Αντώνης Αργυρός: Αρνησιδικία, η ανώτερη μορφή τρομοκρατίας
Του Αντώνη Αργυρού*
Όταν πολλά χρόνια πριν ξεκινούσα την δικηγορία, έβλεπα με τρόμο στο Αρχείο του Πρωτοδικείου τις δικογραφίες βορά των τρωκτικών, τις αίθουσες των συνεδριάσεων παγωμένες και τα πρακτικά των συνεδριάσεων να γράφονται στο χέρι.
Κατά καιρούς φιλότιμοι δικαστές και δικηγόροι έχαναν τη ζωή τους ακόμα και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων από τον μόχθο και την ένταση της εργασίας.
Τα χρόνια περνούσαν και κάθε τόσο ένα καινούργιο νομοθέτημα για την «επιτάχυνση» της Δικαιοσύνης έρχονταν για να καθυστερήσει τελικά την υπόθεση της απονομής της δικαιοσύνης.
Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, πάνω από 40 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος.
Η πολυνομία και η κακή νομοθέτηση μας βασανίζει όλους από το 2001 έως το 2016 θεσπίστηκαν 1.569 νόμοι, δηλαδή 100 νόμοι περίπου ανά έτος.Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των Προεδρικών Διαταγμάτων, καθώς μέχρι το 2016 εκδόθηκαν 3.585, ενώ οι κανονιστικές και ατομικές διοικητικές πράξεις αγγίζουν τις 43.250.
Σε διάστημα 50 μόλις μηνών, σε 4 από τους βασικότερους νόμους που εφαρμόστηκαν το 2014 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.) έγιναν 82 μεταβολές, προσθέτοντας ή καταργώντας ταυτόχρονα διατάξεις.
Όσον αφορά στην απονομή Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς αποφάσεις ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ανέρχονταν σε 288.229 το καλοκαίρι του 2017, από 400.238 το 2013, και 306.918 το 2015. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχώς καταδικάζει την Ελλάδα για την κατάσταση αυτή, όμως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εφιαλτικά στο ζήτημα αυτό.
Έχω την εντύπωση ότι αντί βαρύγδουπών διατάξεων χρειάζονται πρακτικά μέτρα και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:
1) Τι εμποδίζει και δεν εφαρμόζεται σε όλα τα δικαστήρια η τήρηση των πρακτικών ηλεκτρονικά;
2) Τι εμποδίζει η υποχρεωτική κατάθεση δικογράφων σε όλα τα δικαστήρια που μόνο θεωρητικά γίνεται;
3) Τι εμποδίζει η αντίστοιχη ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στην Ποινική διαδικασία σε όλα τα στάδια της;
4) Τι εμποδίζει η εφαρμογή φραγής ασύρματων τηλεφωνικών επικοινωνιών σε όλα και χωρίς εξαίρεση τα σωφρονιστικά καταστήματα;
5) Τι εμποδίζει η εγκατάσταση ενός Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μεταγωγές;
6) Τι εμποδίζει η ηλεκτρονική τήρηση των αρχείων των δικαστηρίων;
7) Τι εμποδίζει η δημιουργία ενός φορέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων με το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να υπάρχει η αναγκαία αλληλοενημέρωση κ.λπ. ;
8) Τι εμποδίζει η εισαγωγή των Ειρηνοδικών στην Σχολή Δικαστών και εξέλιξη τους ;
9) Τι εμποδίζει ώστε να ανασχεδιαστεί ο δικαστικός χάρτης και να δημιουργηθούν ή καταργηθούν δικαστήρια εκεί που υπάρχουν ανάγκες πραγματικές;
10) Τι εμποδίζει να αυξηθούν οι θέσεις δικαστικών λειτουργών έτσι που ν’ απορροφηθούν τα ζητήματα των νέων κωδίκων και να επιτυχανθεί άμεσα η ποινική δικαιοσύνη ;
Αυτά τα εντελώς ενδεικτικά που πολλά δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος, αλλιώς με αργή δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
*Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr