Δημ. Αναστασόπουλος: Τι συμβαίνει επιτέλους με τους διορισμούς δικηγόρων στις αρχαιρεσίες σωματείων; Γιατί κάποιοι διορίζονται και κάποιοι άλλοι όχι;
Με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΔΣΑ και τη Συντονιστική Επιτροπή, τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. αλλά και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, για το εάν τις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πρέπει να τις διεξαγάγουν δικηγόροι ή δικαστές (βλ.σχετικώς την από 24-11-2019 Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής και την από 25-11-2019 Απάντηση του Προέδρου της Ε.Δ.Ε., όπου εμπεριέχεται και η από 20-11-2019 Επιστολή της ΓΣΕΕ). Ευθύς εξαρχής δηλώνουμε ότι οι δικηγόροι είναι σε θέση να διασφαλίσουν πλήρως τις εν λόγω αρχαιρεσίες και οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολές στο υπάρχον καθεστώς είναι απολύτως καταδικαστέα.
Ωστόσο, επανέρχεται εκ νέου το ζήτημα της επιλογής των δικηγόρων που ορίζονται στις αρχαιρεσίες αυτές, όπως θέσαμε και στο Δ.Σ. της 18-11-2019, όταν συζητήθηκε το ζήτημα της ΓΣΕΕ, καθώς θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και διαφάνεια. Στα πλαίσια, δε, του ίδιου Δ.Σ. ζητήσαμε να ενημερωθούμε για ποιο λόγο έχει προκληθεί ξαφνικά αυτό το ζήτημα, ήτοι η ΓΣΕΕ να επιθυμεί να ορίζονται δικαστές και όχι δικηγόροι στις αρχαιρεσίες τους. Σχετικώς μας απεστάλησαν επιστολές και έγγραφα του 2002 και 2016. Προκαλείται, λοιπόν, εύλογη απορία, για το ποια είναι η πραγματική αιτία που έχει προκαλέσει σήμερα τη διαμάχη αυτή και θα πρέπει να δοθούν οι σχετικές απαντήσεις.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει την παράτυπη διαδικασία διορισμού δικηγόρων στις αρχαιρεσίες σωματείων, καθώς επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια (αναλυτικά μπορεί να δει κανείς στο από 8-4-2019 Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού μας). Αντί να ορίζονται οι δικηγόροι με συγκεκριμένα κριτήρια και διαφάνεια, και με έμφαση κυρίως στους νέους δικηγόρους, ακολουθείται σε σημαντικό βαθμό η λογική των «ημετέρων». Μάλιστα, στο Δ.Σ. της 8-10-2019, με αφορμή τη συζήτηση για τη συμμετοχή των δικηγόρων στις αρχαιρεσίες των αθλητικών σωματείων, ρωτήσαμε τον κο Πρόεδρο αν οι διορισμοί και σε αυτά τα σωματεία γίνονται με τον «ίδιο» τρόπο, για να λάβουμε την απάντηση «Ναι εγώ τους διορίζω». Έτσι, άλλοι δικηγόροι δεν έχουν διοριστεί ποτέ ενώ άλλοι διορίζονται επανειλημμένως, δημιουργώντας ένα Σύλλογο με μέλη δύο ταχυτήτων. Η τακτική αυτή, η οποία ακολουθείται δυστυχώς και στη νομική βοήθεια, είναι απολύτως καταδικαστέα.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η φράση από την ως άνω Επιστολή της ΓΣΕΕ «Σύμφωνα μάλιστα με τα διαθέσιμα στοιχεία και καταγγελίες των μελών μας καταδεικνύονται σοβαρά προβλήματα ιδίως σε σχέση με την τοποθέτηση δικηγόρων με βάση επαγγελματικούς ή άλλους δεσμούς που υπάρχουν με κάποια συνδικαλιστική παράταξη ή με κάποιο πολιτικό κόμμα καθώς και την έλλειψη γνώσης και εμπειρίας στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την εκλογική διαδικασία του ν.1264/1982». Η φράση αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και θα πρέπει η ΓΣΕΕ να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις δημοσίως.
Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για πλήρη διαφάνεια και στη διαδικασία διορισμού δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες σωματείων. Ακόμα, δε, αναμένουμε να λάβουμε τα στοιχεία των διορισμών που έχουν λάβει χώρα μέχρι και σήμερα, τα οποία, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν μας δίνονται.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιστολές του Προέδρου Ε.Δ.Ε. και της ΓΣΕΕ, τους επισημαίνουμε ακόμα μια φορά ότι οι δικηγόροι επιτελούν κάθε φορά τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελώντας θεσμικούς εγγυητές κάθε διαδικασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Οι συνδικαλιστικές διαμάχες δεν μπορούν να αφορούν, και δεν αφορούν, το σύνολο του δικηγορικού σώματος.
*Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις- Σύμβουλος ΔΣΑ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr