Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Δημήτρης Νεμέτης: Τρεις προτάσεις για τη Δικαιοσύνη για παραμύθι χωρίς δράκο

Χώρες με αργό σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να χάνουν  επενδυτικές ευκαιρίες προς όφελος χωρών με πιο αποδοτικά δικαστικά συστήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Νεμέτης: Τρεις προτάσεις για τη Δικαιοσύνη για παραμύθι χωρίς δράκο dikastiko.gr

Όσοι έχουν υπομονή και διαβάζουν τα αρθρα μου λένε .Όλο επικρίσεις των κακώς κειμένων κάνεις . Εύκολο και ανέξοδο . Προτάσεις έχεις ;

Σήμερα θα κάνω λοιπόν 3 προτάσεις

  1. Βιντεοσκόπηση δικών ( για εσωτερική χρήση δικαστική ).
  2. Συμμετοχή σε  υπουργεία και δικαστικές και δικηγορικές ενώσεις  και συλλόγους  ( προς το παρόν χωρίς δικαίωμα ψήφου ) , επιχειρηματιών και εκπροσώπων  της παγκόσμιας τράπεζας, στατιστικολόγων , παρατηρητριών κλπ
  3. Είσοδος  στο Ελληνικό δικαστικό σώμα Ευρωπαίων Δικαστών.

Εξηγούμαι

Ξέρετε κάτι; Η διαφορά της γενιάς μας ( 1960) με την τώρα είναι έτη φωτός.

Η σειρά είναι : Η σιωπηλή γενιά ( 1928-1945)  , η γενιά των BABY BOOMERS  ( 1946-1964) η γενιά των GEN – Χ ( 1965-1980) ,η γενιά GEN Y η Millenium (1981-2000)  , η γενιά  GEN Z (200-2010 ) και η γενιά GEN ALPHA ( 2010 + ..) .

Αυτό το χάσμα δεν λύνεται ..μεγαλώνει ολοένα  .Εγώ δεν θέλω να διαβάζετε εδώ τα αρθρα μου σε μια καταραμένη οθόνη .. Αλλά να τα ξεφυλλίζετε σε ένα περιοδικό . Πάει πέθανε αυτό.

Εμείς πάμφτωχοι τότε,  σπουδάσαμε με αέρα και δημόσια δαπάνη παιδείας .

Πέθανε και αυτό . Ξέρουμε ποιοι και γιατί το πέθαναν  .Τώρα ο αέρας θέλει 3.000 ευρώ το μήνα και η παιδεία  άπειρα  .

Κατά συνέπεια χρόνια τώρα ακούω τον εκάστοτε νεοκλεγέντα για συνήθως μόλις ένα χρόνο πρόεδρο Αρ Πάγου να προτείνει.. να προτείνει.. να προτείνει . Ευ πράττει. Απόσταγμα εμπειρίας 40 ετών.

Αλλάξανε πολλά όμως  στη κοινωνία από τότε που ήταν νέος – νέα πάρεδρος .

Πρέπει  να υπάρξει συγχρονισμός γενεών και σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε και γενεές GEN Y  και  GEN ALPHA πλέον και στο δικαστικό σώμα η πλησιάζουν.

Αλλιώς όλα αυτά τα προτεινόμενα θέλουν «μετάφραση».

Βιντεοσκόπηση δικών λοιπόν .

Για χρήση από ανώτερες δικαστικές  αρχές και από δικηγορικούς  συλλόγους.

Τι κερδίζεις; Τα πάντα .

Με μια μάτια ο εκάστοτε πρόεδρος Αρείου πάγου θα μπορεί να δει το υλικό που  έχει. Δεν θα χρειάζεται να γυρνάει ( μόνο έτσι θα είχε σωστή άποψη για το υλικό των δικαστών ) σε όλες τις πόλεις . Να δει πως είναι σήμερα και πως τότε πριν πάρα πολλά χρόνια που ήταν πάρεδρος .Όχι τις στείρες κατ εμέ και στατικές επιθεωρήσεις αποφάσεων κλπ .Θα μπορεί να βλέπει από τα βίντεο . Τεχνολογία δεν θέλετε;  Ε ας την εκμεταλλευτούμε .

Οι δικηγορικοί σύλλογοι να βλέπουν και τα «δικά τους παιδιά»  τι ομορφιές κάνουν!!

Όλοι εκεί μέσα κάνουν υπερβάσεις ,ξεφεύγουν. Και πρώτος εγώ.

Με την βιντεοσκόπηση τα  λύνεις σε μια στιγμή.

Όχι αυτό το υβριδικό που επικράτησε μαγνητοφώνηση μόνο των μαρτύρων .. Δεν θα το σχολιάσω.

Ξέρεις τι άλλο λύνεις ; Το άλυτο κλάσμα ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ .ΟΛΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Ποιο: Απόδοση / χρόνου. Δηλαδή ταχύτητα αλλά συνάμα και ποιότητα .

Εκεί θα καταλάβεις γιατί ενώ όλοι πληρώνονται το ίδιο,  κάποιοι βγάζουν το 1/5 πχ της δουλειάς που βγάζουν οι άλλοι.

Εκεί θα λυθεί και αυτό το κορυφαίο -που εγώ δεν κατανοώ- πως βγαίνει το νούμερο.

Αυτό  που εξαγγέλλεται με στόμφο και καμάρι τελευταία  : με την ενοποίηση  και ενσωμάτωση των ειρηνοδικών – πταισματοδικών έχω στη φαρέτρα άλλους 1000 πολεμιστές.

Και η  απόφαση ενώ τώρα θέλει πχ 1821   μέρες να βγει στη Ελλάδα θα πέσει στις 364,2 !!

Κλασσικό πήγα τότε εγώ στο Λύκειο . Με τρόμαζαν οι μαθηματικοί υπολογισμοί.

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΔΕΥΤΕΡΗ :     Συμμετοχή σε  υπουργεία και δικαστικές και δικηγορικές ενώσεις  και συλλόγους  ( προς το παρόν χωρίς δικαίωμα ψήφου )  επιχειρηματιών και εκπροσώπων  της παγκόσμιας τράπεζας, στατιστικολόγων , παρατηρητριών κλπ

Γιατί το προτείνω; Μα συνεχώς βλέπω όργανα της πολιτείας και δικαστικών και υπουργείου  δικαιοσύνης κλπ να μετέχουν σε επιχειρηματικά φόρουμ η σε ανάλογες εκδηλώσεις εμπορικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων κλπ

Με θέματα συνήθως δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη, Ναι  πολύ καλά κάνουν . Είπαμε να γειτνιάζουν οι γενεές να μην απομακρύνονται κι άλλο.

Μια αναφορά από ένα τέτοιο φόρουμ : « η ταχύτητα επίλυσης όλων των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν σε επιχειρήσεις  αποτελεί παράγοντα επιβίωσης για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Οι υπέρμετρες καθυστερήσεις δημιουργούν αβεβαιότητα  στους επενδυτές επιβαρύνουν η και ματαιώνουν επιχειρηματικά εγχειρήματα και αποθαρρύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό».

Άλλο απόσπασμα : Χώρες με αργό σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να χάνουν  επενδυτικές ευκαιρίες προς όφελος χωρών με πιο αποδοτικά δικαστικά συστήματα.

Φαντάζομαι ότι όλο αυτό αναφέρεται  μόνο για τράπεζες,  τράπεζες και τράπεζες .

Δεν πάει αλλού το μυαλό μου. Βλέπετε χορτάσαμε από επενδύσεις,  έχουν στριμωχτεί στην ουρά ποιος θα πρωτοεπενδύσει  και θέλουν και πιο γρήγορη δικαιοσύνη  .

Η καθυστέρηση εκδόσεως  αποφάσεων  ποινικών για ληστείες κλοπές κλπ φαντάζομαι δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές , η αποθαρρύνει; Μπορεί να έχει κάποια  σύνδεση τώρα που το σκέφτομαι .

Μπακατσέλος  πρόεδρος ελληνοαμερικάνικου  εμπορικού επιμελητήριου « το δικαστικό  σύστημα δεν είναι απλώς ένας θεσμός είναι μια κρίσιμη κινητήρια δύναμη εθνικής ανάπτυξης».

Παραδείγματα θέλουμε. Τι εννοούν;

Μαθαίνουμε επίσης ότι ΤΟ   JUSTICE WATCH είναι πραγματικότητα. Ιδρύθηκε επισήμως το παρατηρητήριο δικαιοσύνης .Στόχος του νέου ανεξάρτητου φορέα η βελτίωση της ποιότητας,αποτελεσματικότητας και επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης ( σωτήρες και αυτοί ευπρόσδεκτοι ).

Για να μη μιλήσω για την ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ που ήδη εκδίδει αποφάσεις δικαστικές στην Αμερική και οσονούπω εδώ .

ΤΕΛΟΣ Νοεμβρίου 2023 έγινε η πρόταση  της Παγκόσμιας τράπεζας για το νέο δικαστικό χάρτη και τα ειρηνοδικεία. Το υπουργείο δικαιοσύνης έχει συμβληθεί με τη Παγκόσμια τράπεζα ,οι εκπρόσωποι των οποίων μετά την συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων θα υποβάλουν σχετικό πόρισμα .

Α υπάρχει και CEREJ της ΕΕ . Συγγνώμη ζητώ από αυτήν αλλά πρώτη φορά την ακούω .Αρμόδια επιτροπή της  ευρωπαϊκής ένωσης για τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη. Οι επιτροπές είναι πιο πολλές από αυτούς για τους  οποίους δουλεύουν . Σαν τους συγγραφείς τελευταία που είναι πιο πολλοί από τους αναγνώστες.. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ .

Η πρόταση λοιπόν : επειδή βλέπω ότι όλα αυτά συμπλέκονται πλέον. Και ήδη έχουν οργανωθεί από ότι μυρίζομαι . Σαν το ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟ, η ένωση μηχανών με ΤΟΝ άνθρωπο .

Ας έχουν εκπροσώπους η παγκόσμια τράπεζα ,οι επιχειρηματίες ,οι απανταχού φερέλπιδες συνωστιζόμενοι επενδυτές   και τα φόρουμ και οι στατιστικολόγοι και τα παρατηρητήρια , στο υπουργικό συμβούλιο , και στα όργανα αποφάσεων των Δικαστών και των διοικήσεων αυτών και στους δικηγορικούς συλλόγους.

Νομίζω θα είναι επωφελής αυτή η μίξη .Να τους ακούμε από πρώτο χέρι και που ξέρεις στο μέλλον να έχουν δικαίωμα ψήφου σ αυτές τις συναντήσεις.

Μη μου λέτε για σύνταγμα κλπ  .Όλα αυτά εμφορούνται  ήδη .από ότι καταλαβαίνω..

ΤΕΛΟΣ πρόταση 3η : να έρθουν Ευρωπαίοι δικαστές από όλα, τα κράτη  και να μετέχουνε εδώ .

Κοιτάξτε . Το μεγαλύτερο «παραμύθι» όλων είναι αυτή η σύγκριση .

Τι γίνεται στην Ευρώπη και τι γίνεται εδώ .Αν δεν σταματήσει αυτό το «παραμύθι» μέχρι να πεθάνουνε και άλλες γενεές  ζεν η μιλενιουμ,  τα ίδια θα λέμε.

Όπως φέρανε στο ποδόσφαιρο  ΕΛΙΤ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ διαιτητές στα κρίσιμα ματς γιατί οι εδώ δεν κρίνονται ικανοί .

Ε αφού εκεί λοιπόν όλα πάνε ρολόι  καλύτερα από εδώ ας φέρουν Ευρωπαίους ελιτ δικαστές .ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ; Ειλικρινά δεν το κατανοώ.

Λέει λοιπόν το «παραμύθι-στατιστική» : ο χρόνος απονομής της αστικής δικαιοσύνης  στη Ελλάδα 746 μέρες,  ενώ ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι 282,14 ( μη με ειρωνεύεστε δημοσιευμένο .. με εκτίναξε το μυαλό αυτό το 0, 14.)

Που είναι το «παραμύθι»; Ακόμη δεν το διέκρινες  ;

Και διαπιστώνεται από αρμόδια χείλη « Έχουμε πάρα πολλές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με τον  πληθυσμό μας, αναλογικά δε καθυστερούμε στην εκδίκαση τους όντας οι πιο αργοί ( το κλάσμα που  λέγαμε ) στις αστικές και από τους πιο αργούς στις διοικητικές στη ΕΕ .Και τούτο ,ναι και τούτο,  ΠΑΡΟΤΙ ΛΕΕΙ τα τελευταία στοιχεία του 2022, η χώρα μας έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό δικαστών τη ΕΕ και τον τρίτο κατά  σειρά μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων πίσω από το Λουξεμβούργο και τη Κύπρο !!!!

Λοιπόν το 1970 στη Σουηδία τα τραίνα ηλεκτρικά κυλούσαν σαν χάδι πάνω από τις γραμμές και ανάμεσα στα βαγόνια ηλεκτρικές πόρτες τα ένωναν .

Δικαστική αστυνομία (που τώρα  έρχονται οι νεοπροσληφθέντες  στα δικαστήρια) στη Γαλλία και αλλαχού  υπήρχε πριν  από 40 χρόνια και βάλε.

Τόση είναι χρονικά η απόσταση μας από τη Ευρώπη . 50 χρόνια.

Και ποιος μιλάει για Ευρώπη . Που εκεί ξεκαθαρίζουν τις υποθέσεις και εισάγονται πόσες κάθε δικάσιμο; Ξέρει να μας πει κανείς ; Μίλησε κανείς με ευρωπαίο δικαστή; Ρώτησε τι γίνεται στη χώρα του; Τι υποδομές έχουν;

Φέρτε λοιπόν όλη την υποδομή, την παιδεία και την κουλτούρα των λαών  κλπ και τα ξαναλέμε με  τα «παραμύθια» .

Τα παραμύθια είναι ωραία , οι συγκρίσεις τελείως άστοχες και στην Ελλάδα έχει μόνο τον Δράκο ..

Και για να τελειώσω με την σύγκριση με την Ευρώπη με ένα αγαπημένο μου ποδοσφαιρικό .

Το 1966 η Ευρώπη και το Ολλανδικό ποδόσφαιρο είχε ένα Γιόχαν Κροιφ ( 18 ετών τότε)   τον μόνο game changer  του χώρου .Μπροστά από την εποχή του έτη πολλά.

Στην Ελλάδα είχαμε ακόμη γήπεδα με χώμα. Μακάρι να είχαμε μερικούς Γιόχαν Κροιφ δικαστές, δικηγόρους, Υπουργούς.

Τότε θα ήμασταν εμείς 50 έτη μπροστά .

*ΝΕΜΕΤΗΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ