Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα

"Ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να πάψει ο χώρος της Δικαιοσύνης να αποτελεί το πεδίο μιας διαρκούς πολιτικής αντιπαράθεσης".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα dikastiko.gr

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα να βάλλεται από παντού ο θεσμός της Δικαιοσύνης και να επικρίνεται κάθε δικαστική απόφαση που εκδίδεται, οποιασδήποτε φύσεως, ανάλογα με το εάν αυτή είναι αρεστή ή όχι στην κοινή γνώμη.

Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε εάν επιθυμούμε μια Δικαιοσύνη που δικαιοδοτεί και εφαρμόζει ανεξάρτητα την κείμενη νομοθεσία, ή μια Δικαιοσύνη απολογητική που δεν διστάζει να εκδίδει αποφάσεις παραβιάζοντας το νόμο προκειμένου να ικανοποιήσει τις αδηφάγες ορέξεις ενός ομιχλώδους κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Όποια πρωτοβουλία και αν λαμβάνεται από τη Δικαιοσύνη, ανάλογα με το σε ποια κατεύθυνση είναι αρεστή, αποδομείται και καταδικάζεται ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πολλές μεγάλες υποθέσεις είναι εκκρεμείς και η δικαστική τους διερεύνηση είναι εν εξελίξει.

Αναμφισβήτητα στο χώρο της Δικαιοσύνης μένουν πολλά ακόμη να γίνουν ενώ η κριτική είναι επιβεβλημένη όταν λαμβάνει χώρα καλόπιστα, με νηφαλιότητα και θεμελίωση σε τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Σε καμία περίπτωση δεν νοείται απαγόρευση του δικαιώματος κριτικής και ελέγχου των δικαιοδοτικών κρίσεων. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι το γεγονός ότι όσο εξακολουθούμε να πυροβολούμε τα πόδια της Δικαιοσύνης, ασκώντας άγονη κριτική, συχνά με τρόπο ακραία υπερβολικό ή προσβλητικό, είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια της Δημοκρατίας.

Σε μια δημ0οκρατική πολιτεία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί αναγκαίο θεμέλιο για τη λειτουργία της, η ισοπεδωτική και αφοριστική κριτική οδηγεί στην κατάρρευση των δημοκρατικών θεσμών. Ιδίως δε αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας της Δικαιοσύνης βρίσκονται έγκριτοι Δικαστικοί Λειτουργοί των οποίων η διαδρομή χαρακτηρίζεται από νομική επάρκεια, δικαιοκρατική αντίληψη και αίσθημα σεβασμού απέναντι στη θεσμική αποστολή που τους έχει ανατεθεί.

Η Πολιτεία έχει θεσμική αποστολή να νομοθετεί και να διαμορφώνει το πλαίσιο της ποινικής μεταχείρισης και της δικαιοδοτικής ευχέρειας του Δικαστή ενώ η Δικαιοσύνη καλείται να ενεργεί εντός των ορίων που χαράσσει ο νομοθέτης εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να πάψει ο χώρος της Δικαιοσύνης να αποτελεί το πεδίο μιας διαρκούς πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η Δικαιοσύνη δεν είναι πεδίο βολής!

Η Δικαιοσύνη είναι το σπίτι μας και το αναγκαίο καταφύγιό μας. Έφτασε η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό!

*Θεόδωρος Μαντάς, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ