Ελένη Τροβά:  Είσαι ότι δηλώνεις στο fb ;

Οι συνθήκες της τεχνολογίας σήμερα επιτρέπουν στον κάθε πικραμένο να αναδεικνύει τα καζάντια του με φαντασία. Όλοι θέλουν να είναι ποθητοί, μοιραίοι, σπουδαίοι και ματσωμένοι. Όλοι θέλουν να μοιάζουν περιζήτητοι.

NEWSROOM
Ελένη Τροβά:  Είσαι ότι δηλώνεις στο fb ;

Η δημιουργία μιας εικόνας των προσώπων αποτελεί τεχνική που ξέρει η κάθε μητέρα μιας εποχής που θέλει να καλοπαντρέψει τη θυγατέρα ή τον κανακάρη της. Πόσες αλήθεια δεν χρυσοστολίστηκαν και πόσοι δεν κυκλοφόρησαν κούρσα με στόχο την εξεύρεση κατάλληλου συντρόφου; Την τεχνική αυτή της απέλπιδος συμπεθέρας φευ υιοθετεί συχνά και η εταιρική εικόνα πολλών εταιριών συχνά μάλιστα εισηγμένων. Τα «καλά νέα» διαχέονται στα κατάλληλα έντυπα και το χρηματιστήριο απολαμβάνει τις συνέπειες των φημών για τις οποίες όλοι γνωρίζουν ότι πολύ συχνά είναι αντιστρόφως ανάλογες της εταιρικής αλήθειας. Οι ιδιώτες πίσω δε μένουν φυσικά.

Οι συνθήκες της τεχνολογίας σήμερα επιτρέπουν στον κάθε πικραμένο να αναδεικνύει τα καζάντια του με φαντασία. Όλοι θέλουν να είναι ποθητοί, μοιραίοι, σπουδαίοι και ματσωμένοι. Όλοι θέλουν να μοιάζουν περιζήτητοι. Χωρίς κόστος μάλιστα καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την ασύστολη προβολή πληροφόρησης και σε πρόσωπα και σε οικονομικές οντότητες με μόνο ρίσκο το «μάτιασμα» και την κακογλωσσιά, που βέβαια ενίοτε εξελίσσεται και σε βιτριόλι. Αλλά ποιος τα σκέπτεται αυτά στην απόγνωση που επάγεται η μοναχική στιγμή που αποφασίζει να δηλώσει ότι υπάρχει, ότι προκόβει, ότι αξίζει πολλά και ότι πρέπει να το αποδεχθεί και η εκάστοτε κοινότητα της αόρατης θέασης στην οποία συμμετέχει. Παρά τις πτωχεύσεις που έπονται, παρά την πίκρα στην ψυχή εκάστου από την πτωχευμένη του ζωή, με έμφαση δηλώνεται το αντίθετο και μάλιστα με ζήλο αντιστρόφως ανάλογο της αλήθειας.

To ζήτημα όμως δεν είναι τόσο απλό πιά. Συστηματική νομολογία που τείνει να παγιωθεί για τα υπερχρεωμένα αλλά και για τις διατροφές, επισημαίνει ότι η δημοσιοποιούμενη αναφορά σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης status έχει συνέπειες στα όσα ο οφειλέτης δηλώνει στην τράπεζα αλλά και στο σύντροφό του.

Όσο η ιδιωτική ζωή είναι απόρρητη είναι άξια προστασίας, όμως όταν πλέον έχει ευρέως δημοσιοποιηθεί παύει να είναι άξια προστασίας από τον εν λόγω νόμο, ήτοι όταν τέτοια προσωπικά δεδομένα του ατόμου είναι γνωστά σε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό προσώπων ή μπορούν να γίνουν από αυτούς εύκολα αντιληπτά και θεωρούνται εξακριβωμένα, τότε δεν προσβάλλεται το δικαίωμα για πληροφορική αυτοδιάθεση και στην ιδιωτική ζωή. Αντίθετα οι ελεύθερα δημοσιοποιούμενες δηλώσεις ευμάρειας έχουν συνέπειες στην αρχή της ειλικρίνειας που διέπει τις δηλώσεις του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 3869/2010.

Τις δηλώσεις αυτές λαμβάνει υπόψη είτε αυτεπάγγελτα το δικαστήριο, είτε κατόπιν προσκόμισης εκτυπωμένων αναρτήσεων από τα διάδικα μέρη και συνήθως γίνονται δεκτές.

Κακά μαντάτα λοιπόν για όσους αυτοπροβάλλουν τις ένδοξες στιγμές του βίου τους ενώ διατείνονται σε άλλα πεδία ότι πένονται και δεν είναι δυνατό να εξοφλήσουν δάνεια, διατροφές και άλλες υποχρεώσεις.

Το μέγεθος του προβλήματος βέβαια δεν περιορίζεται στα συγκεκριμένα πεδία. Ποιος μας λέει ότι η φορολογική αρχή δεν θα λάβει υπόψη κάποια στιγμή τις μεγαλειώδεις αναφορές φορολογούμενων με αρνητικούς ισολογισμούς, σε businessκαι δόξες στο linkendin; Ποιος δε λογαριάζει ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που οι πωλήσεις διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω fbθα κληθούν να φορολογηθούν; Ποιος δεν υποψιάζεται με τρόμο τη στιγμή της απόλυτης γυμνότητας μετά τα φίλτρα του Instagram;

Hανθρώπινη και εταιρική ματαιοδοξία, η ανάγκη για κλέος και  φήμη λοιπόν έρχεται αντιμέτωπη σιγά σιγά με την αδάπανη έρευνα εκάστου που θα απαντήσει στις δικονομικές «κλάψες» του αρνούμενου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Και εν τέλει ποια είναι η αλήθεια;

Δεν επιθυμούμε φυσικά να αξιώσουμε οι εταιρίες να συνομολογούν τα ζόρια τους στο χρηματιστήριο, ούτε οι οφειλέτες να καταβάλλουν στο δανειστή τους τον αέρα τον κοπανιστό που διαφημίζουν για τους εαυτούς τους. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η διαφάνεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει την έρευνα και την εκτύπωση ως αποδεικτικών μέσων των προσωπικών και εταιρικών φαντασιώσεων με συνέπειες ανεξέλεγκτες για την αγορά και τους μετέχοντες της φαντασιακής αλήθειας των μέσων.

Επειδή λοιπόν όλοι κάπου χρωστάμε, και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνον σε χρήμα, ας έχουμε το νου μας γιατί μας βλέπουν. Και καλά να μη φοβάται κανείς το κακό μάτι ή το φθόνο του όχλου, την τράπεζα όμως και την κατατρεγμένη άνεργη σύζυγο (προς το παρόν) ας την έχουμε κατά νου. Σιγά σιγά ας έχουμε κατά νου και την εφορεία. Τέλος ας έχουμε κατά νου και τον καθρέπτη μας. Διότι, μα την αλήθεια, όλοι οι γέροντες εικοσάχρονοι/ες αποκαλύπτουν γρήγορα το σταφιδιασμένο πρόσωπό τους και τότε το χρέος στον καθρέπτη δεν ξεπληρώνεται ποτέ.

Η Ελένη Τροβά είναι  Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ