Αγαμέμνων Τάτσης: «Η αστυνομία είναι το κράτος. Το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει ο νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων»
Του Αγαμέμνονα Τάτση* Είναι προφανές ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, δεν ήταν η προστασία της κοινωνικής ειρήνης και της οικονομικής ζωής από έκνομες ενέργειες. Άλλωστε, η δημοκρατία μας είχε ήδη επαρκές νομικό πλαίσιο, το οποίο βεβαίως δε χρησιμοποιείται κατά τον ορθό τρόπο. Στόχος της κυβέρνησης, η οποία εισήγαγε στην Βουλή προς […]
Του Αγαμέμνονα Τάτση*
Είναι προφανές ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, δεν ήταν η προστασία της κοινωνικής ειρήνης και της οικονομικής ζωής από έκνομες ενέργειες. Άλλωστε, η δημοκρατία μας είχε ήδη επαρκές νομικό πλαίσιο, το οποίο βεβαίως δε χρησιμοποιείται κατά τον ορθό τρόπο. Στόχος της κυβέρνησης, η οποία εισήγαγε στην Βουλή προς συζήτηση ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελεί δουλική απομίμηση των διατάξεων του ψευδό-Συντάγματος της χούντας και του Νομοθετικού Διατάγματος 794/1971, είναι προφανώς η εμπέδωση στην κοινωνία του δόγματος «νόμος και τάξη» στην πιο ακραία εκδοχή του.
Είναι ελάχιστες οι φορές στην κοινοβουλευτική ιστορία που ένα νομοσχέδιο δέχθηκε τόση και εμπεριστατωμένη κριτική, -ειδικά για τα θέματα αντισυνταγματικότητας-, από όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς (δικηγορικοί σύλλογοι, εισαγγελικές ένωσης, επιστημονικές εταιρείες), αλλά και από την ίδια την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Βεβαίως όπως αποδείχτηκε εις ώτα μη ακουόντων.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε εμβληματικό χαρακτήρα για την παρούσα διακυβέρνηση. Συμπυκνώνει στα λίγα άρθρα του την αντίληψη τους για το ρόλο και την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αφού εισάγει ανεπίτρεπτες προϋποθέσεις και κυρώσεις δυσανάλογες, αλλά και νομικά έωλες (βλ. Αντικειμενική ευθύνη του «διοργανωτή» συνάθροισης) οποίες κατατείνουν στο προληπτικό έλεγχο και καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας που ως γνωστόν αποτελεί κορυφαίο και συνταγματικά προστατευόμενο συλλογικό δικαίωμα.
Η δικαιολογία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει την ομαλή κοινωνική ζωή αντικρούεται από τις ίδιες τις διατάξεις του. Αν ήθελαν να προστατεύσουν την κοινωνία από λ.χ ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις που παραλύουν συγκοινωνιακούς κόμβος της πόλης, τότε πολύ απλά το νομοσχέδιο θα πραγματεύονταν τέτοιας φύσεως ζητήματα. Το πως δηλαδή θα συνυπάρχει η κοινωνική διαμαρτυρία με την κοινωνική ομαλότητα. Δηλαδή, θα αναφέρονταν σε ζητήματα κατά την πραγματοποίηση της διαδήλωσης. Αντίθετα, το νομοσχέδιο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον προληπτικό έλεγχο της νομιμότητας μίας διαδήλωσης.
Στόχος τους λοιπόν είναι η γενική καταστολή. Ο περιορισμός στην δυνατότητα άσκησης ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους αντιδημοκρατικούς θύλακες στα σώματα ασφαλείας, ότι πλέον «λύθηκαν τα χέρια τους». Μήνυμα που ελήφθη αυθημερόν από τους αποδέκτες του, όπως αποδεικνύεται από την πρωτόγνωρη δολοφονική επίθεση ομάδας μοτοσικλετιστών της αστυνομίας σε διαδηλωτές πολιτικού κόμματος, για την οποία δεν ακούσαμε ούτε μία από τις τυπικές «ΕΔΕ», που διατάσσονται σε τέτοια περιστατικά.
Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο αυτό ήταν αναμενόμενο. Σήμερα ήταν οι διαδηλωτές, αύριο θα είναι τα σωματεία και έρχεται η σειρά του Τύπου.
*Δικηγόρος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr