Άγης Τάτσης: Περί της δήθεν «κακουργηματοποίησης» του αδικήματος του εμπρησμού

Προκύπτει ότι το αδίκημα του εμπρησμού δασών, είχε και προ της τροποποίησης του άρθρου 265 ΠΚ και κακουργηματικό χαρακτήρα.

NEWSROOM
Άγης Τάτσης: Περί της δήθεν «κακουργηματοποίησης» του αδικήματος του εμπρησμού

Στις 5 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, δημοσιεύθηκε η ακόλουθη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα: «Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προτείναμε την αυστηροποίηση των ποινών για τα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από εμπρησμό δάσους τυποποιείται για πρώτη φορά ρητώς ως κακούργημα και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης».

Δηλαδή πολύ απλά ο Yπουργός, μας είπε ότι μέχρι σήμερα το αδίκημα του εμπρησμού δεν είχε “τυποποιηθεί” ως κακούργημα, και ότι πλέον με την τροποποίηση που θα θεσπίσει, το αδίκημα θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης. Αμέσως μετά την δήλωση του κ. Υπουργού, έσπευσαν διάφοροι να επισημάνουν ότι δήθεν με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα του Ιουνίου του 2019, το αδίκημα του εμπρησμού είχε λάβει πλημμεληματικό και μόνο χαρακτήρα.

Ας δούμε λοιπόν τι προέβλεπε η διάταξη του άρθρου 265 ΠΚ, πριν την τροποποίηση του Ιουνίου του 2019:

Με την επιφύλαξη της βαρύτερης τιμωρίας κατά τους όρους του άρθρου 264, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του άρθρου 3 παραγρ. 1 και 2 του Ν. 998/79 ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα, κατά την έννοια της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη.

2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

3. Όποιος με σκοπό να διαπράξει το έγκλημα της παραγράφου 1 προβαίνει σε οποιαδήποτε προπαρασκευαστική ενέργεια τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Η ποινή αυτή δεν μετατρέπεται, ούτε αναστέλλεται και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της.

Και πως διαμορφώθηκε μετά την τροποποίησή της:

“1. Όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, β) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση, δ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. 2. Αν ο υπαίτιος σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. 3. Όποιος στις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με φυλάκιση.”

Δηλαδή χωρίς να απαιτούνται ειδικές νομικές γνώσεις, προκύπτει ευθέως από την ανάγνωση των άρθρων προκύπτει ότι το αδίκημα του εμπρησμού δασών, είχε και προ της τροποποίησης του άρθρου 265 ΠΚ και κακουργηματικό χαρακτήρα. Δηλαδή είχε ήδη τυποποιηθεί νομοτεχνικά, ο κακουργηματικός χαρακτήρας της πράξης, και παρέμεινε έτσι και μετά την τροποποίηση του νόμου.

Εκείνο που φαίνεται ότι παρέλειψε να διαβάσει ο κατ’ επανάληψη ανενημέρωτος Υπουργός, είναι ότι καταργήθηκε το άρθρο 266 του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα («εμπρησμός από αμέλεια») και ενσωματώθηκε η συγκεκριμένη εγκληματική συμπεριφορά στα άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου με τον οποίον τροποποιήθηκαν οι Κώδικες.

Θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Υπουργός, ότι με επικοινωνιακές πομφόλυγες δε λύνονται ούτε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, ούτε πατάσσεται η εγκληματικότητα.

Αν δεν μπορεί ο ίδιος να το κατανοήσει, λόγω ίσως και της ανεπάρκειας του στην διάκριση βασικών νομικών εννοιών, θα μπορούσε να ζητήσει την συνδρομή κάποιων από τους τόσους εξαίρετους νομικούς που είναι μέλη του κόμματος του.

Υποσημείωση 1. https://www.kathimerini.gr/politics/561458443/k-tsiaras-kakoyrgima-o-emprismos-dasoys/

Υποσημείωση 2.«Η διάταξη του άρθρου 266 (εµπρησµός από αµέλεια) έχει ενσωµατωθεί στα άρθρα 264 και 265 και για το λόγο αυτό καταργείται. Η διάταξη του άρθρου 267 επικαλύπτεται από τη γενική ρύθµιση της διάταξης του άρθρου 289 παρ. 1, και γι’ αυτό καταργείται.» 

*Tου Άγη Τάτση, δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr