Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Δημήτρης Α. Νεμέτης: Τα μπάνια του «νομικού λαού» – Το μεγάλο στοίχημα – Διακύβευμα των νέων κωδίκων – Και στο βάθος η νέα δικαστική χρονιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Α. Νεμέτης: Τα μπάνια του «νομικού λαού» – Το μεγάλο στοίχημα – Διακύβευμα των νέων κωδίκων – Και στο βάθος η νέα δικαστική χρονιά dikastiko.gr

Τώρα είμαστε στη ραστώνη των δικαστικών διακοπών . 

Η στα «νομικά μπάνια», κατά παράφραση της γνωστής φράσης του «αείμνηστου»   που έμεινε στην ιστορία, λες και ανακαλύφθηκε η Αμερική .

Όλοι εμείς του νομικού κόσμου κάθε 16 Σεπτεμβρίου  λέμε καλή χρονιά «είναι η δική μας νέα δικαστική  χρονιά». Έχουμε  λοιπόν μια τον Σεπτέμβριο και μια την 1η Ιανουαρίου .

Αντιστρόφως ανάλογη με τον καιρό, όσο θα δροσίζει ( ας το ελπίσουμε), από 16/9  -ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ -η θερμοκρασία στα δικαστήρια , σε σχέση με την εφαρμογή των νέων ποινικών κωδίκων θα είναι προς ΚΑΥΣΩΝΑ μεριά. ( γνωστή  η απόλυτη μεταρρύθμιση που  επέφεραν  σε σχέση με αυτούς του  2019 επι ΣΥΡΙΖΑ για να μη φθάσουμε   σε αυτούς του γενέθλιους του 1951 )  .

Είναι τόσες οι τροποποιήσεις ,τόσες οι ανατροπές , τόσα τα καινούργια, που όσο και να προσπαθεί κανείς ακόμη δεν τα έχει συλλάβει . Αυτό μοιάζει την γνωστή  φράση στα χαρτιά «σπάστα και ξαναρίξτα ».. κάτι τέτοιο έγινε. Και κάτι ανάλογο; ετοιμάζεται  για τον αντίστοιχο πυλώνα πολιτικής  δικονομίας ; Δεύτερο τσουναμι;;  

Δεν τολμάς να πατήσεις το dikαstiko.gr   και τρέμεις .Λες θα αλλάξει κάτι σήμερα  η θα την γλυτώσουμε;  

Η πράξη θα δείξει, όπως  λένε ,άλλως πως η εφαρμογή του δικαίου   . Το υπουργείο υπόσχεται και βασίζεται σε όλο αυτό το οικοδόμημα, που κτίστηκες έξω από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και γνώμες ειδικών –  ας την ονομάσουμε «κλειστή» την διαδικασία παραγωγής του όσον αφορά τους  εμπνευστές του – ότι θα αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο, με την μείωση της εγκληματικότητας σε μεγάλο ποσοστό . ΑΜΗΝ.  

Έχω tips πολλά και απλά, να γίνει η κοινωνία καλύτερη . Γίνεται  και αλλιώς . Αλλά θα μου πεις ,πότε μετείχε δικηγόρος  η γραμματέας ,από τα δικαστήρια άνθρωποι της πράξης σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές η επιτροπές υπουργείων  σε ανάλογες προσπάθειες;  Θα σας πω εγώ:  ΠΟΤΕ. Και αν μετείχε … 

Και φυσικά  όπως και πάντοτε θα έχουμε τροποποιήσεις στην πορεία .Ήδη όπως έχει γίνει και με την ενδοοικογενειακή βία  ..and must go on.. κατά FRED MERCURY

Και πριν προλάβω να ολοκληρώσω το άρθρο : Σε διαβούλευση άλλο νομοσχέδιο μέχρι 28 Αυγούστου !!  ( όλοι λείπουν ποιος να διαβουλευθεί ; ) , που  μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές και στον κώδικα ποινικής δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Αν κατάλαβα καλά αυτά είναι 100 άρθρα . Βonus επειδή διαβάσαμε ;;; τον νόμο 5090/2024. Μετά ήταν ο 5108/2024.. Και η 16η Σεπτεμβρίου πολύ κοντά .Όλοι πίσω τώρα. Τέρμα τα μπάνια του λαού . .Διάβασμα και περισυλλογή. 

ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ: ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ :   Επιτάχυνση δικαιοσύνης , ποιότητα απονομής δικαιοσύνης ,έγκλημα και τιμωρία ( Ντοστογιέφσκι) , ιδιωτικές φυλακές στον ορίζοντα; Η τεχνητή νοημοσύνη ως θεραπαινίδα και της δικαιοσύνης, δικαστική αστυνομία. Ένας νέος θεσμός ..από το 1836 λέει  ο κ Υπουργός ότι προβλεπόταν με διάταγμα του Όθωνα !!! ( νομοθετική γέφυρα 188 ετών λοιπόν επετεύχθη-  ψαλίδα που έκλεισε  .. Απίστευτο και όμως αληθινό ).

Ενοποίηση  Α βαθμού δικαιοσύνης  νομοθέτημα που λίμναζε 114 χρόνια  ( από Βενιζέλο αυτό ) «υδροδοτήθηκε» και αυτό. 

Θεωρείται  από το υπουργείο  η ατμομηχανή στο  χώρο της δικαιοσύνης. Ελπίζουμε όχι σαν αυτές των Τεμπών . 

Όντως μεγάλο στοίχημα, όντως μεγάλη προσδοκία. Ένας Ειρηνοδίκης ( από τους περίφημους 1000 δικαστές  που ρίχνονται ΕΠΙΠΛΕΟΝ στη μάχη για την δικαιοσύνη ..κάτι σαν τους πυροσβέστες που  ρίχνονται στη μάχη για κατάσβεση πυρκαγιών )  από Σεπτέμβριο να δικάζει στο μονομελές πλημμελειοδικείο ( όπου και εγένετο μεγάλη μεταφορά ύλης ) η και τριμελές  ποινικά .ΙΔΩΜΕΝ .

Μέχρι να το γράψω το άρθρο ,είδαν τα μάτια μου ότι αφενός εφαρμόστηκε  ο νέος δικαστικός χάρτης ( μεταθέσεις ειρηνοδικών κλπ σε πρωτοδικεία) και αφετέρου  έχουμε και επιμόρφωση ειρηνοδικών εκδοθέντος του σχετικού ΦΕΚ  ( από ΕΣΔΙ κλπ σε δυο κύκλους και θα έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 28 Μαΐου 2025). Ξανά στα θρανία λοιπόν . Καλή δύναμη. Πάλι καλά.  Αν ήμουν ειρηνοδίκης από το άγχος μου δεν θα κοιμόμουν.

Πάντως για την επιτάχυνση έχω μια πρόταση .Θυμάστε τα εσπερινά λύκεια;  

Ε ας κάνουμε και εσπερινά  δικαστήρια . Γ μονομελές  εσπερινό Πλημμελειοδικείο 

Δ Τριμελές   Εσπερινό  Πλημμελειοδικείο. Θα βγει ύλη.

Μη γελάς. Κάποιος πρόεδρος η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου πριν έτη πολλά αν ενθυμούμαι καλά βέβαια,  είχε προτείνει αυτά τα περίφημα για παρατεταμένα ωράρια,  να δικάζουμε μέχρι  5 η 6 η όσο πάει το απόγευμα και να δικάζουμε  και Σάββατο. Και πότε θα κουρευτούμε  η θα πάμε να βάλουμε βενζίνη και να πλύνουμε  το αυτοκίνητο; Και ενώ έγραφα αυτή τη φράση,  έψαξα να βρω τι και ποιος ..και εκεί στη περίφημη μηχανή αναζήτησης μου «πέταξε» άρθρο του τότε Προέδρου Αρείου Πάγου κ Ματθία ΕΝ  ΕΤΕΙ 2008 .

Τιτλοφορείται « προτάσεις Ματθία για δικαιότερη δικαιοσύνη» με εμπιστευτικό του έγγραφο προς κυβέρνηση .

Τότε πρότεινε ( όχι αυτά που  είπα πριν- άλλος θα ήταν  ) ίδρυση ποινικών τμημάτων ,οι υποθέσεις που αναβάλλονται  να δικάζονται από τον ίδιο δικαστή και  άλλα τινά ( προς αποφυγή διογκώσεως του παρόντος μπορείτε να τα ψάξετε ) και θα δείτε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη επαλήθευση του στίχου « όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» .

2024 και 2008.. οι ίδιες και ίδιες συζητήσεις .  Και οι ίδιες και ίδιες αντιδράσεις από γνωστά και άγνωστα κέντρα εξουσίας ( ολομέλειες και λοιπαι συνδικαλιστικαί ενώσεις κλπ κλπ ) . Όσο να πεις μια απογοήτευση την γεύεσαι .

 Τέλος πάντων  είπαμε μεταρρύθμιση εδώ και τώρα . 

Όλα αυτά είναι στοιχήματα μεγάλα πολύ μεγάλα .. και θάλεγα   αβάσταχτα.

ΛΙΓΟ βαριά δεν πέσανε όλα στο στομάχι; Οι παλιοί  θα έπαιρναν  αλκα σεντζερ ( που το θυμήθηκα ) η σόδα φαγητού με λεμόνι και οι  νεότεροι σιμεκο μααλοξ   κλπ   .

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις που λίμναζαν κατά το υπουργείο από το 1836 και 1910 όπως αναφέραμε .

Πάντως η λίμνη πρέπει να έχει νερό ..και νερό δεν βλέπω εγώ προσωπικά .. Η μάχη της λειψυδρίας, παντού θα είναι ορατή σε φυσικά και σε άλλα   επίπεδα.

  Μα πως να αξιολογήσω την είδηση brain drain ( διαρροή εγκεφάλων), « Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της» . Από τον εφιάλτη των μνημονίων πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κυρίως  νέοι , εγκατέλειψαν την χώρα !!!

Που είναι το νερό  λοιπόν που θα γεμίσει αυτές τις νομικές δεξαμενές που θέλουμε; Η είμαστε σε παρατεταμένη   ανομβρία και δεν το πήραμε χαμπάρι  ;

Για  να πούμε τα  πράγματα με το όνομα τους και πέρα από την σκωπτική διάθεση μερικές φορές ( διότι  αν χαθεί και το χιούμορ χάνονται όλα), είναι πέρα από φιλόδοξα όλα αυτά. ΠΟΛΥ  δουλειά από το υπουργείο, πάρα πολύ είναι η πραγματικότητα . Πολλές τομές  μεγάλο το διακύβευμα .

Πολλά τα νομοσχέδια που γίνανε νόμοι και τα βασικά και τα ερανιστικά. .

Βρήκα προχθές ένα συνάδελφο, έκανε την πρώτη δουλειά  «εξάλειψη υποθήκης» . Αυτό με μεταφορά ύλης σε δικηγόρους; Ναι αυτό. Και  μάλιστα λέει μπήκαν αμέσως τα χρήματα .Λίγα μεν αλλά μπήκαν . Να τα μικρά θαύματα.. Όχι σαν την νομική βοήθεια ..που είχε γίνει ο κακός χαμός .Πολύ θετικό λοιπόν αυτό .

Όλοι με κομμένη την ανάσα  περιμένουν την εφαρμογή. Στους διαδρόμους δικαστηρίων μόνιμες οι συζητήσεις όλων, τι και πως και τι θα γίνει και τι έρχεται κλπ 

Μεγάλες προσπάθειες  λοιπόν από τα αρμόδια Υπουργεία,  και μένει η εφαρμογή ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ  

Σε συνέδριο της ένωσης εισαγγελέων Ελλάδας, μίλησε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε  στους δικαστές σε σχέση με την αυστηριοποίηση που προβλέπεται με τη μεταρρύθμιση των κωδίκων .( Σημ ο πρόεδρος της Ένωσης αντιεισαγγελέας Αρείου πάγου, στην ίδια εκδήλωση, χαρακτήρισε τον νόμο τριφασικό σε σχέση με την τμηματική  χρονική διάρκεια εφαρμογής του κλπ . Δεν έχει άδικο με αυτό το ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ .. ήταν πολλά τα βολτ που δεχθήκαμε  και τη νομική ηλεκτροπληξία όταν διαβάζαμε τις μεταρρυθμίσεις ).

Εκεί λοιπόν κ Υπουργός είπε ότι « όταν δεκαετίες ένα ολόκληρο ποινικό σύστημα οδηγεί στην ατιμωρησία η αντίληψη των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογη ,

Η δικαστική κρίση είναι έγκλημα και τιμωρία ( Ντοστογιέφσκι αυτό εγώ το βάζω  ) Έγινε ένα έγκλημα πρέπει  να αποδοθεί η ποινή που αναλογεί. Και κατά συνέπεια τόνισε ότι και τους δικαστικούς  λειτουργούς θα τους πάρει χρόνο να προσαρμοστούν  στα νέα δεδομένα» !!!!  .

Εγώ από το 1983 που είμαι στο χώρο, όλοι με μια φωνή τόνιζαν και οι δικοί μου  νομικοί δάσκαλοι και οι δάσκαλοι του κ Υπουργού φαντάζομαι , ότι η μεγαλύτερη ιδιότητα για ένα Δικαστή είναι Η ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ . Αλλάξαν  οι καιροί φαίνεται. 

Ίδωμεν και σε αυτό το θέμα λοιπόν τι μέλει γενέσθαι. Καθώς φαίνεται δέον όπως μεταρρυθμιστεί και αυτό .  

Πάντως για την  16 Σεπτεμβρίου ( πρεμιέρα δικαστικού έτους)  έχει ήδη προαναγγελθεί πανελλήνια  αποχή δικηγόρων, διότι σύμφωνα με την ανακοίνωση, επήλθε σφοδρή διάσταση μεταξύ δικηγόρων και Υπουργείου Δικαιοσύνης  και Αρείου πάγου, με σφοδρές ανακοινώνεις εκατέρωθεν .. Κάτι για κράτος δικαίου  η διαφωνία  .. Οι πιο κοντά στο κράτος Δικαίου   διαφωνούν…!! Καλή αρχή που λένε . 

Εάν με ρωτήσεις. Εσύ  με ποιον είσαι δηλαδή . Εγώ πάντα με τον Γιόχαν Κροιφ είμαι. 

Και για  τις υποδομές: Τα κτίρια , άλλη ατμομηχανή-  πυλώνας για ορθή γρήγορη και ποιοτική απονομή δικαιοσύνης. Πρόσφατα ο κ Υφυπουργός εγκαινίασε κατά Καλαμάτα μεριά , ΠΥΛΟ και κονδύλια για αναβάθμιση κτιρίου υπεσχέθη.

Αλήθεια εκείνα τα δυο «μαγαζιά – αίθουσες δικαστηρίων» ΕΔΕΣΣΑ Και ΚΙΛΚΙΣ  τα επισκέπτεται κανείς; Από το 1983 από ασκούμενος   τα ΙΔΙΑ παραμένουν.

Όχι ότι με νοιάζει .. αλλά θα πεθάνω με αυτή την απορία. Δεν κοιμάμαι τα βράδια.

Μάλλον πάνε να σπάσουν τα ρεκόρ της  δικαστικής αστυνομίας ( 1836) και της  ενοποίησης  α βαθμού ( 1910)  . Αλλιώς δεν εξηγείται … 

Έτος 2.235 μ.χ . Με μεγάλη περηφάνεια ο Υπουργός δικαιοσύνης εγκαινίασε τα νέα δικαστικά Μέγαρα Εδέσσης και Κιλκίς .Είχαν θεμελιωθεί προ Χριστού .

Αυτό με την Ευρώπη που όλο μας ζαλίζουν όλοι με συγκρίσεις .Άραγε κανέναν από Ευρώπη Αρμόδιο τον πήγανε σε αυτά τα δυο δικαστήρια ;  

Καλή δικαστική χρονιά με υγεία  σε όλους ευχόμαστε   (όταν τελειώστε τα μπάνια του λαού του νομικού ) σε Υπουργούς , αρμόδιους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες, δικαστές, γραμματείς και σε συναδέλφους δικηγόρους και στο παραβατικό κόσμο που θα έρθει να νιώσει στα εδώλια την εφαρμογή της μεταρρύθμισης των κωδίκων .

*Δημήτρης Α. Νεμέτης, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ