Δημήτριος Α. Λυρίτσης: Δικαστικός χάρτης και ΔΣΑ

Η «μεταρρύθμιση» του νέου Δικαστικού Χάρτη εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης με άμεσες αρνητικές συνέπειες για τους δικηγόρους, τους πολίτες και εν τέλει τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

NEWSROOM
Δημήτριος Α. Λυρίτσης: Δικαστικός χάρτης και ΔΣΑ

Η «μεταρρύθμιση» του νέου Δικαστικού Χάρτη εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης με άμεσες αρνητικές συνέπειες για τους δικηγόρους, τους πολίτες και εν τέλει τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Μια μόλις εβδομάδα από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος σχεδόν τίποτε δεν είναι έτοιμο:

– δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, – παραμένουν αρρύθμιστα ζητήματα που αφορούν την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας, – δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες – δεν δύναται να παραμετροποιηθεί ο Solon για να λαμβάνουμε ενημέρωση των νέων δικασίμων.

Πιο χαρακτηριστική ομολογία αποτυχίας και αδυναμίας εφαρμογής του νέου συστήματος είναι η ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Πειραιώς, με την οποία ενημερώνει ότι αδυνατεί να προβεί σε οιαδηποτε προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ως εκ τούτου από 16.9 δεν θα αλλάξει κάτι.

Το δε Πρωτοδικείο Αθηνών με μια μακροσκελή ανακοίνωση επεξηγεί την ανερμάτιστη κοπτοραπτική διαδικασιών και υπηρεσιών που επιχείρησε μεταξύ των κτιρίων της οδού Ευελπίδων και της οδού Λουκάρεως. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπήρξε βιαστική και πρόχειρη.

Δεν είναι το αποτέλεσμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού αναμόρφωσης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης με σκοπό την πραγματική επιτάχυνση και την ποιοτικότερη απονομή της.

Δεν είναι καν το αποτέλεσμα μιας μελέτης από ειδικούς ή έστω του διαλόγου των εμπλεκόμενων μερών, αφού ουδέποτε συνέβη κάτι από τα δυο.

Είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μιας κλειστής ομάδας γραφειοκρατών, που ουδεμία σχέση έχουν με τη ζώσα δικαστηριακή πραγματικότητα.

Κυρίως όμως, η εν λόγω νομοθέτηση είναι επικίνδυνη, αφού υφίσταται άμεσος κίνδυνος ερημοδικιών και απώλειας ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της δίκαιης δίκης και της ασφάλειας δικαίου και βάλει ευθέως κατά των δικηγόρων υποβαθμίζοντας το κύρος τους ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση και ο «συνάδελφος» υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να καταλάβουν ότι ούτε υποζύγια ούτε υποχείρια τους είμαστε.

Κυβέρνηση και Υπουργός βρίσκονται σε στρατηγική σύγκρουσης με τους δικηγόρους, νομοθετούν επιδεικτικά αντιδικηγορικά και τοποθετούνται δημόσια με προσβολές και ύβρεις εναντίον μας.

Απέναντι σε αυτό, δεν αρκεί να απαντάμε με μισή παράγραφο κριτικής και μια συμβολική αποχή.

Κατά τη γνώμη μου – την οποία θα θέσω και υπόψην του ΔΣ του ΔΣΑ στην επερχόμενη συνεδρίαση ζητώντας να αποτελέσει μέρος της απόφασης του οργάνου- η απόφαση της Ολομέλειας χρειάζεται συμπλήρωση, ξεκινώντας από τον χαρακτηρισμό του Υπουργού ως πρόσωπο ανεπιθύμητο για τους δικηγόρους, να ζητήσουμε την παραίτηση του και να διακόψουμε κάθε διάλογο μαζί του, αποσύροντας ταυτόχρονα όλους τους δικηγόρους από κάθε επιτροπή του δημοσίου στην οποία συμμετέχουμε για την υποβοήθηση της κρατικής λειτουργίας.

* Δημήτριος Α. Λυρίτσης, Μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr