Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Αυξήσεις στο Δημόσιο – Αποκατάσταση αδικίας για εμμίσθους δικηγόρους Δημοσίου

Επ’ευκαιρίας της αναμόρφωσης του ενιαίου μισθολογίου και της χορήγησης αυξήσεως στους μισθούς των μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί η άρση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Αυξήσεις στο Δημόσιο – Αποκατάσταση αδικίας για εμμίσθους δικηγόρους Δημοσίου dikastiko.gr

Από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αναμένεται, δε, να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο εντός του Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλει η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την απολύτως άδικη και παράλογη κατάργηση της μισθολογικής εξέλιξης των έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα, η οποία υφίσταται εδώ και έντεκα χρόνια. Είναι γνωστό ότι είναι κάτι που έχει διεκδικηθεί και στο παρελθόν από την ηγεσία μας, με τη μεθοδική δουλειά και του Προέδρου της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων και συναδέλφου στο ΔΣ Ανδρέα Κουτσόλαμπρου. Σε αυτή την κατεύθυνση ενώνουμε και εμείς τις προτάσεις και τις δυνάμεις μας, ώστε να επιτευχθεί επιτέλους αυτός ο δίκαιος στόχος. Ήδη, ως η παράταξη ΔΣΑ καταθέσαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας τη θέση μας επί του ζητήματος, που είναι η κάτωθι αναλυτικά:

Μέχρι το Ν.4093/2012, οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου λάμβαναν, επί του βασικού μισθού του βαθμού τους, χρονοεπίδομα 2% για κάθε δύο (2) έτη δικηγορίας από την ημερομηνία εγγραφής τους στα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου. Μέχρι τότε, δηλαδή, ίσχυε σύστημα μισθολογικής εξέλιξης και για τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα, παρόμοιο με το σύστημα μισθολογικής εξέλιξης για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ακόμη και σήμερα εξελίσσονται ανά διετία στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.

Από το Ν.4093/2012 μέχρι και σήμερα η μισθολογική εξέλιξη των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου έχει καταργηθεί. Με το Ν.4354/2015, δε, επιβεβαιώθηκε η κατάργηση της μισθολογικής εξέλιξης για αυτήν την κατηγορία μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο (με την παρ.10 του άρθρου 9 του νόμου εκείνου, η οποία αναφέρει ότι για τους εμμίσθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 11 του ίδιου νόμου για την μισθολογική εξέλιξη).

Η πρόβλεψη αυτή του ενιαίου μισθολογίου δημιουργεί:

– αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση μεταξύ κατηγοριών μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο (δημοσίων υπαλλήλων αφενός, οι οποίοι εξελίσσονται μισθολογικώς ανά διετία και εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, αφετέρου, οι οποίοι δεν εξελίσσονται μισθολογικώς).

– αδικαιολόγητη εξίσωση μεταξύ εμμίσθων δικηγόρων του αυτού βαθμού δικηγορίας αλλά με διαφορετικά έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο (π.χ. ο νεοπροσλαμβανόμενος ως έμμισθος του Δημοσίου δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω λαμβάνει τις ίδιες αποδοχές με τον επί 20, 30 ή 40 έτη ως έμμισθο του Δημοσίου δικηγόρο παρ’Αρείω Πάγω).

Επ’ευκαιρίας της αναμόρφωσης του ενιαίου μισθολογίου και της χορήγησης αυξήσεως στους μισθούς των μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί η άρση της άνισης μεταχείρισης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα, με ρητή κατάργηση, από 1/1/2024, του τελευταίου εδαφίου της παρ.10 του άρθρου 9 του Ν.4354/2015 και με ρητή πρόβλεψη στο άρθρο 11 του χρόνου και του τρόπου μισθολογικής τους εξέλιξης, με εισαγωγή, από 1/1/2024, ως παρ.5 νέας διάταξης, που θα επιλύει αυτό το μείζον ζήτημα. Ασφαλώς, η τελική μορφή της διάταξης που μπορεί να υιοθετηθεί πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και να συνδιαμορφωθεί αναλόγως.

Η εκτιμώμενη ακαθάριστη δαπάνη της θέσπισης των ανωτέρω ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το έτος 2024 και εφεξής, λαμβανομένου υπόψη του κατά προσέγγιση αριθμού των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου επί το μέγιστο ποσό της μηνιαίας αυξήσεως των μεικτών αποδοχών με την εξέλιξη στα μισθολογικά κλιμάκια, προ παρακρατήσεως φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών.

Συνεπώς, και από οικονομικής άποψης η πρόταση αυτή είναι απολύτως ρεαλιστική, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Για όλους, λοιπόν, τους ανωτέρω λόγους, οφείλει η συνδικαλιστική μας ηγεσία να διεκδικήσει την υλοποίηση της και η κυβέρνηση να την αποδεχτεί.

*Δημήτρης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος ΔΣΑ, Επικεφαλής Παράταξης «Με Το Δικηγόρο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ