Δημήτρης Παξινός : «Έφυγε» το ιερό πρόσωπο της Δικαιοσύνης
Η σπουδαία αυτή γυναίκα, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, υπήρξε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. επί 27 ολόκληρα χρόνια. Πέθανε στα 87 της χρόνια και άφησε πίσω της την σφραγίδα της σε φιλελεύθερες αξίες που όμως αμφισβητούνται από ηγέτες τύπου Τραμπ. Φτωχόπαιδο. Ξεκίνησε από τις γειτονιές του Μπρούκλιν και έφθασε στο ανώτατο ισόβιο αξίωμα από […]
Η σπουδαία αυτή γυναίκα, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, υπήρξε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. επί 27 ολόκληρα χρόνια.
Πέθανε στα 87 της χρόνια και άφησε πίσω της την σφραγίδα της σε φιλελεύθερες αξίες που όμως αμφισβητούνται από ηγέτες τύπου Τραμπ.
Φτωχόπαιδο. Ξεκίνησε από τις γειτονιές του Μπρούκλιν και έφθασε στο ανώτατο ισόβιο αξίωμα από τις αποφάσεις του οποίου λαμβάνονται κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, που ισχύουν για τις πολιτείες της Αμερικής. Υποθέσεις όπως είναι της ισότητας των δυο φίλων, κ.ά.
Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίζονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο των Η.Π.Α σύμφωνα με τα δικά του πολιτικά κριτήρια και τις θέσεις που ασπάζεται σε διάφορα σημαντικά θέματα για την χώρα συνολικά. Όπως είναι το θέμα της οπλοκατοχής που συνταράσσει και διχάζει την Αμερική.
Ο Τραμπ και οι οπαδοί του υπέρμαχοι τέτοιων ακραίων απόψεων υποστηρίζουν και ενισχύουν αυτές τις σκληρές θέσεις στις οποίες η Γκινσμπερκ ήταν αντίθετη και μάχονταν γι αυτές και όχι μόνο από την θέση της αλλά και με παρουσίες στην κοινωνική και Πολιτική ζωή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με συντηρητική πλειοψηφία 5 έναντι 4 έχασε ακόμη μια υπέρμαχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φιλελευθέρων αξιών που εκπροσωπούσε και έδινε καθημερινά τις μάχες της από ένα σπουδαίο μετερίζι.
Ο Τραμπ την πολέμησε, όπως πολεμά κάθε ελεύθερη φωνή που διεκδικεί την ισότητα των δύο φύλων, ως κάτι αναπόδραστο για μια φιλελεύθερη κοινωνία.
Πράγματα απλά και κατανοητά που όμως με το σύστημα επιλογής των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου , δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό σοβαρά προβλήματα στην επίλυση θεμάτων για το σύνολο των Πολιτειών της Αμερικής και των πολιτών της. Και τούτο διότι εξυπηρετεί το συμφέρον του Προέδρου των Η.Π.Α. που έχει την πλειοψηφία.
Γι αυτό η Ρουθ Γκινσμπερκ με γνώμονα τις φιλελεύθερες αξίες πρωταγωνίστησε σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι υπερβατικές αξίες και υπερισχύουν κάθε πολιτικής σκοπιμότητας. Κι αυτές οι αξίες είναι που χαρακτηρίζουν και δίνουν το πρόσημο για ένα παγκόσμιο συναγερμό για αυτά για τα οποία αγωνίσθηκε τόσο σθεναρά, τόσο γενναία και με τόση αποφασιστικότητα.
Γι αυτό θα μνημονεύεται ως η γυναίκα σύμβολο παγκόσμιο που έθεσε την ανθρώπινη αξία σαν υπέρτατη, πρωταρχική, που κατισχύει και προσδιορίζει ένα κράτος ως φιλελεύθερο ή συντηρητικό και αντιδραστικό, όπως συμβαίνει τώρα σε χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί το κέρδος τα σαρώνει όλα!
Και η Γκινσμπεργκ, ξεπερνώντας σχήματα θεωρούμενα ως συντηρητικά ή προοδευτικά από τον πολύ κόσμο έδειξε και απέδειξε ότι οι πανανθρώπινες αξίες δεν έχουν χαρακτηριστικά εκμεταλλεύσιμα από κόμματα και παρατάξεις γιατί είναι υπεράνω όλων αυτών.
Γιατί αυτός είναι κι ο ρόλος του ανθρώπου δικαστή που αξιολογεί και υπερβαίνει κατεστημένα σχήματα και ορθώνει το ανάστημά στην κρατική εξουσία, την ελέγχει και μέσα από τις αποφάσεις κάνει το αναγκαίο βήμα για την ανώτερη εξέλιξη με βάση τον άνθρωπο και τα δικαιώματα.
Η φύση μας έκανε ίσους κι αυτή την ισότητα προσπάθησε να την κάνει πράξη!
Ο κ. Δημήτρης Παξινός είναι πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr