Φούκας, Λυμπερόπουλος, Κώνστα: Διαδικασία της άρσης αναστολής λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών- Ο περιορισμός των «δικαστικών διακοπών» του τρέχοντος δικαστικού έτους
Καθίσταται αναγκαίο ενόψει των εξελίξεων των τελευταίων ημερών να επισημάνουμε τα ακόλουθα : Α) Ως προς το θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω του Covid- 19 στην λειτουργία της Δικαιοσύνης κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί μία και μόνον τακτική: Να αποφανθούν οι επιφορτισμένοι με το έργο αυτό ειδικοί επιστήμονες για το ποιες μέθοδοι πρέπει να εφαρμοσθούν σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης προσώπων, όπως είναι τα ακροατήρια και οι γραμματείες των δικαστηρίων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. Στη συνέχεια υπό τον συντονισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με συμμετοχή του Συμβουλίου Επιθεώρησης, των Προέδρων των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Δικαστηρίων, της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Υπαλλήλων και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να συμφωνηθεί σχέδιο δράσης στο οποίο να αποτυπώνεται ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής στις δικαστικές υπηρεσίες της Επικράτειας των οδηγιών των ειδικών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών συνθηκών και με την υποστήριξη νέων τεχνολογιών. Για την τήρηση της υλοποίησης και εφαρμογής των μέτρων και επίλυσης των αναδυόμενων πρακτικών προβλημάτων, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να ορίσουν ειδική προς τούτο επιτροπή, η οποία θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. (Ευχής έργον θα ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να μπορούσε να μετάσχει με νομιμοποιημένη εκπροσώπηση)
Β) Ως προς το θέμα της παράτασης της διάρκειας του τρέχοντος δικαστικού έτους: Η αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων επί μακρόν σε συνδυασμό με τις συνέπειες της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δημιουργούν νέα δεδομένα στην λειτουργία της Χώρας. Η υγειονομική κρίση προκαλεί οικονομική κρίση το μέγεθος της οποίας θα είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε την άποψη ότι το Δικαστικό Σώμα αναλογιζόμενο τη σοβαρότητα των περιστάσεων οφείλει να έχει ως απαίτηση και κύριο μέλημα του την εξακολούθηση της απρόσκοπτης λειτουργίας των θεσμών, με πρώτο από όλους την Δικαιοσύνη, για την διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας, υπό τον αδιαπραγμάτευτο πάντα όρο της ταυτόχρονης προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Οι δύο αυτές απαιτήσεις του Δικαστικού Σώματος, που στην πραγματικότητα είναι απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας, μπορούν να συνυπάρξουν και να συνδυαστούν στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος με την αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων. Οι «δικαστικές διακοπές» ουδέποτε ήταν διακοπές των δικαστών, όπως κάποιοι προσπαθούν εμφανίσουν. Ήταν, είναι και θα είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης προσαρμοσμένη κατά τους θερινούς μήνες στους ρυθμούς της χαμηλής λειτουργίας συνολικά της κρατικής μηχανής και είναι ο χρόνος κατά τον οποίο τα νομικά επαγγέλματα (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, κλπ) έχουν κάποιο χρόνο αναψυχής. Για τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο χρόνος αυτός, κυρίως αξιοποιείται για την διεκπεραίωση των εκκρεμουσών υποθέσεων. Ο περιορισμός των «δικαστικών διακοπών» κατά το τρέχον δικαστικό έτος, ως ένα απολύτως έκτακτο μέτρο, φρονούμε ότι στοχεύει στην παρούσα χρονική στιγμή προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ομαλότητας και πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, γιατί αφορά την λειτουργία της Χώρας, μετά από μια περίοδο αναγκαστικής διακοπής των τρεχουσών εργασιών. Υπενθυμίζουμε ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί δεν έπαψαν όλες αυτές τις εβδομάδες της αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων να εκτελούν τα καθήκοντα τους, δημοσιεύοντας χιλιάδες αποφάσεις και βουλεύματα, εκδικάζοντας ποινικές υποθέσεις επείγοντος χαρακτήρα και διενεργώντας ανακρίσεις σε αυτόφωρα κακουργήματα. Η συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο είναι αναμφισβήτητη και σε αυτές τις ημέρες του υγειονομικού κινδύνου. Η συνεισφορά τους στην οικονομική επιβίωση της Χώρας είναι επίσης αναμφισβήτητη, χωρίς εκβιαστικούς όρους και συμπεριφορές, έτσι όπως ταιριάζει στην Τρίτη Συνταγματική Λειτουργία του Κράτους, που έχει ταχθεί στην υπηρεσία του Κράτους Δικαίου και των Πολιτών.
Δημήτρης Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος,Εφέτης
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr