Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Αφροδίτη Σακελλαροπούλου – Πάνος Βασταρούχας: Σχέδιο μετάβασης προς την ενοποίηση

Το προτεινόμενο σχέδιο για την ενοποίηση των δικαστηρίων στην Ελληνική Δικαιοσύνη αποσκοπεί στη ριζική αναδιάρθρωση της δικαστικής ιεραρχίας μέσω της υπαγωγής της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αφροδίτη Σακελλαροπούλου – Πάνος Βασταρούχας: Σχέδιο μετάβασης προς την ενοποίηση freepik

Το προτεινόμενο σχέδιο για την ενοποίηση των δικαστηρίων στην Ελληνική Δικαιοσύνη αποσκοπεί στη ριζική αναδιάρθρωση της δικαστικής ιεραρχίας μέσω της υπαγωγής της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών σε Παρέδρων Πρωτοδικών, Πρωτοδικών και Προέδρων Πρωτοδικείου, με σταδιακή αύξηση των θέσεων Πρωτοδικών και Προέδρων Πρωτοδικών εντός ενός πενταετούς ορίζοντα. Επιπλέον, προβλέπεται η προαγωγή των προερχόμενων από Ειρηνοδικεία σε Εφέτες. Σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι η περιοριστική ρύθμιση που διασφαλίζει την προτεραιότητα των Πρωτοδικών που έχουν διοριστεί έως και τέσσερα χρόνια πριν τους Ειρηνοδίκες. Ως προς τους Πταισματοδίκες, προβλέπεται η απορρόφηση τους στο νεοσυσταθέν Ανακριτικό Σώμα.

Σακελλαροπούλου Βασταρούχας

dikastiko.gr

Σακελλαροπούλου Βασταρούχας

dikastiko.gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος μέσα από μια ενιαία επετηρίδα είναι πλέον όχι μόνο εφικτή αλλά και συνταγματικά διασφαλισμένη, χάρη στις τροποποιήσεις του Συντάγματος το 2001 (βλ. Ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88). Όπως αναπτύχθηκε ανωτέρω, μετά την κρίση του Α.Δ.Σ., οι Ειρηνοδίκες Α  τάξης θα προαχθούν σε Προέδρους Πρωτοδικών και οι Ειρηνοδίκες Β, Γ και Δ τάξης σε Πρωτοδίκες και οι Δόκιμοι Ειρηνοδίκες σε Παρέδρους (κανόνας των συν 4 ετών). Αυτό είναι εύλογο διότι ναι μεν κανείς δεν αρνείται ότι οι Ειρηνοδίκες έχουν αποκτήσει εμπειρία από την καθημερινή τριβή τους με ευρεία αντικείμενα του δικαίου, όμως οι Πρωτοδίκες έχουν λάβει διεξοδική εκπαίδευση στη Σχολή Δικαστών για δύο έτη, που τους προσδίδει συγκεκριμένη εξειδίκευση και επάρκεια που διαφέρει από την εμπειρία των Ειρηνοδικών. Η πρόσβαση σε πιο προηγμένες θέσεις, όπως Πρόεδροι Πρωτοδικών ή Εφέτες, θα πραγματοποιηθεί με μια στρατηγική (ποσόστωση προαγωγής Ειρηνοδικών)  που προωθεί τη συνέχεια αλλά και τη δυναμική εξέλιξη όλης της επετηρίδας. Η ιδέα να αποφευχθεί η στασιμότητα, δίνοντας την ευκαιρία για προαγωγή σε όλους (οι Ειρηνοδίκες ως το βαθμό του Εφέτη) χωρίς να δημιουργείται ανταγωνισμός ή προνόμιο σε βάρος κάποιων βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης. Οι προερχόμενοι από τα Ειρηνοδικεία Πρωτοδίκες δεν θα ξεπερνούν με την προαγωγή στο βαθμό του Εφέτη.  Αυτός ο προσεκτικά σχεδιασμένος μηχανισμός προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των θέσεων, ώστε να μην ανακύπτουν εμπόδια στην καριέρα των δικαστικών λειτουργών που έχουν ήδη μια εκτεταμένη υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία προαγωγής γίνεται πιο δίκαιη, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

*ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

*ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΤΑΡΟΥΧΑΣ

*Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Ε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ