Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα 3 χρόνια που χάθηκαν για να “συνεννοηθούν” Περιφέρεια και Δασαρχείο και οι 25 νεκροί στη Μάνδρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα 3 χρόνια που χάθηκαν για να “συνεννοηθούν” Περιφέρεια και Δασαρχείο και οι 25 νεκροί στη Μάνδρα

Πάνω από τρια χρόνια, από το 2014 έως τις αρχές του 2018 (μετά την φονική πλημμύρα) πήρε σε Περιφέρεια Αττικής και Δασαρχείο Αιγάλεω να συνεννοηθούν για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά εργα στην περιοχή της Μάνδρας. 

  • Σημαντική λεπτομέρεια:

Τον Νοέμβριο του 2017 , 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και περιουσίες χάθηκαν. Δηλαδή ένα έργο με τεράστια σημασία σε μια περιοχή ήδη χαρακτηρισμένη ως υψηλού κινδύνου, κόλλησε γραφειοκρατικά για τόσα χρόνια με συνέπεια, κατά την εισαγγελέα, να μην καταστεί δυνατό να μειωθεί -έστω- το μέγεθος της τραγωδίας. Κι αυτό γιατί  δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και το κατεπείγον της εκτέλεσης τους.

Κι όλα αυτά ενώ η περιοχή ανήκε στις υψηλού κινδύνου αφού και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.

Τα τρία χρόνια

Τι είχε συμβεί λοιπόν; Όπως λέει η εισαγγελέας η διεύθυνση ΔΕΑΠ (Περιφέρεια Αττικής) ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εφαρμογή της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας το 2014 με την υποβολή αιτήματος για έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Αιγάλεω. Στη συνέχεια το δασαρχείο ζήτησε επιπλέον έγγραφα (αντίγραφα τοπογραφικού διαγράμματος) τα οποία και υποβλήθηκαν και αναμένετο η έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ωστόσο, το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα μέχρι και στις 2 Φεβρουαρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία το Δασαρχείο γνωστοποίησε στην ΔΕΑΠ την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έπρεπε να διεκπεραιωθεί με απόλυτη προτεραιότητα από το Δασαρχείο.

Δεν είπε τίποτα η Περιφέρεια

Στην διάταξη τονίζεται ότι:

«…εκ μέρους της Περιφέρειας δεν υπήρξε ουδεμία επισήμανση περί του επείγοντος εξέτασης του αιτήματος αυτού, ούτε υποβλήθηκε εκ μέρους της, γραπτό ή προφορικό αίτημα επίσπευσης εξέτασης του, καθ΄ όλο μάλιστα το χρονικό διάστημα από 7-4-2014 μέχρι και την οριοθέτηση των επίμαχων ρεμάτων η οποία έγινε με την με αριθμό Φ11/6657/13-1-2016 απόφαση της ασκούσης καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ήταν αναγκαία για την έναρξη κατασκευής του επίμαχου έργου».

Επίσης:

«…η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να υποβάλει αίτημα με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και διαγράμματα για σύνταξη της έκθεσης του οικείου Δασαρχείου περί ύπαρξης ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου στην απαλλοτριωμένη έκταση, όποτε και το Δασαρχείο όφειλε το αργότερο εντός 60 ημερών να προβεί στην έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού της έκτασης επέμβασης του επίμαχου έργου, ως προ το δασικό ή μη χαρακτήρα της, εφόσον δεν είχε αναρτηθεί ο δασικός χάρτης της περιοχής.

Πλην όμως τέτοιο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για σύνταξη της έκθεσης αυτής περιήλθε στο Δασαρχείο την 13η Φεβρουαρίου 2018, ήτοι μετά την εκδήλωση της πλημμύρας στις 15 Νοεμβρίου 2017» επισημαίνει η εισαγγελέας.

Φεβρουάριος 2017

Ο δασικός χάρτης όπως επισημαίνεται αναρτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2017. Μετά την ανάρτηση του όλα τα αιτήματα που αφορούσαν πράξη χαρακτηρισμού τέθηκαν στο αρχείο γιατί πλέον ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης δεν θα εξεταζόταν στο εξής με τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν.998/79 αλλά με βάση τα στοιχεία του αναρτημένου χάρτη.

«Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή αφενός η αρμόδια υπηρεσία του Δασαρχείου Αιγάλεω μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν ενημέρωσε εγγράφως την Περιφέρεια Αττικής ότι το προαναφερόμενο αίτημα της για έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα ήταν  άνευ αντικειμένου, αφετέρου η Περιφέρεια Αττικής μετά την αποστολή του αιτήματος της για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού, προς το Δασαρχείο Αιγάλεω και ενόσω δεν είχε ουδεμία ενημέρωση για την περαιτέρω πορεία, δεν επεσήμανε εγγράφως το επείγον εξέτασης του αιτήματος και ούτε ποτέ υποβλήθηκε εκ μέρους της αίτημα επίσπευσης εξέτασης του για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα από την υποβολή του στην προαναφερόμενη υπηρεσία, ούτε και μετά την προαναφερθείσα οριοθέτηση των επίμαχων ρεμάτων προκειμένου έστω και την 13η Ιανουαρίου 2016 και εντεύθεν να προχωρήσουν ταχέως τα αντιπλημμυρικά έργα». 

Όπως τονίζεται στη διάταξη σύμφωνα με το εγκεκριμένο «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών» επιβεβαιώνεται ότι η λεκάνη απορροής του «Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής» και ειδικότερα η λεκάνη απορροής της περιοχής Μάνδρας-Ειδυλλίας έχει συμπεριληφθεί στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας.

Η κατάληξη

Η εισαγγελέας τονίζει ότι

“…τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες κατά τη ροή τους συνάντησαν κατασκευές όπως βιομηχανικά κτήρια, το αμαξοστάσιο Δήμου Μάνδρας κ.λ.π. με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια-βορειοανατολικά της Μάνδρας. 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα «κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων (είτε λόγω κατασκευής, είτε λόγω μη καθαρισμού/συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες) όπως παραπάνω αναλύθηκε αλλά και η πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και η έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ