Ευάγγελος Στεργιούλης: Υπολειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία;

Εύλογα προβάλλει το ερώτημα κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία με τις σημερινές δομές λειτουργίας της μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις της δημόσιας ασφάλειας και συγχρόνως να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας;

NEWSROOM
Ευάγγελος Στεργιούλης: Υπολειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία;

Η αποτρόπαια δολοφονία μιας γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, προκάλεσε τις δριμύτατες κριτικές του κοινού σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για μια ακόμη φορά επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο οι παθογένειες της Ελληνικής Αστυνομίας και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την προστασία των πολιτών, που αποτελεί την πεμπτουσία της αποστολής του αστυνομικού θεσμού στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Ωστόσο, ο δημόσιος διάλογος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία δεν αναδεικνύει τους γενεσιουργούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να μην εξάγονται συγκεκριμένα συμπεράσματα και διαπιστώσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εξάλειψη των παθογενειών του αστυνομικού σώματος.

Δεν τίθεται λοιπόν σε καμία απολύτως περίπτωση ζήτημα λειψανδρίας του αστυνομικού σώματος. Και τούτο διότι η Ελληνική Αστυνομία υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο αστυνομικών στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, ο οποίος κυμαίνεται σε περίπου 300 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η Ελληνική Αστυνομία ξεπερνά τους 500.

Τίθεται όμως σοβαρό ζήτημα ορθολογικής οργάνωσης και διάθεσης του αστυνομικού προσωπικού σε μία πληθώρα καθηκόντων και  αρμοδιοτήτων που λίγη έως καμία σχέση έχουν με τα αμιγή αστυνομικά καθήκοντα.

Έτσι, η  Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να διαθέτει έως και 2.000 αστυνομικούς για την επίδοση χιλιάδων εγγράφων και δικογράφων, χιλιάδες αστυνομικούς για λήψη μέτρων τάξης σε αθλητικούς χώρους, πορείες και διαδηλώσεις ακόμη και σε συγκεντρώσεις ολίγων δεκάδων ατόμων και βέβαια πάνω από 6000 αστυνομικούς για φύλαξη προσώπων και στόχων.

Τίθεται ακόμη ζήτημα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Και τούτο διότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα των αστυνομικών σχολών έχουν ξεπεραστεί από τις σύγχρονες εξελίξεις της εγκληματικότητας,  τις απαιτήσεις της κοινωνίας σε ζητήματα αστυνόμευσης και της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας στην αστυνόμευση.

Και βέβαια εγείρονται και συναφή ερωτήματα όπως, για παράδειγμα, γιατί δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 4692/2022 για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης  ή γιατί δεν εφαρμόζεται η διά βίου εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό;

Και, τέλος, τίθεται σοβαρό ζήτημα λογοδοσίας και ανεξαρτησίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η παντελής έλλειψη λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ελληνικής Αστυνομίας, απόρροια του ανέκαθεν σφιχτού εναγκαλισμού της με την εκάστοτε πολιτική εξουσία από την αρχή της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με ένα προβληματικό σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας του αστυνομικού προσωπικού, αποτελούν τους βασικούς λόγους που η Ελληνική Αστυνομία δεν μπόρεσε να εκσυχρονισθεί και να σταθεί στο ύψος των σύγχρονων Αστυνομικών Σωμάτων του δυτικού κόσμου.

Τούτων δοθέντων, εύλογα προβάλλει το ερώτημα κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία με τις σημερινές δομές λειτουργίας της μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις της δημόσιας ασφάλειας και συγχρόνως να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας;-

*Ευάγγελος Στεργιούλης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr