Σπύρος Δημητρίου: VIKING’S LEGAL AID
Προ ολίγου καιρού στη Νορβηγία μια Ελληνίδα προσπάθησε να εισάγει στη χώρα πράγματα που δεν επιτρέπεται να εισάγονται . Συνελήφθη και ακολούθησαν τα γνωστά (ανάκριση-προφυλάκιση) και η οικογένειά της η οποία μένει στην Ελλάδα με προσέλαβε προκειμένου να τη βοηθήσω στο Όσλο – να προσλάβω δηλαδή εκεί δικηγόρο και να παρέχω οποιαδήποτε άλλη βοήθεια στα […]
Προ ολίγου καιρού στη Νορβηγία μια Ελληνίδα προσπάθησε να εισάγει στη χώρα πράγματα που δεν επιτρέπεται να εισάγονται . Συνελήφθη και ακολούθησαν τα γνωστά (ανάκριση-προφυλάκιση) και η οικογένειά της η οποία μένει στην Ελλάδα με προσέλαβε προκειμένου να τη βοηθήσω στο Όσλο – να προσλάβω δηλαδή εκεί δικηγόρο και να παρέχω οποιαδήποτε άλλη βοήθεια στα διαδικαστικά .
Γράφει ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου
Έλληνας δικηγόρος στο εξωτερικό ΔΕΝ μπορεί να παραστεί σε δικαστήριο . Εντός Ε.Ε. κατ’ εξαίρεση ο Έλληνας συνήγορος μπορεί να παραστεί σε δικαστήριο ως συμπαριστάμενος με άλλον δικηγόρο της χώρας έπειτα από ειδική άδεια του προέδρου του αρμοδίου Δικηγορικού Συλλόγου και μόνο εάν αποδεδειγμένα ομιλεί τη γλώσσα του δικαστηρίου .
Η Νορβηγία δεν ανήκει στην Ε.Ε. και δεν έχω την τύχη να ομιλώ την Νορβηγική .
Εντοπίστηκε λοιπόν Νορβηγός δικηγόρος εξαιρετικός με πολλή χαλαρή συμπεριφορά , συναδελφικότατος και ευτυχέστατος που ασκεί το λειτούργημα του στη χώρα .
Στη Νορβηγία ισχύει ο θεσμός της παροχής νομικής βοήθειας σε κατηγορούμενους που δεν διαθέτουν δικηγόρο αλλά με τη διαφορά ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος μπορεί να επιλέξει τον δικηγόρο που θα πληρώσει τελικά το κράτος . Η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα σε συναλλαγή με κρατικό λειτουργό και εξαρτάται από τον όγκο και τη δυσκολία της υποθέσεως και όχι με την ελάχιστη αμοιβή που έχει καθοριστεί σε σχέση με τη βαθμίδα του δικαστηρίου .
Το 2011 ο γνωστός παρανοϊκός μακελάρης της Νορβηγίας Αντερς Μπρέιβικ – υπενθυμίζω ότι δολοφόνησε 77 ανθρώπους -όταν ρωτήθηκε για να επιλέξει δικηγόρο υπεράσπισης του- επέλεξε κάποιον τον οποίο γνώριζε από παλιά επειδή τον είχε επισκεφθεί για μια υπόθεσή του με καταμέτρηση εργατικών ενσήμων .
Ο Νορβηγός συνάδελφος ο οποίος ιδέα δεν είχε από ποινικό δίκαιο έλαβε αμοιβή από το νορβηγικό δημόσιο κάτι περισσότερο από 3.000.000 ευρώ για να χειριστεί την υπόθεση συμβουλεύοντας τον Μπρέιβικ να ισχυριστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ότι βρισκόταν σε… άμυνα!
Στη συνέχεια πλούτισε ακόμη περισσότερο γράφοντας βιβλίο για την πολύκροτη αυτή υπόθεση και την προσωπικότητα του πελάτη του. Ο Νορβηγός συνάδελφος δικαίως ήταν ευτυχής . Στη Νορβηγία ο δικηγόρος είναι σημαντικό πρόσωπο. Είδα με τα μάτια μου φιλικότητα στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου με τους δικαστές – ακόμα και απέναντι σε νέους δικηγόρους , είδα προσοχή στην αγόρευση του δικηγόρου στο ακροατήριο – μια σύνεδρος κράταγε σημειώσεις -, ο δικηγόρος εκεί θεωρείται πράγματι παράγοντας της δίκης και κατέχων την ιδιότητα του νομικού .
Εντυπωσιακή ωστόσο η συμπεριφορική ομοιότητα γραμματέων και διοικητικών υπαλλήλων η οποία θύμιζε Ελλάδα και τείνω να πιστεύω πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο . Ακόμα και στη Νορβηγία μαλώνουν τον κόσμο αδιακρίτως με το παραμικρό .
Ο δικηγόρος επισκέπτεται τον κρατούμενο ο οποίος θεωρείται ιερό πρόσωπο , δεν υπόκειται κατά την επίσκεψη σε σωματικό έλεγχο στις φυλακές ενώ δια νόμου η επίσκεψη σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές λαμβάνει χώρα κατά μόνας μεταξύ δικηγόρου εντολέα χωρίς διαχωριστικά ή τηλέφωνο και ποτέ με παρουσία αστυνομικού η σωφρονιστικού υπαλλήλου.
Προσφιλείς εικόνες συνηγόρου να επισκέπτεται κρατούμενο και να συνεννοείται μέσα από 3 εκατοστά διαμέτρου παραθυράκι στις μύτες των ποδιών και να ακούγεται ο διάλογος σε συγκρατούμενους και παριστάμενους υπαλλήλους ή αστυνομικούς συνιστά βαριά παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα των μεγάλων θαλασσοπόρων πολεμιστών .
Παράπονο ουδέν βεβαίως και για τη χώρα μας αφού προ λίγων ημερών και ενώ εξέφρασα την ενόχλησή μου σε αστυνομικό τμήμα για παριστάμενο αστυνομικό σε επίσκεψή μου σε κρατούμενο ο πρώτος με διαβεβαίωσε πως «δε ακούει» και ότι «από το ένα μπαίνουν και το άλλο βγαίνουν» αλλά τελικά το βραδάκι έκανε και σχόλια στον πελάτη μου για τον χειρισμό της υπόθεσης και ότι του τα είπα «έτσι κι έτσι».
Επιστρέφω στη Νορβηγία οπού η εισαγγελική αρχή είναι αρκετά διαφοροποιημένη μάλλον εγγύτερα στο εξεταστικό σύστημα που μαθαίναμε στην ποινική δικονομία . Ο εισαγγελέας είναι μεν λειτουργός που υπάγεται τιμητικά στο δικαστικό σώμα ωστόσο ανήκει στην αστυνομία και αναλαμβάνει την υπόθεση από την αρχή μέχρι να παραδοθεί στο ακροατήριο συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής εξέτασης και της ανάκρισης και είναι πάντα στην υπόθεση το ίδιο πρόσωπο μέχρι το ακροατήριο .
Ο δικηγόρος μπορεί να συναντά ή να τηλεφωνεί στον εισαγγελέα , να ανταλλάσσουν απόψεις για την υπόθεση. Ο Νορβηγός συνάδελφος τηλεφώνησε βράδυ στην οικία του εισαγγελέα προκειμένου αυτός να δώσει εντολή στις φυλακές να με δεχτούν με την ελληνική δικηγορική μου ταυτότητα (η οποία στο οπισθόφυλλο είναι στα αγγλικά) και εκείνη (γυναίκα εισαγγελέας για την ακρίβεια )απέστειλε αμέσως email στις γυναικείες φυλακές οι οποίες όταν τις επισκέφθηκα για να δω την ελληνίδα κρατούμενη προσομοίαζαν πολύ σε ξενώνα σε δάσος της ορεινής Κορινθίας .
Η υπόθεση της Ελληνίδας δικάζεται κάπου τον Ιούνιο και οι ποινή για 2,5 κιλά του απαγορευμένου πράγματος υπολογίζεται περίπου στο 1,5 έτος πραγματικής έκτισης ποινής.
Η Νορβηγία έχει μέτρια ομορφιά , μέτριο φαγητό και μέτριο ενδιαφέρον. Έχει κανονικό αυθεντικό κρύο. Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζει κανείς στην Νορβηγία απαγορεύεται να παραγγείλεις διπλό ποτό .
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr