Δημήτρης Νεμέτης: Η άμεση απονομή σύνταξης και το “δωμάτιο το ψηφιακό” και το κακό συναπάντημα

Όσοι ανήκουν στη γενιά Χ (generation x ) και στη γενιά Υ ( Generation Y ) είναι ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ γιατί μεγάλωσαν σε ένα  τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο ο ψηφιακός κόσμος δεν είχε αναπτυχθεί.

NEWSROOM
Δημήτρης Νεμέτης: Η άμεση απονομή σύνταξης και το “δωμάτιο το ψηφιακό” και το κακό συναπάντημα

Όταν άρχισα να δικηγορώ στη Θεσσαλονίκη, βρισκόταν σε πολύ μεγάλη ηλικία και σχεδόν δεν εμφανιζόταν στα δικαστήρια, μια ειδική εμβληματική φυσιογνωμία – ο δικηγόρος Τζιόρκας-. Ευφυέστατος και ευρηματικός χαρακτήρας, με άφθονο πηγαίο χιούμορ.

Όταν έφθασε περί τα 85 έτη, από όσο γνωρίζω ο σύλλογος τότε,  του πρότεινε να του δίνει ένα επίδομα σαν σύνταξη, ( προφανώς λόγω οικονομικών προβλημάτων ),  γιατί δεν δεχόταν να υποβάλλει αίτηση για σύνταξη.

Ο Τζιόρκας λοιπόν  τότε ηρνήθη ευγενικά με την ιστορική φράση «μα δεν έφθασα ακόμη εις τας παρυφάς της συντάξεως» !!!

Τώρα γιατί μου ήρθε αυτό όλο στο μυαλό;

Γιατί έχω ένα πολύ καλό μου φίλο , που είναι από αυτούς της άλλης πλευράς στο θέμα της σύνταξης . Τον φίλο μου τον Γιάννη . Τι εννοώ από την άλλη πλευρά.

Εννοώ ότι στο   θέμα σύνταξη όσον αφορά τους δικηγόρους είναι δυο οι πλευρές. Η μια αυτή της σχολής Τζιόρκα .. « δεν φθάσαμε στας παρυφάς.. και ας είναι 80, 85 ..plus ..» , και η άλλη που απηύδησαν γενικά από το χώρο και μόλις συμπληρώσουν τα όρια, τρέχουν σαν δρομείς 100 μέτρων όπου φύγει φύγει από την ενεργό δικηγορία , μη χαρίζοντας ούτε ένα επι πλέον δευτερόλεπτο παρουσίας τους στους γνωστούς χώρους..

Εν έτει 2022 και κάτω από τον ήχο των μόνιμων  βαρύγδουπων  ανακοινώσεων  των εκάστοτε κυβερνήσεων -ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-(ψηφιοποιήσεις, διαδίκτυα , fast track , κυβερνοχώροι και άλλαι τιναι άγνωσται λέξεις .)  θεωρώ ότι ο Τζιόρκας και δικαιωμένος είναι και προφητικός. Γιατί  αν ζούσε ο άνθρωπος θα είχε γλυτώσει από όλο αυτό που τραβάει ο φίλος μου ο Γιάννης και κάθε Γιάννης , μη υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Γλυτώνεις αυτή την «δυσωδία» της αναμονής και κυρίως της κοροϊδίας και  της επικής διάστασης ανακοινώσεων στα ΜΜΕ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ και της απτής πραγματικότητας , η μάλλον της εξωπραγματικότητας.

Με τον Γιάννη βρισκόμασταν όλα τα χρόνια εκτός δικαστηρίων σε παρέες σε κάποιες μουσικές εκδηλώσεις, διότι είναι και δεινός μουσικός όπου γρατζουνούσε τα όργανα που έπαιζε  και σε κουτούκια.

Όσο περνούσαν τα χρόνια μεταξύ των άλλων ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο  αν και πότε θα βγει στη σύνταξη.Κάποια μέρα τον κάλεσα να βγούμε όπως συνηθίζαμε παρέα δικηγόροι.

Μου λέει « δέχεστε  όμως και συνταξιούχους συναδέλφους»;

Γέλασα με την ατάκα και μου ανακοίνωσε ότι υπέβαλε τα χαρτιά του για σύνταξη .Χαρούμενος διότι είπαμε αυτός ήταν αντί – Τζιορκας.

Αυτά συμβαίνουν  το Μάιο του 2019.

Να μη τα πολύ λέμε, από τότε  τον ρωτούσα «τι  έγινε Γιάννη πόσα παίρνουμε  τελικά μετά από όλα αυτά τα χρόνια»  .Αυτό το ρωτούσα κατά  διαστήματα μηνών.

Σήμερα λοιπόν  που γράφω αυτό το άρθρο 17/7/2022 ο Γιάννης είναι ακόμη στον Μάιο του 2019.

Πριν λίγο καιρό  τον βρήκα στο δρόμο και του λέω «τι έγινε ρε φίλε». Και  μου λέει ακόμη τίποτε. Απλά παίρνω 360 ευρώ από τον  Απρίλιο του 2021.

Δεν τον πίστεψα. Του λέω στείλε ένα σημείωμα τι έγινε από το Μάιο του 2019 μέχρι τώρα; Δηλαδή  3 έτη και 2 μήνες συναπτά ;.

Μου έστειλε το σημείωμα που παραθέτω αυτούσιο.

Βλέπω και τα άρθρα του συνάδελφου Αποστολίδη στο σαιτ και μου θύμισε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες όλων των υπό σύνταξη κλπ .

Φτάνει τόση κοροϊδία.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

«Τον Μάιο 2019 υπέβαλα αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών. Η απάντηση στην αφελή ερώτηση πότε θα υπάρξει απάντηση, ήταν ότι από 18 υπαλλήλους είχαν μείνει μόνο 3, οπότε …..

Τον Οκτώβριο 2019 υπέβαλα ηλεκτρονικά αίτηση για απονομή σύνταξης.

Κατά την διάρκεια του κορονοϊού, άκρα του τάφου σιωπή σχετικά με τις αιτήσεις αυτές, μέχρι τον Απρίλιο 2021, οπότε χορηγήθηκε «προπροσωρινή σύνταξη» με νόμο σε όλους όσοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής. 

Την πρώτη ενημέρωση σχετικά με τις παραπάνω αιτήσεις, έλαβα με επιστολή του Τομέα Ασφάλισης Νομικών τον Αύγουστο 2021, που αναφερόταν ειδικότερα στην αίτησή μου εξαγοράς πλασματικών ετών, με την οποία μου ζητούσαν να προσκομίσω βεβαιώσεις από το ΙΚΑ (κατά την δεκαετία 1980 εργάστηκα κατά περιόδους ως καθηγητής της γερμανικής) και από το Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού-ΕΤΕ (εργάστηκα στην ΕΤΕ για 2½ χρόνια), από τις οποίες να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα ασφάλισής μου στους φορείς αυτούς.

Στην αίτησή μου για την εξαγορά πλασματικών ετών, είχε επισυναφθεί βεβαίωση για την περίοδο εργασίας μου εργασίας μου στην ΕΤΕ, όπως επίσης και φωτοτυπία της καρτέλας με τα ένσημα του ΙΚΑ.

Απευθύνθηκα στο ΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη για την χορήγηση της παραπάνω βεβαίωσης, όπου μου δηλώθηκε ρητά και κατ’ επανάληψη, ότι η χορήγηση της βεβαίωσης αυτής μπορεί να γίνει μόνο με απευθείας επικοινωνία των δύο υπηρεσιών (Τομέας Ασφάλισης Νομικών – ΙΚΑ), και όχι πλέον μέσω του ασφαλισμένου.

Επ΄ αυτού, απέστειλα επιστολή μέσω φαξ (στην παραπάνω επιστολή δεν αναγραφόταν ηλεκτρονική διεύθυνση, και δεν ήταν δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία), με την οποία γνωστοποιούσα την απάντηση του ΙΚΑ. Η επιστολή μου στάλθηκε και ταχυδρομικά ως  συστημένη. 

Επειδή δεν έλαβα οποιαδήποτε απάντηση σχετικά με τον εν λόγω θέμα, επικοινώνησα με τις υπηρεσίες του 1555, όπου δεν κατέστη δυνατή περαιτέρω ενημέρωσή μου, αλλά επιτεύχθηκε κλείσιμο ραντεβού για την Παρασκευή 12.11.2021.

Στο ραντεβού παρέστη συγγενικό μου πρόσωπο με σχετική εξουσιοδότηση, το οποίο ενημερώθηκε ότι η υπηρεσία (Μητρώο Ασφαλισμένων) με δύο μόνο υπαλλήλους αδυνατεί να επικοινωνήσει με το ΙΚΑ λόγω φόρτου εργασίας και ότι δεν γνωρίζουν αν ο φάκελός μου βρίσκεται στα γραφεία τους στην οδό Σωκράτους ή έχει μεταφερθεί μαζί με άλλους φακέλους στο νέο χώρο εγκατάστασής τους στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, και μετά από νέα του τάφου σιωπή, έλαβα επιστολή τον Ιούνιο 2022 από την υπηρεσία του ΕΦΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου στην Αθήνα (χωρίς μέηλ, μόνο με τηλέφωνο στο οποίο δεν απαντά φυσικά κανείς), με την οποία μου ζητούσαν κάποιες διευκρινίσεις. 

Την απάντησή μου, την έστειλα με εταιρεία κούριερ, η οποία μου επέστρεψε την επιστολή μου, διότι σύμφωνα με τους υπαλλήλους  του ΕΦΚΑ       στην ΑΓ. Κωνσταντίνου, η υπηρεσία δεν υπήρχε στην διεύθυνση αυτή.

Αναζητώντας σε ποια διεύθυνση να στείλω την απάντησή μου, έδειξα την επιστολή σε μια υπάλληλο του ΕΦΚΑ Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, η οποία από τύχη θυμήθηκε το όνομα της υπογράφουσας την επιστολή του ΕΦΚΑ, και μου έδωσε την ηλεκτρονική διεύθυνσή της, όπως και την διεύθυνσή της στην Αθήνα.

Έστειλα λοιπόν την απάντησή μου στο μέηλ αυτό και περιμένω ….»

Πριν μερικές μέρες κάπου πήρε το μάτι μου αυτό το περίφημο «Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας μεταξύ ΕΦΚΑ και εν αναμονή συνταξιούχων».. !!!

Τον πήρα αμέσως τηλέφωνο και τον ενημέρωσα.. Μπες στο «δωμάτιο του λέω και ίσως σε βάλουν και στο  «σαλόνι»  μετά…

Μπήκε λοιπόν στο  « δωμάτιο».. Αλλά μια από τα ίδια.

Πριν γράψω αυτό τον ΠΟΝΟ ενός υπό σύνταξη δικηγόρου,  λέω ας κάνω και μερικές «δύσκολες» ερωτήσεις μήπως κάπου δεν κατάλαβα κάτι καλά.

Οι ερωτήσεις μου ήταν:  Γιάννη 1. Όλοι το ίδιο τραβάνε;

  1. Ζήτησες την βοήθεια κάποιου ειδικού; μήπως έβγαινε νωρίτερα;
  2. Έχει σχέση η καθυστέρηση με την αναγνώριση των πλασματικών ετών;
  3. Αυτό που διατυμπανίζουν οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ότι οι λογιστές και οι δικηγόροι θα βγάζουν γρήγορα συντάξεις δεν βοηθάει;

Οι απαντήσεις του :

  1. πριν υποβάλλω την αίτηση πήρα 3 γνωματεύσεις από ειδικούς.
  2. Υπέβαλα την αίτηση με την συνδρομή δικηγόρου που ασχολείται μόνο με εργατικά – συνταξιοδοτικά.
  3. Εκτιμώ ότι η εξαγορά δεν παίζει κανένα ρόλο στην καθυστέρηση αφού έχω όλες τις προϋποθέσεις . Όλοι οι ειδικοί που έλεγξαν τα βρήκαν εντάξει.
  4. Για λογιστές και δικηγόρους δεν έχω εικόνα αλλά οι φήμες λένε ότι δεν δουλεύει η όπως λέμε αγγλικά does’nt works..( το αγγλικό δικό μου) . Άλλωστε η αίτηση μου είναι του 2019 και αυτά με λογιστές δικηγόρους πρόσφατα.

Και συλλογιέμαι τώρα εγώ  …

Ο δικηγόρος έβαλε δικηγόρο για να πάρει σύνταξη ας πούμε στην ώρα της ..Ο απλός πολίτης τι  πρέπει  να κάνει;

Τέλος θα κλείσω με κάτι που εμένα προσωπικά μου «γυρνάει το μυαλό». Εντάξει όλα καλά με όλα αυτά ψηφιακά , αλλά εγώ είμαι του χαρτιού και της πένας και μελάνι ..

Αυτά τα « ψηφιακά δωμάτια επικοινωνίας» , αυτές οι ευφυείς τιτλοποιήσεις  , που αποδεικνύονται  μια ουτοπία,  να μη πούμε κάτι πιο βαρύ….

Κάτι   σαν το «πτωτική άνοδο»  η το αείμνηστο « μη πόλεμος»..

Μιλάς με αόρατες μηχανές.. Δεν ξέρεις με ποιον να συνεννοηθείς..

Τεχνητή νοημοσύνη σου λέει. Mails που αρμενίζουν στο διαδίκτυο και καταλήγουν  σαν ναυαγοί σε ερημονήσια..

Τα πράγματα είναι απλά.Του δημοτικού. Ο άνθρωπος κύριοι αρμόδιοι , έκανε αίτηση το 2019 και ακόμη ζει με 3,60.  (Σύμπτωση άραγε ότι η βασική είναι 360  ); Θέλει τουλάχιστον αυτή την τεράστια σύνταξη των 1.100 η όσο είναι τέλος πάντων . Τι δωμάτια και ….

Κάτι είπαν πρόσφατα για fast track .. ο αρμόδιος υπουργός ..Γιάννη δες αυτό.. Κάτι ελληνικό ( ψηφιακό δωμάτιο)   κάτι σε αγγλικό (fast track)  κάπου θα έρθει η σύνταξη…

Σε ένα βιβλίο διάβασα τους εξής καταπληκτικούς όρους : 

Όσοι ανήκουν στη γενιά Χ (generation x ) και στη γενιά Υ ( Generation Y ) είναι ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ γιατί μεγάλωσαν σε ένα  τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο ο ψηφιακός κόσμος δεν είχε αναπτυχθεί.

Οι επόμενες  γενιές ανήκουν στους ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ καθώς αυτοί γεννήθηκαν μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και ο ψηφιακός κόσμος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους .

Δηλαδή φίλε μου Γιάννη ψηφιακέ μετανάστη, άντε τώρα να γίνεις ψηφιακός ιθαγενής να συνεννοηθείς σε ένα ψηφιακό δωμάτιο.. Πρόκοψαν τα άλλα πριν..

Αυτά δεν είναι δωμάτια συνεννόησης ,δωμάτια πανικού είναι κατά την ομώνυμη ταινία.

Και οι αρμόδιοι θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε στη γενιά των ιθαγενών , όταν  είστε κύριοι  ακόμη στην γενιά του κάρβουνου από πλευράς  απονομής συντάξεων.

Στον «άνθρωπο Ο.Ο»  = homo sapiens και όχι στον « άνθρωπο 4.0» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης .

Αν και όταν χρωστάς 0.01 του λεπτού , με ένα κουμπάκι αμέσως το κατάσχουν…. Εκεί δεν έχει δωμάτια .. εκεί έχει καρμανιόλες ψηφιακές…. τα κουμπάκια είναι επιλεκτικά…

Εμένα προσωπικά με ανατριχιάζουν όλα αυτά τα περί τεχνητής νοημοσύνης και δεν θέλω δωμάτια  ψηφιακά,  θέλω  την επαφή με τον άνθρωπο όχι την μηχανή.

«Η πρωτόγονη εποχή ήταν λυρική , η κλασσική επική και η σύγχρονη δραματική» Βίκτωρ Ουγκώ.

«Αναρωτιέμαι Γιατί η πρόοδος μοιάζει τόσο πολύ με καταστροφή»  JOHN STEINBECK .

*Νεμέτης Α. Δημήτριος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr