Φώτης Πάλλας: Ποινικό Δίκαιο και κατηγορητικό σύστημα
Σύμφωνα με την φιλοσοφία του Ποινικού μας Δικαίου (ευρωπαϊκό) ακολουθούμε το κατηγορητικό σύστημα. Κατ’ αυτό, ο Εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος τόσο κατά την προδικασία, όσο και κατά την κύρια διαδικασία να εισηγηθεί την ενοχή ή την απαλλαγή του κατηγορουμένου.
Γράφει ο δικηγόρος Φώτης Αν. Πάλλας
Κυριαρχικός καθίσταται ο ρόλος του, όταν κατ’ άρθρο 43 ή 47 ΚΠΔ κρίνει μια μήνυση ως προφανώς ψευδή ή προφανώς αβάσιμη και την θέτει στο Αρχείο. Η εξουσία του αυτή ελέγχεται από τον ενδιαφερόμενο διάδικο με Προσφυγή ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών
Ο νέος Ποινικός Κώδικας, θεσμοθετώντας την Εισαγγελική διαμεσολάβηση, μετατρέπει το Ποινικό μας σύστημα σε εξεταστικό (αγγλοσαξονικό), όπου ο Εισαγγελέας, προκειμένου να απαλλαγεί ο κατηγορούμενος ποινικών συνεπειών, μετατρέπεται σε μονοπρόσωπο Δικαιοδοτικό όργανο, απαιτώντας:
- α) Την ομολογία ενοχής του εγκαλούμενου και
- β) την πλήρη οικονομική αποκατάσταση του φερόμενου ως βληθέντος. Έτσι και μετατοπίζεται το βάρος απόδειξης και καθαρά αστικές διαφορές π.χ. απάτη θα ποινικοποιούνται, αφού ο εγκαλούμενος θα στερείται a priori του τεκμηρίου αθωότητας. Πρόβλημα δημιουργείται και με τον κατηγορούμενο, ο όποιος είτε θα αρνηθεί την Εισαγγελική διαμεσολάβηση, είτε θα διαφωνήσει μερικά μ’ αυτήν με ποια εχέγγυα δίκαιης Δίκης θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, αφού θα κουβαλά ήδη «στίγμα» ενοχής και ποια θα είναι η στάση του Εισαγγελέα της Έδρας απέναντί του.
Οι ρυθμίσεις αυτές, οδηγούν και σε πλήρη ανατροπή της φιλοσοφίας του Ποινικού μας συστήματος και αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις διατάξεις της ΕΣΔΑ και των συνοδευόντων αυτήν Πρωτοκόλλων και κυρίως του 7ου των Παρισιών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr