονται για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Για την ίδια υπόθεση εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη φορολογικός έλεγχος στην εταιρεία Advisory, καθώς και έρευνα για τις ευθύνες στελεχών των τραπεζών, οι οποίες είχαν προμηθεύσει με POS τον επιχειρηματία, με αποτέλεσμα ο ίδιος να φέρεται να καταφέρνει να παρακάμψει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) που ισχύουν σε Ελλάδα και Κίνα. Ο έλεγχος στις τράπεζες διενεργείται, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να ερευνούν ασυνήθιστες συναλλαγές προκειμένου να αποκλείουν ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr