Όταν οι εκπρόσωποι του (σημερινού) ΥΠΟΙΚ υπερασπίζονται τις μνημονιακές περικοπές του 2012
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τον 13ο μισθό για να διατηρήσουν τους άλλους 12». Ότι αυτή τη φράση θα την έλεγαν (οι ταγμένοι να πράξουν το καθήκον τους βέβαια) εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, το 2019, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανώς κάτι που θα ξεπερνούσε τη φαντασία πριν από αρκετά χρόνια. Αν και […]
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τον 13ο μισθό για να διατηρήσουν τους άλλους 12». Ότι αυτή τη φράση θα την έλεγαν (οι ταγμένοι να πράξουν το καθήκον τους βέβαια) εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, το 2019, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανώς κάτι που θα ξεπερνούσε τη φαντασία πριν από αρκετά χρόνια.
Αν και είναι απολύτως κατανοητό ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ανώτατο Δικαστήριο και να πει ευθέως (με όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους θεσμούς) πως «κακώς κόπηκαν τα δώρα και να τα γυρίσουμε όλα πίσω», ταυτόχρονα όμως είναι σχήμα οξύμωρο να υπερασπίζεται αυτό που αποτελούσε την προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του στάσης από το 2009 έως το 2015: Να υπερασπίζεται δηλαδή τις περικοπές του μνημονίου 2. Και να χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποί του το επιχείρημα αυτών που ψήφισαν το μνημόνιο 2 (το 2012), πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τον 13ο και μισθό για να διατηρήσουν τους άλλους 12».
Η συνέχεια ήταν επίσης βασισμένη πάνω και σε άλλα, τέτοιου τύπου, «μνημονιακά» επιχειρήματα: «Θα υπάρξει επιπλέον φορολογία αν επιστραφούν», είπαν και συμπλήρωσαν πως η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι
Παράλληλα, επικαλέστηκαν το παράδειγμα των ιδιωτικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρών, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτόν των δημοσίων υπαλλήλων.
Αναδρομικά
Θύμισαν δε, τον αριθμό των εργαζομένων που έφυγε στο εξωτερικό. Ενώ χαρακτηριστκή ήταν η αποστροφή τους, πως αν δοθούν αναδρομικά στους δημοσίους υπαλλήλους διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr