Χαράλαμπος Σπυρόπουλος : Ένας προβληματισμός μου …που προτάθηκε από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 24-10-2019 στο dikastiko.gr είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με τις κατασχέσεις (αυτοκινήτων) και την δυσκολία που απαιτείται αναφορικά με την απόδοσή τους και με χαρά διαπίστωσα ότι είναι μια εκ των αλλαγών που προτείνεται από Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

NEWSROOM
Χαράλαμπος Σπυρόπουλος : Ένας προβληματισμός μου …που προτάθηκε από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Με μεγάλη μου χαρά μελετώντας την πρόταση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομία διαπίστωσα ότι μία εκ των αλλαγών που προτείνεται είναι η αλλαγή του άρθρου 269 παρ.3 εδ.β΄ Κ.Π.Δ αναφορικά με τον τρόπο απόδοσης των κατασχεθέντων.

Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 24-10-2019 στο dikastiko.gr είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με τις κατασχέσεις (αυτοκινήτων) και την δυσκολία που απαιτείται αναφορικά με την απόδοσή τους, στο οποίο ολοκληρώνοντας τον προβληματισμό μου έκανα την κάτωθι πρόταση..΄΄Συνάγεται λοιπόν ότι ενώ η κατάσχεση του αυτοκινήτου σύμφωνα με τα άρθρα του ποινικού μας κώδικα και της ποινικής μας δικονομίας διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, η οριστική απόδοσή του αποτελεί μία σύγχρονη οδύσσεια.

Στο σημείο αυτό λοιπόν και με γνώμονα την συχνή απόρριψη αντίστοιχων αιτημάτων στα συμβούλια πλημ/κών πρέπει να ανοίξει ο διάλογος να δοθεί η δυνατότητα και τα δικονομικά εργαλεία στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να διατάσσει ο ίδιος με Διάταξή του την οριστική απόδοση του αυτοκινήτου όταν ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ουδεμία ανάμειξη ή εμπλοκή είχε στην επίδικη πράξη για την οποία έλαβε χώρα η κατάσχεση. ΄΄

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 188/16-11-2020 πρότασή της για το άρθρο 269 παρ.3 εδ.β΄ αναφέρει:

Άρθρο 269 παρ.3 ΚΠΔ:

Προτείνεται να αντικατασταθεί το εδάφιο β΄ως εξής: “Κατά την προκαταρκτική εξέταση και την προανάκριση και στις περιπτώσεις των άρθρων 43 παρ. 3 και 4 και 51 παρ. 2 και 3 η άρση της κατάσχεσης διατάσσεται από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και κατά την κύρια ανάκριση από τον ανακριτή. Εναντίον της απορριπτικής διάταξης του εισαγγελέα ή του ανακριτή επιτρέπεται προσφυγή στο συμβούλιο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τότε που κοινοποιήθηκε η διάταξη σ’ εκείνον που αιτήθηκε την άρση της κατάσχεσης». Με τον τρόπο αυτό πρακτικά, ακόμη και αυθημερόν, θα αίρεται η κατάσχεση με απλή πράξη του εισαγγελέα πάνω στην αίτηση και για την κοινοποίηση θα συντάσσεται έκθεση (άρθρο 165 παρ. 1 ΚΠΔ) με τη θέση σχετικής σφραγίδας επί της απαντημένης αρνητικά αίτησης, η δε διατύπωση του άρθρου 307β ΚΠΔ δεν απαιτείται να τροποποιηθεί.

Σημειώνεται ότι η δήμευση είναι ποινή και δεν μπορεί να επιβληθεί από τον εισαγγελέα, αντίθετα η κατάσχεση είναι μέτρο δικονομικής δέσμευσης της ιδιοκτησίας κι εφόσον επιβάλλεται με εντολή του εισαγγελέα ή αυτεπάγγελτα από τους προανακριτικούς υπαλλήλους, πρέπει να αίρεται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να απαιτείται δικαστική κρίση.

Από την επισκόπηση των ανωτέρω η πρόταση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δίνει έμφαση στην ταχύτητα και την αμεσότητα στις αποδόσεις κατασχεθέντων όταν δικονομικά πρέπει να αποδοθούν χωρίς ο πολίτης και άμεσα ενδιαφερόμενος να αναμένει την εκδίκαση της υποθέσεως με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ελπίζω και προσδοκώ η πρόταση αυτή να υλοποιηθεί τροποποιώντας το ήδη υπάρχον άρθρο 269 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας!

Ο Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ