Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τι λέει το Ευρωδικαστήριο και τι ΔΕΝ κάνει η Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι λέει το Ευρωδικαστήριο και τι ΔΕΝ κάνει η Ελλάδα

Ένα βήμα παραπέρα από τα όσα έχει μέχρι σήμερα κάνει η χώρα, προχωρεί με την απόφασή του στο θέμα της ισχύος του προφορικού Ισλαμικού νόμου για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ουσιαστικά το δικαστήριο με το σκεπτικό του, αποσαφηνίζει πως από καμία συνθήκη, Λωζάννης ή Σεβρών, δεν προκύπτει υποχρέωση της χώρας να εφαρμόζει τη σαρία. Κι αυτό, παρά την γνωστή απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία οδήγησε στην καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ αφού η γυναίκα, στην οποία «απαγορεύθηκε» η πρόσβαση στα ελληνικά αστικά δικαστήρια,  προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας

Ο νόμος

Στις αρχές Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή της απόφασης του ΕΔΔΑ, νομοθέτησε πως η προσφυγή στον Μουφτή και τη Σαρία, είναι πλέον προαιρετική για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και όχι υποχρεωτική. Σύμφωνα όμως με τους νομικούς, όπως επισήμανε μάλιστα ήδη στο dikastiko.gr ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου πάει το θέμα ακόμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τις παραδόσεις των μουσουλμάνων, το θρήσκευμα συμπατριωτών μας, μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στον Μουφτή , αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική (ήδη έχει συμμορφωθεί η χώρα).

Όμως κατά την διατύπωση του ΕΔΔΑ:

  • Ουδείς μπορεί να παραιτηθεί των συνταγματικών του δικαιωμάτων (γυναίκες, παιδιά)
  • Η  Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική  χώρα εφαρμογής της σαρία.

Ουσιαστικά δηλαδή το ΕΔΔΑ «δείχνει» περισσότερο προς την κατεύθυνση της κατάργησής της. Άλλωστε, η σαρία είναι προφορικός νόμος, δεν έχει γραπτή μορφή και δεν υπάρχει όργανο για τον εκσυγχρονισμό της. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης.

Γι’ αυτό και πρόσφατα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώθηκε η άποψη πως θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο να κωδικοποιήσει τον ισλαμικό νόμο (γραπτή αποτύπωση) κατά τρόπο τέτοιο που θα προασπίζει τα δικαιώματα κυρίως γυναικών και ανηλίκων.

Με απλά λόγια, όπως λέει ο Νίκος Λαγαρίας, ανεπιφύλακτα «ναι» στις παραδόσεις των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, ανεπιφύλακτα «όχι» στο «δίκαιο» που είναι αντίθετο στην ελληνική έννομη τάξη, το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ