Χαράλαμπος Σπυρόπουλος: Αρχειοθέτηση της Απόφασης – Ποινής, αλλά προσοχή με το Ποινικό Μητρώο!
Του Χαράλαμπου Σπυρόπουλου*
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύονται νόμοι (4043/2012, 4198/2013,4411/2016,4689/2020) με απώτερο στόχο τόσο την αποσυμφόρηση των φυλακών όσο και την μείωση των εκκρεμών ποινικών δικογραφιών των κατά τόπους αρμοδίων εισαγγελιών. Ενδεικτικά αναφέρεται το άρθρο 2 του Ν.4043/2012
1.Ποινές διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών. Σε περίπτωση νέας καταδίκης ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα, και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
2.Οι μη εκτελεσθείσες κατά την παράγραφο 1 αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου.
Πλείστα τα οφέλη και οι ευεργετικές συνέπειες, όχι μόνο για τις αρμόδιες Εισαγγελίες και τα Σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και για τους κατηγορούμενους – καταδικασθέντες, των ως άνω διατάξεων και των αντιστοίχων νόμων που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, αλλά αποτελεί ΄΄αγκάθι΄΄ το ζήτημα της εγγραφής καταδίκης στο ποινικό μητρώο (άρθρο 569 παρ.3 περίπτωση α΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) του κατηγορουμένου.
Συγκεκριμένα με Πράξη του αρμοδίου κ. Εισαγγελέα τίθεται στο αρχείο η ποινή μέχρι έξι μηνών αν δεν εμπίπτει σε κάποια εξαίρεση όμως εγγράφεται στο δελτίο ποινικού μητρώου του καταδικασθέντος. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι όσο διαρκεί ο χρόνος δοκιμασίας είναι λογικό η καταδικαστική απόφαση να παραμένει εγγεγραμμένη στο αντίστοιχο δελτίο ποινικού μητρώου, όμως μετά το χρονικό διάστημα της δοκιμασίας και σε περίπτωση μη ανάκλησης θα έπρεπε να διαγράφεται αυτομάτως. Αν λοιπόν παρέλθει το χρονικό διάστημα της δοκιμασίας και ο καταδικασθείς επιθυμεί να διαγραφεί η ποινή (η οποία είχε τεθεί στο Αρχείο) από το δελτίο του ποινικού του μητρώου, πρέπει να κάνει αίτηση στον αρμόδιο εισαγγελέα και να προσκομίσει την καταδικαστική απόφαση, το πιστοποιητικό αμετακλήτου, την Πράξη που θέτει την απόφαση στο αρχείο προκειμένου να διαγραφεί η καταδικαστική απόφαση.
Το ζήτημα αυτό γεννά πλήθος πρακτικών και καθημερινών προβλημάτων που οι παροικούντες της ποινικής επιστήμης αντιλαμβάνονται εύκολα (π.χ λευκό ποινικό μητρώο σε άλλη ποινική εμπλοκή του ίδιου κατηγορούμενου με σκοπό την αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης κλπ). Πρόσφατα μάλιστα ενημερώθηκα ότι συμπολίτης μας ο οποίος έπρεπε να στείλει εντός ασφυκτικά ολίγων ημερών διάφορα πιστοποιητικά (ένα εκ των οποίων ήταν και το δελτίο του ποινικό του μητρώου) σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης για να προσληφθεί ως ιδιωτικός υπάλληλος, στερήθηκε την θέση εργασίας συνεπεία ποινικής καταδίκης για αδίκημα – ποινή που είχε αρχειοθετηθεί.
Θεωρώ πως πρέπει το ζήτημα αυτό να απασχολήσει το αρμόδιο Υπουργείο και σεβόμενος το δύσκολο έργο των υπαλλήλων και των αρμοδίων Εισαγγελέων, φρονώ πως η τεχνολογία δύναται να προσφέρει άμεσες και γρήγορες λύσεις προκειμένου να πραγματοποιείται οίκοθεν διαγραφή μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος δοκιμασίας της ποινικής καταδίκης από το δελτίο ποινικού μητρώου του άμεσα ενδιαφερομένου σύμφωνα βέβαια με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται επιμέρους στην κείμενη νομοθεσία.
*Δικηγόρος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr