Χάρης Κονδύλης: Όχι στην ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας

Μπορεί το 2010 να ξεκίνησαν δειλά κάποιες μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας αλλά δυστυχώς έμειναν στη μέση.

NEWSROOM
Χάρης Κονδύλης: Όχι στην ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι αλλαγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης μας φέρνουν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα με την εισαγωγή των πλατφορμών και τη χρήση τους από δικηγόρους και μη, τις οποίες δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να αγνοήσουμε ή να προσπεράσουμε.

Μπορεί το 2010 να ξεκίνησαν δειλά κάποιες μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας αλλά δυστυχώς έμειναν στη μέση, κάποιες ήταν άτολμες και δεν συνεχίστηκαν.

Η παρούσα Κυβέρνηση πραγματοποιεί κάποια σημαντικά αλλά δειλά βήματα στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και αυτά είναι μεμονωμένα, άνευρα και χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, που πολλές φορές δημιουργούν από μόνα τους μια νέα γραφειοκρατία, δημιουργώντας αναχώματα στους πολίτες αλλά κυριότερα στους εντολοδόχους τους δικηγόρους, που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε τις υποθέσεις των.

Τόσο η νέα πλατφόρμα για αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και η πρόσφατη εφαρμογή mydata της ΑΑΔΕ αποτελούν ένα δυσκίνητο, αργό, δύσχρηστο και μη φιλικό στο χρήστη σύστημα, ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αποτελούνται από πολλές υποπλατφόρμες μη συμβατές μεταξύ τους.

Αντίστοιχα προβλήματα ανακύπτουν και στην πλατφόρμα της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους για τις 120/240/ 420 δόσεις.

Ενώ αυτονοήτως με την πιστοποίηση του κάθε δικηγόρου θα έπρεπε να αντλούνται αυτόματα βασικά στοιχεία του, παρατηρείται εντούτοις το φαινόμενο το ίδιο το Δημόσιο να (ανα)ζητά αυτά τα στοιχεία και να μην ολοκληρώνει την κάθε είδους αίτηση- ενέργεια.

Ενώ η ίδια η πλατφόρμα δίδει τη δυνατότητα συλλογής πιστοποιητικών εκ μέρους των κληρονόμων σε δικηγόρο, πολλά από αυτά δεν μπορούν να εκδοθούν εάν δεν επισυνάψεις εξουσιοδότηση ή ληξιαρχική πράξη, η οποία δύσκολα χορηγείται εάν δεν γνωρίζεις το Δήμο της τελευταίας κατοικίας του θανόντος αλλά το Δημόσιο αρνείται να τα αναζητήσει οίκοθεν.

Βασικός στόχος, όμως, θα έπρεπε να είναι η απλοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών αυτών και όχι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Πρωταρχικό δε ρόλο στον τομέα αυτό θα έπρεπε να έχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι θα έπρεπε να ερωτώνται πρωτίστως και εν συνεχεία να σχεδιάζουν μαζί με τους υπευθύνους τις πλατφόρμες αυτές, ώστε αφενός να είναι συμβατές με το portal της Ολομέλειας αφετέρου να παρέχουν σαφείς οδηγίες για την διευκόλυνση των χρηστών- δικηγόρων, μιας και εν τέλει αυτοί είναι και οι βασικότεροι χρήστες.

Επ’ αυτής της βάσης, αυτονόητο είναι επίσης ότι μέσω της τροποποίησης του Κώδικα περί Δικηγόρων να προβλεφθούν και αξιοπρεπείς αμοιβές, με ειδικά γραμμάτια προείσπραξης για τους δικηγόρους- χρήστες αυτών των πλατφορμών (λ.χ. των υπερχρεωμένων νοικοκυριών). 

Φυσικό επακόλουθο των ανωτέρω, είναι και η χορήγηση ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ με ευθύνη των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και η παράλληλη χορήγηση αντίστοιχων ψηφιακών υπογραφών στους γραμματείς των Δικαστηρίων, στους οποίους έχει χορηγηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός και πολλοί εξ αυτών αγνοούν τη χρήση τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

*Ο Χάρης Κονδύλης είναι Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr