Ανδρέας Λοβέρδος: Υποθέσεις που θέτουν ζητήματα Δημοκρατίας έχουν ως μόνη ενδεδειγμένη λύση τη θεσμική

Όπου υπάρχει έγκλημα, υπάρχει δράστης.

NEWSROOM
Ανδρέας Λοβέρδος: Υποθέσεις που θέτουν ζητήματα Δημοκρατίας έχουν ως μόνη ενδεδειγμένη λύση τη θεσμική

Κατά την παρακολούθηση ή σύμφωνα με τους όρους της πληροφορικής κατά την επισύνδεση ενός τηλεφώνου υπάρχουν δύο μέρη. Εκείνος που παρακολουθείται και εκείνος που παρακολουθεί. Μεγάλη σοφία θα απαντήσει κάποιος και δεν θα έχει άδικο ως προς την ειρωνεία εάν αυτοί οι δύο είχαν ονοματεπώνυμο. Γιατί τότε θα ξέραμε όχι μόνο ποιος παρακολουθούνταν αλλά και ποιος και κυρίως γιατί το έκανε. Επειδή αυτά τα δύο κρίσιμα στοιχεία στην περίπτωση του Ν.Ανδρουλάκη είναι κατά το ήμισυ γνωστά, έχουμε δηλαδή τον παρακολουθούμενο, όχι όμως και τα πλήρη χαρακτηριστικά και τον σκοπό εκείνων που τον παρακολουθούσαν, η υπόθεση καλύπτεται από ένα σκοτεινό πέπλο που είναι απολύτως αδιανόητο να υπάρχει σε μια αστική δημοκρατία. Προφανώς και προκαλεί αγανάκτηση σε κάθε δημοκράτη πολίτη το να παρακολουθείται το τηλέφωνο ενός ευρωβουλευτή και μετέπειτα αρχηγού κόμματος. Και επειδή το επιχείρημα ότι αντίστοιχα συμβαίνουν σε πολλά δυτικά κράτη έχει διαδοθεί ευρέως, σπεύδω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στο μιθριδατισμό. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να συνηθίσουμε σε τέτοιες ενέργειες που τελικά δηλητηριάζουν τη Δημοκρατία.

Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μου ήταν η ανάγκηθεσμικής και μόνο θεσμικής αντιμετώπισης. Γι΄αυτό και έχω υποστηρίξει την απόφαση του  Ν.Ανδρουλάκη να μην καταδεχθεί να λάβει εξηγήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόκειται για υπόθεση που θέτει ζήτημα Δημοκρατίας. Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτό θα λυθεί με τηλεφωνήματα ή προσωπικούς χειρισμούς; Καμία άλλη λύση πλην της θεσμικής δεν είναι αποδεκτή για μένα. Επιμένω και επαναλαμβάνω: υποθέσεις που θέτουν ζητήματα Δημοκρατίας έχουν ως μόνη ενδεδειγμένη λύση τη θεσμική (Εξεταστική Επιτροπή, Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κλπ).

Η πιο σημαντική παράμετρος αυτής της σκοτεινής υπόθεσης είναι συγκεκριμένη. Εάν υπάρχουν παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι λειτουργούν ή λειτούργησαν με αντιδημοκρατικό τρόπο. Αυτό οφείλει να αναζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και γι΄αυτό οφείλει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια που γίνεται να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της και να γενικευθεί ξεστρατίζοντας από τον στόχο είναι προφανής. Πρέπει η συζήτηση να είναι ειδικήώστε να μην σκεπάσουν οι γενικότητες τα ειδικά θέματα. Η καταγγελία του Προέδρου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξεταστεί σε βάθος. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιφρονηθούν και άλλες ειδικές και συγκεκριμένες  καταγγελίες άλλων κομμάτων και πολιτικών. Μόνο υποψίες κινεί η απόπειρα να μην διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση! Μόνο υποψίες μου κίνησε η πρόταξη εθνικών εκλογών! Αν γινόταν δεκτό κάτι τέτοιο, θα μετέτρεπαν το σοβαρό αυτό θέμα σε παίγνιο μικροπολιτικής και αντί εξέτασης σε βάθος θα ανταλλάσσονταν προεκλογικές μεγαλοστομίες.

Όπου υπάρχει έγκλημα, υπάρχει δράστης. Η Εξεταστική πρέπει να γίνει για να αποκαλυφθεί το εύρος της υπόθεσης. Η παράταξή μας έχει πεπατημένη για ανάλογες περιπτώσεις που συμπυκνώνεται στη φράση «όλα στο φως». Ουδέποτε φοβηθήκαμε τις θεσμικές λύσεις, ουδέποτε επιδιώξαμε τη συγκάλυψη. Εμείς αυτές τις εξετάσεις τις έχουμε περάσει με άριστα. Άλλα είναι τα κόμματα που φοβούνται το φως και την αλήθεια. Στις δημοκρατίες, όμως, δεν υπάρχει χώρος για αδιαφάνεια και βαριές σκιές. Μόνη αρμόδια για να διαλύσει τέτοιες σκιές είναι η Βουλή.

* Του Ανδρέα Λοβέρδου, Βουλευτή, πρ.Υπουργού

Πηγή: «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr