Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος: Δικαιοσύνη και δικηγόροι σε καραντίνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος: Δικαιοσύνη και δικηγόροι σε καραντίνα

Του Δημήτρη Χρ. Αναστασόπουλου*

Η χώρα μας, αλλά και όλος σχεδόν ο πλανήτης, έχει εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, υπό την απειλή του νέου ιού «covid-19». Οι συνθήκες είναι εντελώς έκτακτες και, έτσι, αντίστοιχα είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται. Ποια ήταν η σωστή επιλογή και ποια η λάθος δεν μπορεί να αποτιμηθεί τώρα, καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή της εξαιρετικής αυτής κατάστασης. Η ευχή όλων μας είναι να εξέλθουμε από αυτήν το συντομότερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Αντίστοιχα έκτακτα και εξαιρετικά ήταν και τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για το χώρο της Δικαιοσύνης.  Ήδη από τις 13 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και διαδικασιών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο χρόνος αυτής της αναστολής είναι ακόμα αβέβαιος, αφού εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση θα είναι σίγουρα μέχρι τις αρχές Μαϊου και ανάλογα τις συνθήκες θα κριθεί η συνέχεια. Πάντως σοβαρός λόγος αισιοδοξίας, ότι θα επανέλθουμε σύντομα σε συνθήκες δικαστηριακής «κανονικότητας» δε διαφαίνεται ακόμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και το ανάλογο κλίμα στο δικηγορικό σώμα, που ενώ κατανοεί ασφαλώς πλήρως ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και ημών των ιδίων και των οικογενειών μας, ταυτόχρονα βιώνει την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, η κυβέρνηση υπέπεσε σε ένα ακατανόητο – έστω και υπό τις παρούσες όλως έκτακτες συνθήκες – λάθος. Ενώ ανακοίνωσε ότι θα λάβουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ, εν τέλει, και μετά από διάφορες παλινωδίες, ατυχείς ή απαράδεκτες δηλώσεις, αποφάσισε την εξαίρεση μας, μεταθέτοντας την υλοποίηση της δέσμευσης της για το Μάιο και προσφέροντας ως αντίδωρο για τον Απρίλιο τη δυνατότητα επιδόματος 600 ευρώ μέσω της παρακολούθησης προγράμματος «τηλεκατάρτισης» διάρκειας 100 ωρών, αξιοποιώντας σχετικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Το λάθος αυτό της κυβέρνησης ήταν επικοινωνιακό και, πρωτίστως, ουσιαστικό. Επικοινωνιακό καθώς εκτέθηκε έναντι ενός σώματος με υψηλές ικανότητες αντίληψης και οξυδέρκειας, αλλά και με έμφυτη κριτική δεινότητα. Κυρίως, όμως, ουσιαστικό, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων έχουν πραγματική ανάγκη οικονομικής στήριξης. Με όλα τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολόγια, κλειστά, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εσόδων. Αντιθέτως, τα έξοδα τρέχουν κανονικά, καθώς δε λάβαμε ούτε καν την έκπτωση ενοικίου, που θα ήταν μια κάποια ανακούφιση για πολλούς. Λάθος επίσης ουσιαστικό κατά το ότι έγινε μια εξίσωση του δικηγορικού σώματος με άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, που ωστόσο συνεχίζουν να μπορούν να εργάζονται. Τέλος, λάθος ουσιαστικό κατά το ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης που το δικηγορικό σώμα αντιμετωπίστηκε ως η «παχιά αγελάδα», και μετά από μια κυβέρνηση που στοχοποίησε και λοιδόρησε ευθέως τους δικηγόρους, πιστέψαμε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα μας επεφύλασσε μια άλλη αντιμετώπιση, όπως μας αξίζει και μας αναλογεί. Δυστυχώς η προσδοκία αυτή, στην παρούσα συγκυρία, δεν επιβεβαιώθηκε.

Λάθη όμως υπήρξαν και από πλευράς δικηγορικού σώματος. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας, ακολουθώντας την πεπατημένη, προσπάθησαν να καρπωθούν αρχικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης προς δική τους δόξα, ενώ όταν η ήρθε η ώρα της διάψευσης των προσδοκιών, ακολούθησε αμέσως η απόλυτη αποποίηση ευθυνών. «Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας», όπως λέμε. Καμία διάθεση αυτοκριτικής, καμία διάθεση να μιλήσουμε στο σώμα με ειλικρίνεια. Λαϊκισμός, αντιφατικές ανακοινώσεις, σαφής διάθεση απόκρυψης γεγονότων και προθέσεων. Ηρωικές δηλώσεις περί παραιτήσεων προς εκτόνωση της οργής που μέσα σε μια εβδομάδα περνούσαν στη λήθη (;) της ιστορίας. Επαναστατική γυμναστική χωρίς αποδέκτη, χωρίς αντίκρισμα.  Αν κάτι απέδειξε αυτή η κρίση, μέχρι στιγμής, είναι ότι τα σημερινά μοντέλα διοίκησης έχουν αποτύχει. Και έχουν αποτύχει παταγωδώς και με κόστος για το σώμα.

Δεν είναι, όμως, ακόμα η ώρα για αυτή τη συζήτηση. Σήμερα είναι η ώρα που πρέπει να προτάξουμε την προστασία των πιο αδύνατων, η ώρα που πρέπει να αγωνιστούμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η ώρα που θα πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας εμπράκτως, από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας μας και με όποιον τρόπο μπορεί. Η ώρα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να οργανώνουμε την επόμενη ημέρα. Με αυτήν ακριβώς τη διάθεση και εμείς από πλευράς μας, από την πρώτη στιγμή, στεκόμαστε με υπευθυνότητα δίπλα σας και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

*Δικηγόρος, Σύμβουλος ΔΣΑ

(το άρθρο αυτό αποτελεί το editorial του magazinο «Με Το Δικηγόρο», τεύχος Απριλίου 2020, που μπορείτε να βρείτε στο metodikigoro.gr)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ