Αλεξάνδρα Μάμμα: “Οι Αμερικανοί είμαστε όλοι ραγισμένα δοχεία”
Πριν αποφασίσει την αιφνιδιαστική εισβολή στο Καπιτώλιο , το «εξαγριωμένο» πλήθος, είχε παρακολουθήσει την ομιλία του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος για πολλοστή φορά μίλησε για νοθεία στις εκλογές , κατηγορώντας τους «Δημοκρατικούς» ότι του έκλεψαν τη νίκη και παραποίησαν τα εκλογικά αποτελέσματα
“Οι Αμερικανοί είμαστε όλοι ραγισμένα δοχεία” Η φράση αυτή του Cornel West αποκωδικοποιεί και ερμηνεύει με μια φράση τα γεγονότα που συνέβησαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου .
Αυτό που εννοούσε και ήθελε να δηλώσει με έμφαση ο σύγχρονος φιλόσοφος και καθηγητής κοινωνιολογίας είναι ότι όλοι οι Αμερικανοί ,ανεξάρτητα από τις κοινωνικές και οικονομικές διαφορές τους , βρίσκονται σε μια κοινή ανθρώπινη κατάσταση : Αποτελούν όλοι μέλη μιας κοινότητας, κοινωνίας ή κουλτούρας φορτισμένης με ποικίλες μορφές ξενοφοβίας. Έχουν φόβους, ανασφάλειες, αγωνίες , κάποιες φορές και «εσωτερικούς δαίμονες» με τους οποίους πρέπει να αναμετρηθούν.
Με έκπληξη, απορία και σοκαριστικά συναισθήματα όλος ο πλανήτης παρακολούθησε το συμβάν της εισβολής των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο καθώς και την αναταραχή και τη βία που ακολούθησε. Αυτή η έκρηξη θυμού, που θύμιζε απόπειρα πραξικοπήματος, πέρα από το ότι τραυμάτισε την εικόνα της Αμερικής , θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλες τις χώρες του κόσμου και θα αποτελέσει αφορμή για να διαμορφωθούν νέες ισορροπίες.
Πριν αποφασίσει την αιφνιδιαστική εισβολή στο Καπιτώλιο , το «εξαγριωμένο» πλήθος, είχε παρακολουθήσει την ομιλία του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος για πολλοστή φορά μίλησε για νοθεία στις εκλογές , κατηγορώντας τους «Δημοκρατικούς» ότι του έκλεψαν τη νίκη και παραποίησαν τα εκλογικά αποτελέσματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τους ενθάρρυνε να «κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον» και να διακόψουν τη διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Το κύρια συνθήματά της ομιλίας του ήταν «Save America» « Δεν θα πάρετε ποτέ πίσω τη χώρα μας με αδυναμία. Πρέπει να δείξετε δύναμη και να είστε δυνατοί»
Τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην αναταραχή
Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις παρόμοιων βίαιων ενεργειών στη διάρκεια της ιστορίας, οι προτροπές του Τραμπ βρήκαν έρεισμα και κινητοποίησαν τον όχλο λόγω των εξελίξεων και των αλλαγών που είχαν προηγηθεί στην αμερικανική κοινωνία.
Η αποβιομηχάνιση που έλαβε χώρα σε πολλές πολιτείες τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να χάσει τις δουλειές του, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης των ‘λευκών θρησκευόμενων Αμερικανών’ όπως χαρακτηρίζεται αυτή η ομάδα , η σταδιακή ενίσχυση των μειονοτήτων, η τύφλωση και η απαξίωση των ελίτ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των απλών ανθρώπων , η αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου ζωής , η άνοδος κοινωνικών ομάδων που πριν ήταν περιορισμένες και δεν αξιοποιούσαν τις δυνατότητες τους και τις ευκαιρίες απορρόφησης στην εργασιακό χώρο, όπως οι γυναίκες, οι έγχρωμοι, οι ομοφυλόφιλοι, που στην πορεία του χρόνου κατοχύρωσαν τα δικαιώματά τους .
Όλοι αυτοί οι παράγοντες άλλαξαν το γνωστό μοτίβο της ζωής και της οικονομίας.
Ο τρόπος που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να διογκώσει το θυμό του πλήθους και να χειραγωγήσει μια μάζα δυσαρεστημένων, ήταν φυσικά η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο όχλος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, απαρτιζόταν από ανθρώπους που πέρασαν από τη σφαίρα της μη πολιτικοποίησης , στο ακροδεξιό περιθώριο.
Ενδεικτικά ένα μέρος τους προερχόταν από την νεοναζιστική οργάνωση «Εθνικοσοσιαλιστική λέσχη» , από τη ρατσιστική οργάνωση «υπερήφανα αγόρια» , από την ένοπλη ακροδεξιά οργάνωση «3%» και από αυτόκλητους σωτήρες της συνωμοσιολογικής θεωρίας QAnon, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μια μερίδα πολιτικών στο Κογκρέσο είναι «παιδόφιλοι» και μόνο ο Τραμπ έχει τη δύναμη να τους σταματήσει.
Εν γένει δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί αποτέλεσαν αντανάκλαση των παραγόντων στους οποίους βασίστηκε η προεδρία του Τραμπ του θυμού, το διχασμού και των θεωριών συνωμοσίας.
Οι δυσάρεστες συνέπειες
Δυστυχώς η αποδυνάμωση της Αμερικής ως φιλελεύθερης χώρας μειώνει τη δύναμη επιβολής της και ενισχύει τα αυταρχικά καθεστώτα της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Αυτό είναι αν μη τι άλλο αρνητικό και για τη χώρα μας που με χαρά είδε πριν μικρό διάστημα τις Η.Π.Α να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που αποφεύγει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανική Προεδρία.
Η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η ομάδα του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Η Βικτόρια Νούλαντ που θα διοριστεί υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, στη θέση που κατείχε το προηγούμενο διάστημα , ως Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων , την περίοδο δηλαδή που στη χώρα μας κυβερνούσε το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανησυχούσε πως η Ελλάδα εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Πούτιν και τότε επέλεξε να ενισχύσει την Τουρκία, για να εξουδετερωθεί η ρωσική επιρροή στην Κύπρο.
Τώρα πλέον αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα με την ενεργειακή της πολιτική, τη συμφωνία των Πρεσπών και την ανάπτυξη η του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να είναι ο αποτελεσματικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και όχι η Τουρκία.
Ο Μπάιντεν θα έχει να διαχειριστεί την κρίση και την όξυνση της πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας του και παράλληλα να προσπαθήσει να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία στις διεθνείς υποθέσεις . Οι εξελίξεις ωστόσο είναι ανησυχητικές τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική ισορροπία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να σχηματίσει κοινό μέτωπο με την Κίνα, αντί να συνασπιστεί με τις Η.Π.Α.
Την ίδια ημέρα που έλαβε χώρα η εισβολή στο Καπιτώλιο και η απόπειρα ανατροπής των δημοκρατικών διαδικασιών ,το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναθεώρησε για δεύτερη φορά απόφασή του και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη διαγραφή τριών κινεζικών επιχειρηματικών κολοσσών.
Ακολούθησε δηλαδή την οδηγία του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ που τον Νοέμβριο επικαλέστηκε θέμα εθνικής ασφάλειας και απαγόρευσε στους Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε κινεζικές επιχειρήσεις. Παραμένει ερωτηματικό το πως θα χειριστεί ο νέος Πρόεδρος την αντιπαλότητα με το Πεκίνο, που έχει ζητούμενο την παγκόσμια κυριαρχία στην οικονομία και την τεχνολογία.
Δύο ημέρες πριν το τέλος του 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε διμερή συμφωνία με την Κίνα για επενδύσεις ,με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ευνοϊκότερη πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις στην πολυπόθητη κινεζική αγορά.
Οι Γερμανοί πολιτικοί προσπαθούν να αντικρούσουν τις επικρίσεις που δέχονται ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα εξαφάνισε τη δυναμική που θα είχε ο σχηματισμός ενιαίου μετώπου με την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Το ίδιο σκεπτικό αποτυπώνεται και στη διεθνή ειδησεογραφία που βλέπει αυτή την κίνηση ως μείζονα επιτυχία του Πεκίνου.
Οι Γερμανικές επιχειρήσεις διπλασίασαν μέσα σε μερικά χρόνια την παρουσία τους στην κινεζική αγορά, επενδύοντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες μονάδες παραγωγής. Στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης , αυτό παρέχει καθοριστική στήριξη στη γερμανική οικονομία.
H Αλεξάνδρα Μάμμα είναι Δικηγόρος Αθηνών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στέητ Ντιπάρτμεντ: Οι διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν μόνο θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων άρθρο για την παραπομπή του Τραμπ ABC: Το FBI φοβάται ότι σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν Νέο ηχηρό “ράπισμα” στον Τραμπ: Ο πρώην ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως εγκαταλείπει το Ρεπουμπλικανικό κόμμαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr