Αντώνης Αργυρός: Επικίνδυνοι καιροί πριν την τελική μάχη
Του Αντώνη Αργυρού* Έρχεται μια στιγμή που όλα όσα είχαμε πιστέψει στην ζωή μας, όσα είχαμε ονειρευτεί χάνονται στα αστραπή. Έτσι ακούγαμε μακριά μας τον θάνατο να κάνει βόλτες στην Αφρική με την επιδημία του Εμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Βλέπαμε τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων από τους πολέμους στην εγγύς Ανατολή και δεν ανησυχούσαμε ιδιαίτερα, ως που […]
Του Αντώνη Αργυρού*
Έρχεται μια στιγμή που όλα όσα είχαμε πιστέψει στην ζωή μας, όσα είχαμε ονειρευτεί χάνονται στα αστραπή.
Έτσι ακούγαμε μακριά μας τον θάνατο να κάνει βόλτες στην Αφρική με την επιδημία του Εμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Βλέπαμε τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων από τους πολέμους στην εγγύς Ανατολή και δεν ανησυχούσαμε ιδιαίτερα, ως που ο Σουλτάνος μας έφερε το πρόβλημα στο σπίτι μας στα σύνορα μας.
Κάπου στην μακρινή Κίνα χιλιάδες άνθρωποι βασανίζονταν και πέθαιναν από μια καινούργια άγνωστη αρρώστια. Όπως είναι γνωστό στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας τον Δεκέμβριο, αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι η υπόθεση ήταν γνωστή ένα μήνα νωρίτερα, από τα μέσα Νοεμβρίου.
Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV). Δεν δώσαμε και τόσο μεγάλη σημασία στην αρχή με το γεγονός. Δίπλα μας η Ιταλία στενάζει από την ξαφνική κι απρόβλεπτη επιδημία. Μεγάλος αριθμός των θυμάτων, μέγας ο τρόμος του θανάτου. Η έλλειψη αντανακλαστικών από πλευράς της Ιταλικής Κυβέρνησης οδήγησε στην εξάπλωση του κορωνοϊού, της πανδημίας που πλήττει πλέον όλη την υφήλιο το 2020.
Μπροστά στην φωτιά που καίει την γειτονιά μας, πήραμε άμεσα επείγοντα και δραστικά μέτρα. Τα μέτρα είναι σκληρά και δύσκολα βάζουν περιορισμούς ανήκουστους για την μέχρι τότε εθνική μας αμεριμνησία.
Για πρώτη φορά κλείσαμε τις εκκλησιές και τα δικαστήρια και σχεδόν κάθε εμπορική δραστηριότητα. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, με εντολή γιατρού. Το γεγονός είναι ότι δεν βρισκόμαστε απλώς σε δύσκολες συνθήκες. Βρισκόμαστε σε ακραίες συνθήκες. Και χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις.
«Ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο», είπε χθες ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, καλώντας «κάθε χώρα, χωρίς εξαιρέσεις, να λάβει τα πλέον τολμηρά μέτρα για την ανάσχεση ή την επιβράδυνση της απειλής του ιού».
Βλέπω πως έπρεπε να καταστρώναμε οργανωμένο σχέδιο με μελετημένα και σκληρά μέτρα. Γνωρίζαμε πως σε καμία χώρα δεν υπήρξε τρόπος αποφυγής της ασθένειας. Μόνη διέξοδος ήταν να περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τη διασπορά του ιού.
Φαίνεται ότι πάρθηκαν ευτυχώς έγκαιρα σκληρά μέτρα, πράγμα που δεν συνηθίζουμε σαν Χώρα σε άλλες περιπτώσεις, με εξαίρεση την στάση μας στα τελευταία γεγονότα του Έβρου.
«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά». Αυτά είπε , ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αξίζει όμως να πω πώς ευτυχώς ο στρατηγός αυτής της μάχης είναι κυρίως ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο ο Πρωθυπουργός όρισε ως επίσημο εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της κρίσης με τον κορωνοϊό.
Αυτός βγαίνει μπροστά, αυτός μιλά, αυτός ενημερώνει. Και ο κόσμος τον κατανοεί, τον πιστεύει και τον εμπιστεύεται απόλυτα. Από την άλλη όμως, τόση απαισιοδοξία και γκρίνια ίσως να είναι αδικαιολόγητες.
Πριν προλάβει κανείς να δει την έκταση του γεγονότος και να προβεί στις αναγκαίες εκτιμήσεις, οι Κασσάνδρες άρχισαν την γνωστή τακτική της οικονομικής καταστροφής. Για πρώτη φορά,ένα ζήτημα υγείας μπορεί να αποβεί τόσο καθοριστικό για την οικονομία της χώρας. Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύουμε με τον ιό, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η εμπιστοσύνη.
Πρώτη προτεραιότητα όμως είναι τώρα η σωτηρία των ανθρώπων και μετά έρχεται η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Είναι στην περίπτωση αυτή, σαν την ώρα της μάχης ο εφοδιασμός να σκέφτεται την αξία των σφαιρών που δαπανώνται για την αντιμετώπιση του εχθρούκαι να ζητά από τα μαχόμενα τμήματα να κάνουν χρήση των όπλων τους με φειδώ.
Με χαρά ακούω και κάποιους από τους έχοντες να συνεισφέρουν στην μεγάλη μάχη,ενώ θεωρώ πως υπάρχουν αρκετοί που θα σπεύσουν με την συνεισφορά τους να βοηθήσουν ουσιαστικά με δωρεές,το από ετών χειμαζόμενο νοσοκομειακό σύστημα.
Ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο και το μόνο που χρειάζεται είναι μην χάσουμε την ελπίδα μας. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσει η ανθρωπότητα και θα την κερδίσει.
Ευγνωμονούμε τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για εμάς. Ευγνωμονούμε τους φύλακες του Έβρου και των νησιών μας που κάτω από τις φοβερές συνθήκες που βιώνουν μακριά από τα σπίτια τους και με την αρρώστια να τους απειλεί «φυλάττουν Θερμοπύλες». «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης…».
*Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr