Ευστάθιος Βεργώνης: Ο Αφόρητος συντεχνιακός συντηρητισμός δεν είναι η επιλογή για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
*Του Ευσταθίου Βεργώνη Στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διεξάγονται την 6η και 13η Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται στα μέλη της Ένωσης διάφορες προτάσεις, κυρίως για την Δικαιοσύνη και τις επαγγελματικές συνθήκες, από τους υποψηφίους και τις ομάδες υποψηφίων που διεκδικούν την ψήφο τους, καθώς και μια βούληση συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των […]
*Του Ευσταθίου Βεργώνη
Στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διεξάγονται την 6η και 13η Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται στα μέλη της Ένωσης διάφορες προτάσεις, κυρίως για την Δικαιοσύνη και τις επαγγελματικές συνθήκες, από τους υποψηφίους και τις ομάδες υποψηφίων που διεκδικούν την ψήφο τους, καθώς και μια βούληση συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των υποψηφίων, για την καλύτερη εκπροσώπηση και την προσφορά της Ένωσης στην δικαιοσύνη και στην κοινωνία.
Προκαλεί όμως κατάπληξη και αρνητική εντύπωση, η εμφάνιση ομάδας υποψηφίων, αυτής του απελθόντος προέδρου της Ένωσης, η οποία ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρότασης και του λόγου της, έχει την πλήρη απαξίωση των λοιπών συμμετεχόντων, αποκλείει δε κάθε προοπτική συνεργασίας της με όσους εκλεγούν, εκτός από αυτούς, θωρώντας ότι μόνο σε περίπτωση κατάληψης της απόλυτης πλειοψηφίας θα συνεισφέρουν στην πορεία της Ένωσης (κείμενα των Χριστόφορου και Χαράλαμπου Σεβαστίδη, στο προεκλογικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά την 25.8.2020).
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι μέσα από μεγάλης έκτασης κείμενα, υπογεγραμμένα από όλα τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας εναλλάξ, δεν αναδεικνύεται έστω και μια θετική πρόταση για το τι πρέπει να γίνει για την αναγκαία μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην χώρα, με πρώτη την ψηφιοποίησή της που έχει καθυστερήσει υπερβολικά στο επίπεδο των καθημερινών χρηστών – Δικαστών Εισαγγελέων και διαδίκων και των δικηγόρων τους – και για την καθημερινότητα, εργασιακή και οικονομική των μελών της Ένωσης. μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της μη προβλέψιμης κατάστασης που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η εφιαλτική πανδημία, πάρατηρόσο και ειδικές, λόγω της για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια δεκαετία, προσπάθειας άλωσης και εργαλειοποίησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για σκοπούς έξω από αυτούς του καταστατικού της, με την ένταξη της σε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο και την απόκτηση προσωπικής δύναμης, ως συναλλάγματος για άσκηση προσωπικής εξουσίας.
Παράλληλα διαγράφεται αδρά ο κίνδυνος να εμποδιστεί η Ένωση να γίνει ατμομηχανή της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, που έχουν καθυστερήσει με μεγάλες επιπτώσεις στην εν γένει κοινωνική πρόοδο.
Μετά από δύο θητείες ως μοναδικός Εισαγγελέας στο διοικητικό Συμβούλιο και το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, συμμετέχω στις προσεχείς εκλογές με την ομάδα του Εφέτη Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, με την συμμετοχή έμπειρων και νεοεισερχόμενων συναδέλφων, των Δημητρίου Φούκα, Προέδρου Πρωτοδικών, Ελευθερίας Κώνστα, Εφέτη, Βασιλείου Πορτοκάλη, Εφέτη και Μαρίας Μπουτάκη Πρωτοδίκη. Η ομάδα μας δομήθηκε κατά την πολυετή συνεργασία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο, και την σταθερή βούλησή μας για την αποφασιστική συμμετοχή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κατάρτιση και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική Δικαιοσύνη, με πρώτο γνώμονα την Δικαστική Ανεξαρτησία, εσωτερική και εξωτερική.
Αναπόφευκτη είναι η ιστορική αναδρομή στην τελευταία πενταετία. Το 2016, μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο πλήρους κατάλυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, εσωτερικής και εξωτερικής, θωρήθηκε αναγκαία η συγκρότηση του Ενωτικού Προεδρείου, για την διαφύλαξη της Ένωσης ως πυλώνα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Με πρωτοβουλία και του Π. Λυμπερόπουλου για την επίτευξη του στόχου αυτού, παραχωρήθηκε η θέση του Προέδρου στον επί κεφαλής της μικρότερης από τις συνεργαζόμενες ομπαρατάξεις, αν και κατέχοντα τον κατώτερο βαθμό. Η συνεργασία αυτή είχε άμεσα αποτελέσματα, και η Ένωση κατέστη ο ακρογωνιαίος λίθος της Δικαστικής ανεξαρτησίας. Η συνεργασία αυτή, μετά και το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του 2018, απέδωσε πλούσιους καρπούς, τόσο στο διεκδικητικό μέρος ικανοποίησης στενών συνδικαλιστικών αιτημάτων, όσο και στο επίπεδο της διατύπωσης θεσμικών προγραμματικών θέσεων. Με πρωτοβουλία όμως του Προέδρου της Ένωσης, από τα μέσα του 2019, μετά την κίνησή του να διατυπώσει υπό την ιδιότητά του αυτή, και χωρίς να θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, θέση υπέρ της χορήγησης άδειας σε κρατούμενο, και ενώ εκκρεμούσε το ζήτημα σε αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο, άρχισαν να δημιουργούνται σοβαρές ρωγμές στην συνοχή του Διοικητικού Συμβουλίου. Τις ρωγμές αυτές φρόντισε η ίδια παράταξη να διευρύνει με την φίμωση του ΔΣ και την επίκληση νομικίστικων ερμηνειών, περί του ότι το ΔΣ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, που δεν δέχεται ο Πρόεδρος, ο οποίος και μόνο εκπροσωπεί την Ένωση. Αποκορύφωμα της διασπαστικής τακτικής ήταν η αναίτια ρήξη με το Δικηγορικό Σώμα στην Ετήσια ΓΣ τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός το οποίο εξανάγκασε σε παραίτηση από τις θέσεις του προεδρείου, των μελών των υπολοίπων ομάδων πλην της μειοψηφούσας. Παράλληλα η μη αποδοχή των απόψεων της πλειοψηφίας του ΔΣ, από την μειοψηφική παράταξη, συνδυάστηκε με σφοδρές επιθέσεις και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς κατά της πλειοψηφίας, φτάνοντας μέχρι τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό ως ‘’πραξικοπηματιών’’, όσων δεν υποτάσσονταν στην βούληση και τον σχεδιασμό της μειοψηφίας. Πρωτοφανής και ενδεικτική του ύφους και του ήθους είναι και η επίθεση στον Π. Λυμπερόπουλο, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του το 2016, όταν πρωταγωνιστούσε σε συμμαχία μέρος της οποίας ήταν η ανάδειξη του απερχομένου προέδρου. Επιδίωξαν έτσι, και εν πολλοίς πέτυχαν, με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν μια πρωτοφανή εικόνα διχασμού, πλην όμως πλαστή, αφού για πρώτη φορά οι περισσότερες παρατάξεις ομοφωνούσαν στην δημιουργία της πλειοψηφίας. Μόνος σκοπός ήταν η δημιουργία κλίματος πόλωσης, που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς.
Και αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου το αίτημα για ριζικό εκσυγχρονισμό της Δικαστικής λειτουργίας και την εισαγωγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως διατυπώνονται και στο πρόγραμμά μας, καθίσταται υπερεπείγον. Και η αναγκαιότητά του διαγράφεται πιο δραματικά, μετά την υγειονομική περιπέτεια της πανδημίας. Γιατί δυστυχώς η Δικαιοσύνη όχι μόνο παρουσιάστηκε αδύναμη να ανταποκριθεί στα ζητήματα της τηλεεργασίας, αλλά δεν εκπονήθηκε και ένα σχέδιο προώθησης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, που θα περιλαμβάνει από την απομακρυσμένη εξέταση διαδίκων και μαρτύρων μέχρι και την εισαγωγή της ψηφιακής δικογραφίας, χωρίς να διαφαίνεται σύντομα εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο. Η απουσία της Ένωσης και των προτάσεών της για την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου, αποτελεί ένα βασικό παράγοντα για την απουσία του. Όλες οι ενέργειες αυτών που είχαν προβεί σε ‘’κατάληψη’’ της Ένωσης αδιαφορούν για τις αναγκαιότητες της Δικαιοσύνης στην εποχή μας.
Χρέος μας είναι να αποτρέψουμε τον διχασμό και να αγωνιστούμε για την ουσιαστική ενότητα του χώρου μας, που είναι ουσιαστικός πυλώνας της κοινωνίας και της πολιτείας μας.
Η δική μας πρόταση, θέτει ως βασικό στόχο την σύνθεση όλων των απόψεων, όλων των ομάδων, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ενότητα, που θα λειτουργήσει ως οξυγόνο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, της πλήρους ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης και εν τέλει της Δημοκρατίας.
Απαραίτητη για τους σκοπούς αυτή είναι και αυτονομία της Ένωσης από την φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ώστε η ισότιμη και με τον απαραίτητο σεβασμό συνεργασία να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της.
Σας καλούμε με την ψήφο σας να απαιτήσετε από εμάς να συμβάλλουμε διαρκώς στην διαμόρφωση ίσων ευκαιριών για όλους τους συναδέλφους, με την καθιέρωση:
Α) αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων και υπηρεσιακών μεταβολών, και νομοθετικά, που δεν θα καταστρατηγείται με ενδιάμεσα συμβούλια, που παραβιάζουν την αρχαιότητα, Β) ισορροπημένου πειθαρχικού δικαίου με την συλλογή της νομολογίας των πειθαρχικών συμβουλίων και του πειθαρχικού δικαστηρίου. Γ) πλήρους και έγκαιρης ηλεκτρονικής ενημέρωσης για κάθε υπηρεσιακό, μισθολογικό ή συνταξιοδοτικό θέμα, από ειδικές ομάδες που θα λειτουργούν με ευθύνη οριζομένων συγκεκριμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, από όλες τις ομάδες.
Κύριος σκοπός όμως αυτών των εκλογών είναι η δημιουργία μιας πλειοψηφίας ικανής για την προώθηση ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και των αναγκαίων τομών για την αποτελεσματικότητα και την επιτάχυνσή της. Με τους νέους Ποινικούς Κώδικες χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, για να τεθούν ερωτήματα, όπως
1) η μείωση των δικαστικών λειτουργών που ασχολούνται με την ίδια υπόθεση, αντίθετα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δημιουργώντας δυσμενέστερες συνθήκες απασχόλησης, 2) η νέα θεώρηση για τα ένδικα μέσα, με την αξιοποίηση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, αντίθετα η δυνατότητα άσκησής τους επεκτάθηκε, επιβαρύνοντας την απασχόληση περισσοτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων για την ίδια υπόθεση 3) η υποχρεωτική περαίωση των ποινικών υποθέσεων χωρίς να προχωρούν στο στάδιο της κύριας διαδικασίας, αντίθετα η περαίωση αυτή αφέθηκε στην προσωπική βούληση του κάθε χειριστή.
Τέλος σας καλούμε να απαιτήσετε με την ψήφο σας την συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων, απέναντι στην λογική της πόλωσης και του λαϊκισμού, κάνοντας πράξη την πρόθεση αυτή συγκροτώντας ομάδα έξι υποψηφίων αντί οκτώ.
Έχει ειπωθεί πολύ εύστοχα ότι ο λαϊκισμός για κάθε πρόβλημα βρίσκει ένα εχθρό. Λοιπόν όχι! Για τα σωρευμένα προβλήματά μας δεν έχουμε εχθρούς! Οφείλουμε να βρούμε λύσεις, και να τις βρούμε όλοι μαζί!
*Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Υποψήφιος για το Διοικ. Συμβούλιο της ΕΝΔΕ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr