Όταν «κοιμούνται» οι εισαγγελείς βλέπουν ως «Εφιάλτες» τις φυλακές;

Βαθύς ο ύπνος των εισαγγελέων. Δεν ακούν τίποτα, παρά μόνο βλέπουν όνειρα που μόλις όμως ανοίξουν τα μάτια τους, καθώς γλυκοχαράζει, πέφτει ένα πέπλο λησμονιάς. Πάντα έτσι είναι τα όνειρα. Νεράιδες, ροδοπέταλα, γάργαρα νερά, φλογέρες παιανίζουν γλυκούς ύμνους, ενώ νερά πέφτουν από ψιλούς καταρράκτες και δροσίζουν τα όνειρα. Κοιμούνται βαριά. Το βιολογικό ρολόι τους λειτουργεί άψογα, […]

NEWSROOM
Όταν «κοιμούνται» οι εισαγγελείς βλέπουν ως «Εφιάλτες» τις φυλακές;

Βαθύς ο ύπνος των εισαγγελέων. Δεν ακούν τίποτα, παρά μόνο βλέπουν όνειρα που μόλις όμως ανοίξουν τα μάτια τους, καθώς γλυκοχαράζει, πέφτει ένα πέπλο λησμονιάς. Πάντα έτσι είναι τα όνειρα. Νεράιδες, ροδοπέταλα, γάργαρα νερά, φλογέρες παιανίζουν γλυκούς ύμνους, ενώ νερά πέφτουν από ψιλούς καταρράκτες και δροσίζουν τα όνειρα.

Κοιμούνται βαριά. Το βιολογικό ρολόι τους λειτουργεί άψογα, δεν χάνει δευτερόλεπτο, εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Όμως, παρουσιάζονται σε κάποια χρονικά σημεία  κάτι περίεργα φαινόμενα στον ύπνο. Να κάτι, ας πούμε, σαν εφιάλτες. Οι εφιάλτες σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη είναι το άγχος και οι φόβοι που δημιουργούνται στον ξύπνιο μας, οι οποίοι στον ύπνο λαμβάνουν την μορφή του Εφιάλτη.

Όμως, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Εφιάλτης ήταν  γιος του Ευρυδήμου. Έτσι, το 480 π.Χ. παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που οδηγούσε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και εκείνος ανέλαβε να οδηγήσει από εκεί τους Πέρσες, για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα. Δηλαδή, διέπραξε το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Κατά το Ηρόδοτο πάντα, οι Πέρσες ακολούθησαν στον Εφιάλτη και κύκλωσαν τους Έλληνες και έτσι χάθηκε η μάχη. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του προδότη και για την πράξη του αυτή ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε μια μεγάλη χρηματική ανταμοιβή (κάτι σαν τις μίζες από τα  τότε εξοπλιστικά).

Όταν οι Πέρσες νικήθηκαν και έφυγαν από την Ελλάδα, η Δελφική Αμφικτυονία, τον επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής και γι’ αυτό ο Εφιάλτης κατέφυγε στη Θεσσαλία. Όταν έπειτα από χρόνια γύρισε στην πατρίδα του, ήταν αργά πλέον….

Πάντα κατά την πλούσια ιστορία μας, προδότης ήταν και ο Κορυδαλλός από την Αντίκυρα, αλλά κατά τον Ηρόδοτο εφόσον δεν τον επικήρυξαν δεν ήταν προδότης. Πάντα λοιπόν σε όλες τις περιόδους και εποχές υπάρχει ένας Εφιάλτης, είτε το έψιλον πεζό είτε κεφαλαίο.

Πέρα όμως από τα ιστορικά αυτά δεδομένα, οι εισαγγελείς μας λοιπόν όταν είναι ξύπνιοι  διακατέχονται από άγχη, αγωνίες, εργάζονται πυρετωδώς, ενημερώνονται για τα δρώμενα, μέχρι και πάλι το βιολογικό ρολόι να χτυπήσει μεσημέρι.

Μάλιστα, όπως μου λένε τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου τους απασχολεί ένα θέμα που όχι μόνο απλά τους απασχολεί, αλλά τους καίει στην κυριολεξία. Δεν είναι άλλο από το θέμα των φυλακών και ειδικά του Κορυδαλλού.

Διαβάζουν από την μια τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών Σωματείων των σωφρονιστικών υπαλλήλων που καταγγέλλουν τα τεκταινόμενα μέσα και έξω από στις φυλακές, που καταγγέλλουν   πρόσωπα τα οποία κατέχουν πολιτικές θέσεις για απαράδεκτες παρεμβάσεις και εκδικητικές μεταθέσεις, αλλά και για αδιαφορία, ενώ τους αποδίδουν την ιδιότητα του «ηθικού αυτουργού» της χθεσινής δολοφονίας του Αλβανού κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, κ.λπ.

Καταγγέλλουν Δημόσια οι σωφρονιστικοί ότι η πολιτική τους ηγεσία γνωρίζει και είναι απόλυτα ενήμερη για την κατάσταση στις φυλακές, ότι γνωρίζει ότι τα κελιά δεν μπορούν να κλείσουν ούτε το μεσημέρι ούτε και το βράδυ την προβλεπόμενη ώρα.

  • Τους απασχολεί η βία και η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές.
  • Τους απασχολεί η έλλειψη σωφρονιστικού προσωπικού που έχει ως συνέπεια να γίνονται αποδράσεις, όπως καλή ώρα αυτή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς που έγινε αντιληπτή την επόμενη μέρα.
  • Τους απασχολεί ότι κατόπιν εορτής επιβαρύνεται ο κρατικός μηχανισμός από τις δαπάνες εύρεσης αυτών που απέδρασαν (ΕΛ.ΑΣ., κ.ά.).
  • Τους απασχολεί ότι το έγκλημα και η βία όχι μόνο υπάρχουν αλλά αυξάνεται.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή τους απασχολεί ότι μπορεί να πάμε σε εκλογές μετά την «αποχώρηση» του Πάνου Καμμένου και πιθανόν να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και καλά είναι να υπάρχουν προσβάσεις, αν δεν υπάρχουν τι γίνεται;

Πρέπει να βρεθούν;

  • Τους απασχολεί ότι τον ερχόμενο Ιούνιο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας και η θέση θα πρέπει να καλυφθεί.
  • Τους απασχολεί ότι έχουν το περιθώριο να ενταχθούν σε κάποια επιτροπή, κάποιο πειθαρχικό όργανο του Δημοσίου τομέα.
  • Τους απασχολεί ότι μετά την συνταξιοδότηση πρέπει να πάνε σε επικεφαλής σε κάποια Δημόσια θέση (κατά προτίμηση να διαθέτει και υπηρεσιακό αυτοκίνητο).

Έτσι, αρχίζουν οι εφιάλτες, νύκτα και μέρα, ενώ επικρατεί η λογική: «Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα και εξάλλου το θέμα είναι πολιτικό, που να μπλέξω τώρα».

Η κατάσταση διαιωνίζεται, οι πολιτικοί παραμένουν ανέλεγκτοι στις θέσεις τους και πληρώνονται κανονικά, η βία και το έγκλημα λειτουργεί στις φυλακές, οι σωφρονιστικοί καταγγέλλουν στον αέρα πράγματα και θάματα και η ζωή συνεχίζεται στους ρυθμούς της.

Οι Εφιάλτες έρχονται και φεύγουν και όλα πάνε καλά σε αυτή τη χώρα. Το θέμα είναι μετά τι γίνεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr