Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Καϊντάσης : Οι κρίσεις πίσω από το πρόβλημα – Γιατί τόσος εκνευρισμός για την τηλεκπαίδευση;

Υπάρχει πραγματικά ψηφιακό χάσμα, πραγματική απόσταση μεταξύ του ελληνικού κράτους με τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Το χάσμα αυτό είναι προϊόν, μια σειράς κακοδαιμονίας και κακοδιαχείρισης, που σχετίζεται με τις υποδομές αυτής της χώρας στον τομέα των δικτύων, της υπολογιστικής δύναμης και του cloud.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καϊντάσης : Οι κρίσεις πίσω από το πρόβλημα – Γιατί τόσος εκνευρισμός για την τηλεκπαίδευση;

Να κάνουμε μια παρένθεση να εξηγήσουμε γιατί σήμερα “εκνευριστήκαμε” όλοι με το θέμα της τηλεκπαίδευσης και του μεγάλου φιάσκου, να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου και εκπαιδευτικοί στην πιο διάσημη πλατφόρμα εκπαίδευσης στην υφήλιο;

α) Γιατί πολλοί χιλιάδες γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, έχασαν την ώρα τους, μπροστά σε έναν υπολογιστή, περιμένοντας να γίνει το μάθημα.

Αυτές οι εκατομμύρια εργατοώρες, δεν είναι αμελητέα οικονομική ποσότητα, καθώς τις ώρες εκείνες κάποιοι τις αφιέρωσαν

1) από την εργασία τους

2) από την ξεκούρασή τους

3) από τον ελεύθερο χρόνο τους.

β) Γιατί αντιληφθήκαμε ότι όσο και να προσπαθούμε και να πιστεύουμε ότι ζούμε σε ευρωπαϊκό κράτος (ή κράτος της Δύσης) αποδεικνύεται ότι η ψηφιακή εποχή είναι ακόμη πολύ μακριά από εμάς. Υπάρχει πραγματικά ψηφιακό χάσμα, πραγματική απόσταση μεταξύ του ελληνικού κράτους με τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Το χάσμα αυτό είναι προϊόν, μια σειράς κακοδαιμονίας και κακοδιαχείρισης, που σχετίζεται με τις υποδομές αυτής της χώρας στον τομέα των δικτύων, της υπολογιστικής δύναμης και του cloud…

γ) Γιατί η κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική και υγειονομική, αλλά υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος. Όταν η τηλεδιάσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών είναι σε φάση Loading … ποια εμπιστοσύνη μπορεί να επιδείξουμε σε άλλα πιο επείγοντα όπως π.χ. για το σύστημα του ΕΣΥ, για την οικονομία, για την αλληλεγγύη.

δ) Γιατί αντιληφθήκαμε ότι πληρώνουμε τις ακριβότερες υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των συμπαραμαρτυρούντων (ηλεκτρικό ρεύμα, δεδομένα κλπ.) και δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή να έχουμε και αξιοπρεπή χρήση αυτών. Να μην ξεχάσουμε να επισημάνουμε και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε από τους χιλιοχαραγμένους δρόμους, που έγιναν έτσι για να περαστούν …καλώδια οπτικών ινών.

ε) Γιατί, η ψυχολογία μας διατηρείται σε ένα ποσοστό εξαιτίας της εμπιστοσύνης στην τεχνολογία και τις εφαρμογές της. Εν ολίγοις, στον μόνο που έχουμε κραταιά εμπιστοσύνη είναι στις τεχνολογικές λειτουργίες. Η ανασφάλειά μας, όμως φτάνει στα όρια της, όταν η οθόνη του υπολογιστή παγώνει και η επικοινωνία νεκρώνει. Σε μια οικονομική κρίση μπορεί να αντέξουμε, μια υγειονομική κρίση μπορεί να περάσει, μια τεχνολογική κρίση όμως, που θα μας στερήσει διαδίκτυο, iot, κινητά τηλέφωνα, θα μπορέσουμε να την αντέξουμε.

Η βίαια προσαρμογή σε νέες εφαρμογές, είναι βέβαιο ότι δεν αποκλείει τέτοια θέματα, όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε αυτές τις ημέρες. Εκτός όμως από ενδιαφέρον, η εξέλιξη αυτή, πρέπει να μας δημιουργεί και προβληματισμούς, έτσι ώστε μέσα από τις κρίσεις, να βρίσκουμε πεδία δράσης και διόρθωσης σφαλμάτων.

Ο Γιάννης Καϊντάσης είναι Δικηγόρος Άρτας,  ΜΒΑ, Μsc c. Εγκληματολογίας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ