Ευάγγελος Στεργιούλης: Πολιτικές Καταγγελίες και Δικαιοσύνη

Αυτή η αμεσότητα της παρέμβασης της δικαιοσύνης καθίσταται σήμερα επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε, δεδομένου ότι η ελληνική δικαιοσύνη βαρύνεται με επικρίσεις για σοβαρές παραλείψεις στη διαχείριση υποθέσεων με εμπλοκή πολιτική προσώπων.

NEWSROOM
Ευάγγελος Στεργιούλης: Πολιτικές Καταγγελίες και Δικαιοσύνη

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοβαρές δημόσιες  καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες πολιτικών προσώπων, δημιουργώντας  τριγμούς στα θεμέλια της ελληνικής δημοκρατίας.

Κατά αρχάς, τέτοιες δημόσιες καταγγελίες πολιτικών προσώπων δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία για την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για την ηθική ακεραιότητα των πολιτικών προσώπων.

Μάλιστα, όταν οι αντιπαραθέσεις πολιτικών προσώπων εντείνονται στο δημόσιο διάλογο επί μακρόν χρονικό διάστημα, χωρίς να εκδηλώνεται καμία απολύτως παρέμβαση της δικαιοσύνης, τότε δημιουργείται ένα ευρύτατο κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και απαξίωσης που επιδρά καταλυτικά στην κοινωνική συνοχή.

Σημειωτέον ότι ενώ οι πολίτες στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν, μετά την αποχώρησή τους από την κάλπη η αντιπροσώπευση παύει κατ´ουσίαν να υφίσταται, διότι η επιλογή των προσώπων σε θέσεις και αξιώματα του πολιτικού συστήματος και των δομών λειτουργίας της πολιτείας, πραγματοποιείται με διαδικασίες στις οποίες οι πολίτες δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, η δικαιοσύνη ως ο κυρίαρχος πυλώνας διασφάλισης της λειτουργίας  του δημοκρατικού πολιτεύματος, υποχρεούται να παρεμβαίνει άμεσα και να διερευνά κάθε δημόσια καταγγελία που αφορά εμπλοκή πολιτικων προσώπων σε οικονομικές ατασθαλίες.

Και τούτο διότι η άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης εδραιώνει την πεποίθησή του μέσου πολίτη ότι οι πολιτικοί είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους αφενός και αφετέρου επιβεβαιώνεται η τήρηση της συνταγματικής αρχής της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Αυτή η αμεσότητα της παρέμβασης της δικαιοσύνης καθίσταται σήμερα επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε, δεδομένου ότι η ελληνική δικαιοσύνη βαρύνεται με επικρίσεις για σοβαρές παραλείψεις στη διαχείριση υποθέσεων με εμπλοκή πολιτική προσώπων.

Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η επιλογή της δικαστικής ηγεσίας δεν γίνεται μέσω διάφανων διαδικασιών, αλλά με διορισμό από την εκάστοτε κυβέρνηση, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα την συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και δημιουργεί ένα τεράστιο κλίμα αμφισβήτησης του θεσμού στην ελληνική κοινωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουμε ως κοινωνία να επιβεβαιώσουμε τη διαπίστωση του Πλάτωνος ότι οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την πολιτική εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα, διότι ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό! (Πλάτων, Πολιτεία, Α, 347 b).

Ή μήπως τον έχουμε ήδη επιβεβαιώσει δεδομένου ότι η πολιτική έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μία ανιδιοτελή ενασχόληση με τα κοινά και έχει αναχθεί σε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα;

* Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr