Ανδρέας Καλλιγάς: Δημόσιο – Από τα “δικά μας παιδιά” σε διεθνή διαγωνισμό
"Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος οι ηγετικές θέσεις στην δημόσια διοίκηση δεν γίνεται να χαρίζονται. Πρέπει να διεκδικούνται και να κερδίζονται από τους καλύτερους"
Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, για να φτάσει μια ελληνική κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: να αναζητήσει διοικητές στους δημόσιους Οργανισμούς, που να μην επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τους μεταβατικούς προέδρους–διευθύνοντες συμβούλους σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, έγραφε και κάτι πολύ σημαντικό: εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί δημόσια διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέους διοικητές.
Χωρίς να θέλω να απαξιώσω ορισμένους διοικητές, διαχρονικά, οι οποίοι είτε είχαν θέληση να δείξουν είτε έδειξαν έργο, όσο παραμένουν στις θέσεις τους, η πλειονότητα των διοικητών βρέθηκε σε θέσεις ευθύνης δίχως να αφήσουν δείγμα γραφής ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι είναι… αναλώσιμοι.
Η διαχρονική… συνήθεια, για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερη λέξη, των κυβερνήσεων, από τη μεταπολίτευση και έπειτα, να ορίζουν διοικητές Οργανισμών οι εκάστοτε υπουργοί ή και το γραφείο του κάθε πρωθυπουργού, ανθρώπους που ήταν κομματικά στελέχη ή πολιτευτές και δεν εκλέχθηκαν ή αρεστοί σε κάποιους, και όχι να ορίζονται διοικητές μέσα από διαγωνισμούς – και γιατί όχι διεθνείς – άνθρωποι που να διαθέτουν εμπειρία από διοικητικές θέσεις, ανάλογες ή παρεμφερείς και βέβαια τα απαιτούμενα προσόντα, έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάντια.
Επαναλαμβάνω ότι δεν απαξιώνω και δε μηδενίζω σημερινές ή και παλαιότερες διοικήσεις Οργανισμών του κράτους, όμως πώς να πάει μια χώρα μπροστά όταν οι διοικητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε δεκάδες προέδρους, άλλους τόσους διευθύνοντες συμβούλους, άλλους τόσους γενικούς γραμματείς, από Νοσοκομεία έως τον ΟΣΕ, μόλις σε 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση;
Αυτό λοιπόν το κατεστημένο, το αρρωστημένο κράτος, αυτή την άθλια δημόσια διοίκηση, καλείται η κυβέρνηση, η σημερινή, αν προλάβει, να την αλλάξει.
Η τωρινή κυβέρνηση έκανε σήμερα την αρχή για δημόσια διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέους διοικητές σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Μακάρι να προχωρήσει άμεσα, ακόμα και πριν τις εκλογές, σε ανάλογες προκηρύξεις για όλους τους υπόλοιπους δημόσιους Οργανισμούς. Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος από ξένη χώρα έρθει να διοικήσει ένα νοσοκομείο, εφόσον έχει την εμπειρία, τις γνώσεις και τα απαιτούμενα προσόντα. Όπως υπάρχουν Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, σε υψηλές θέσεις, έτσι μπορούν και ξένοι στην Ελλάδα.
Και βέβαια, μην υποτιμάμε τους Ελληνες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και έχουν τα προσόντα και τα κότσια να διοικήσουν. Ξέρετε σε πόσους επιτυχημένους έχουν προτείνει θέσεις προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου και το έχουν αρνηθεί οι ίδιοι να αναλάβουν; Είναι πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν ήθελαν να εμπλακούν σε ένα πελατειακό κράτος, να αναλάβουν ένα πόστο και να κινδυνεύουν να κηλιδωθεί το όνομά τους.
Ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση που είχαν την Παρασκευή για την τραγωδία των Τεμπών έδωσαν κατά ένα τρόπο το «σύνθημα» για ριζικές τομές και σύγκρουση με το βαθύ, αναχρονιστικό κράτος.
Στο τέλος της ημέρας, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος οι ηγετικές θέσεις στην δημόσια διοίκηση δεν γίνεται να χαρίζονται. Πρέπει να διεκδικούνται και να κερδίζονται από τους καλύτερους. Σωστή απόφαση – εδώ θα είμαστε να κρίνουμε και την εφαρμογή της.
*Ανδρέας Καλλιγάς, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κωνσταντίνος Γώγος: Οι αλλαγές στο 291ΠΚ για τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών Δημήτρης Παξινός: Δικαιοσύνη, μια από τα ίδια Παναγιώτης Βασταρούχας: Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε μια εποχή “τηλεοπτικών δικαστηρίων” Θέμης Σοφός: Επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη – “Δυσσέβειας Ύβρις” Γρηγόριος Ζ. Πεπόνης – Παραλείψεις σε βάθος χρόνουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr