Χρήστος Αποστολίδης: Οι ιδιαίτερες ρυθμίσεις που ισχύουν για κληρικούς και Αρχιερείς
Τι προβλέπεται για τους ιερωμένους όταν καλούνται ως μάρτυρες σε δίκη, όταν κατηγορούνται για πλημμελήματα ή για εγκλήματα «περί την υπηρεσία» και πώς κατοχυρώνονται τα ατομικά δικαιώματα Οι κληρικοί, όταν καλούνται ως διάδικοι ή μάρτυρες στα ποινικά ή τα πολιτικά δικαστήρια ή όταν αναλαμβάνουν ένα δημόσιο λειτούργημα, δεν ορκίζονται, αλλά δίνουν διαβεβαίωση στην ιεροσύνη ή την αρχιεροσύνη […]
Τι προβλέπεται για τους ιερωμένους όταν καλούνται ως μάρτυρες σε δίκη, όταν κατηγορούνται για πλημμελήματα ή για εγκλήματα «περί την υπηρεσία» και πώς κατοχυρώνονται τα ατομικά δικαιώματα
Οι κληρικοί, όταν καλούνται ως διάδικοι ή μάρτυρες στα ποινικά ή τα πολιτικά δικαστήρια ή όταν αναλαμβάνουν ένα δημόσιο λειτούργημα, δεν ορκίζονται, αλλά δίνουν διαβεβαίωση στην ιεροσύνη ή την αρχιεροσύνη τους.
Αναλύει ο δικηγόρος Χρήστος Αποστολίδης*
Η διαβεβαίωση αυτή επέχει θέση όρκου, με συνέπειες ψευδορκίας αν ο κληρικός εν γνώσει του διαβεβαιώνει ψευδώς.
* Οι κληρικοί δεν εξετάζονται ως μάρτυρες για ό,τι έμαθαν κατά το μυστήριο της εξομολογήσεως.
* Προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων δεν επιβάλλεται σε βάρος κληρικών κάθε γνωστής θρησκείας.
* Δεν απαιτείται άδεια από την προϊσταμένη εκκλησιαστική Αρχή προκειμένου κληρικός να προσφύγει στα δικαστήρια.
* Τα πλημμελήματα των Αρχιερέων δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο, ενώ τα πταίσματά τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
* Σύμφωνα με τη νομολογία των ποινικών δικαστηρίων, τόσο οι Μητροπολίτες όσο και οι εφημέριοι είναι «υπάλληλοι» με την έννοια του άρθρου 13, περιπτ. Α΄ του Ποινικού Κώδικα, επομένως και ποινικά ικανοί να διαπράξουν τα εγκλήματα «περί την υπηρεσία» (δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.). Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για όσους κληρικούς κατέχουν με κάποια υπηρεσιακή σχέση διάφορες θέσεις στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Στην περίπτωση αυτή οφείλουν να ανακοινώνουν στον αρμόδιο εισαγγελέα τις αξιόποινες πράξεις που πληροφορήθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως υπάλληλοι Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (όχι όμως και ως θρησκευτικοί λειτουργοί).
* Οι κληρικοί (πρέπει να) απολαμβάνουν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, τα ατομικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η Ελλάδα έχει κυρώσει. Ωστόσο, οι θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι (Ν. 3463/2006, Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων). Ακόμα, περιορισμός του δικαιώματος να ιδρύουν σωματεία μπορεί να επιβληθεί με νόμο, όπως όμως αυτό μπορεί να γίνει με όλους τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ’ αριθμ. 1090/1989, η «κατ’ αρθρ. 26, παρ. 2, του Κώδικα περί Δικηγόρων απαγόρευση της ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος από κληρικούς και μοναχούς αποβλέπει στην προστασία του θρησκευτικού λειτουργού από την εμπλοκή του στη συμφυή με την άσκηση της δικηγορίας αντιδικία». Συνεπώς, η διάταξη αυτή δεν αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος, που προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία.
* Οι κληρικοί υπόκεινται στις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κατά την κρατούσα γνώμη, όσα χρηματικά ποσά εισπράττουν από εκούσιες εισφορές των πιστών κατά την τέλεση ιεροπραξιών δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, αφού δεν προέρχονται από τη χρησιμοποίηση κεφαλαίου ή εργασίας.
*Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, υπ. διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr