Αντώνης Αργυρός: «Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μ’ αυτό μου φέρνει τρόμο…»*

Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας Του Αντώνη Αργυρού** Η γρίπη περιεγράφηκε πρώτα από τον Ιπποκράτη το 412 π.Χ. και η πρώτη αναφορά πανδημίας οξείας αναπνευστικής νόσου προσιδιάζουσας με γρίπη, περιγράφηκε το 1580 μ.Χ. Η πανδημία αυτή προήλθε από την Ασία, διαδόθηκε στην Αφρική και κατόπιν στην Ευρώπη και στην Αμερική. Από τότε έχουν […]

NEWSROOM

Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας

Του Αντώνη Αργυρού**

Η γρίπη περιεγράφηκε πρώτα από τον Ιπποκράτη το 412 π.Χ. και η πρώτη αναφορά πανδημίας οξείας αναπνευστικής νόσου προσιδιάζουσας με γρίπη, περιγράφηκε το 1580 μ.Χ.

Η πανδημία αυτή προήλθε από την Ασία, διαδόθηκε στην Αφρική και κατόπιν στην Ευρώπη και στην Αμερική. Από τότε έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 31 πανδημίες, από τις οποίες οι τρεις εμφανίστηκαν στον εικοστό αιώνα: το 1918, το 1957 το 1968.

Οι τρείς μεγάλες πανδημίες του εικοστού αιώνα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα και προκάλεσαν υπερβολική θνητότητα είναι: η Ισπανική γρίπη του 1918-19, η Ασιατική γρίπη του 1957-58 και η γρίπη του Χόγκ Κόγκ του 1968.

Τώρα ζούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο ενώ η Κίνα φαίνεται, έστω υποφερτά, να τιθασεύει την εξάπλωση του περιβόητου κορωνοϊού, στην Ευρώπη και αλλού καλπάζει μάλλον ανεξέλεγκτα. Παρά τις όποιες συστάσεις γι’ αποφυγή πανικού, εκτός ελέγχου φαίνεται ότι εξαπλώνεται πλέον ο κορωνοϊός Covid-19, γεγονός που ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει «παγκόσμια πανδημία» και να ζητήσει από τα κράτη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους.

Χειρότερη απειλή κι άπ’ την αρρώστια είναι ο πανικός. Βρισκόμαστε μπροστά από ένα ντόμινο εξελίξεων, που οι επιπτώσεις διαφαίνονται σχεδόν αμέσως σ’ ένα πολύ ευρύτερο πλέγμα απ’ όσο αρχικά υπολογίστηκε. Επηρεάζονται η οικονομία, η καθημερινότητα , η ασφάλεια του πολίτη και του Κράτους. Όπως όλοι ομολογούν, το πιο σημαντικό πρέπει να είναι η ενημέρωση, εγρήγορση και συνεργασία όλων των πολιτών.

Ας προσπαθήσουμε όμως να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αναγκαία και απαραίτητα τα σαρωτικά μέτρα και ίσως πρέπει να ληφθούν κι άλλα όπως το κλείσιμο των δικαστηρίων, ιδίως των ακροατηρίων όλων των διαδικασιών για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Αποδείξαμε όμως πως μπορούμε να είμαστε ψύχραιμοι και ενωμένοι μπροστά στην απειλή του Σουλτάνου, ενώ η χώρα ταλαιπωρείται από την «παγκόσμια πανδημία».

Σε κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας στα νησιά και τον Έβρο προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι τουρκικές δυνάμεις Ασφαλείας, μάλιστα άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο, ενώ τουρκική ακταιοφυλακίδα εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος!!

Θέλει θερμό επεισόδιο, είναι προφανές και πολλαπλά το προετοιμάζει ενώ παράλληλα ό ίδιος ο Σουλτάνος είπε: «Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Κι από δω και πέρα έτσι θα γίνεται». είπε: «Βλέπουμε ότι αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί, δεν έχουν καμία διαφορά». Χαρακτήρισε επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές».

Αποτελεί προσβολή στη μνήμη του Ολοκαυτώματος, για μια χώρα όπως η Τουρκία που δεν πολέμησε τον ναζισμό και τον φασισμό να υβρίζει μια χώρα όπως η Ελλάδα, όταν τα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα υπολογίζονται συνολικά σε 69.500 Έλληνες Εβραίους, ενώ έδωσε φόρο αίματος ; Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών της αντίστασης στην επίθεση των στρατευμάτων του άξονα, στους 13.676. Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες): Ελλάς 10% (750.000).

Σήμερα ο Σουλτάνος , διαπράττει εγκλήματα που γίνονται και κατά της Ελλάδος, όπως η μαζική βίαιη μετακίνηση πληθυσμών προκειμένου να εισέλθουν με βία και απειλές βία στο έδαφος της χώρας μας, άλλωστε κάθε μέρα απειλεί με την χρήση των όπλων την Ελλάδα

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται δύο εξαιρετικές απειλές, πρώτη η απειλή πολέμου στη Μεσόγειο από τον προκλητικό Ερντογάν και δεύτερη η αρρώστια, η μία είναι χειρότερη απ’ την άλλη κι εδώ χρειάζεται πάνω απ’ όλα ψυχραιμία και εθνική ενότητα.

Ο φόβος ήταν πάντα τρομερός υπερεθνικός εχθρός.

* Ο Νίκος Καββαδίας στην ποιητική του συλλογή Μαραμπού, που εκδόθηκε το 1933, περιλαμβάνει το πολύ γνωστό πια ποίημα «Ένα μαχαίρι».

** Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr