Γιάννης Μαρακάκης: 1000 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια

Του Γιάννη Μαρακάκη* Διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά ότι και ο μέσος Έλληνας αλλά και το σύστημα αντιλαμβάνονται το δικηγόρο ως επιστήμονα πολυτελείας. Είναι ανάγκη επιτέλους να γίνει αντιληπτό και από τον κόσμο αλλά και από τους φορείς ότι η δικηγορία στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με τη δικηγορία στο Λονδίνο ή το Μανχάτταν, όπου δικηγόροι μπορούν […]

NEWSROOM
Γιάννης Μαρακάκης: 1000 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια

Του Γιάννη Μαρακάκη*

Διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά ότι και ο μέσος Έλληνας αλλά και το σύστημα αντιλαμβάνονται το δικηγόρο ως επιστήμονα πολυτελείας.

Είναι ανάγκη επιτέλους να γίνει αντιληπτό και από τον κόσμο αλλά και από τους φορείς ότι η δικηγορία στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με τη δικηγορία στο Λονδίνο ή το Μανχάτταν, όπου δικηγόροι μπορούν να συντηρήσουν τα γραφεία τους ακόμη και με έναν πελάτη.

Ο κόσμος έχει μπερδευτεί.

Στην Ελλάδα η δικηγορία είναι καθημερινή μάχη και την αβεβαιότητα , σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας όπου το μόνο δεδομένο είναι η πολυνομία και οι αστάθμητοι παράγοντες.

Ο μέσος Έλληνας δικηγορος δεν έχει ωράριο, δεν είναι δημόσιος υπάλληλος ούτε και εισοδηματίας. Είναι δημόσιος λειτουργός 24/7, χωρίς Σαββατοκυριακα και καταδικασμένος σε διαρκή ετοιμότητα.

Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι οι δικηγόροι βγήκαμε αποδεκατισμένοι από τις αποχές του 2016. Μια περίοδο που όλοι αναθεωρήσαμε – όχι μόνο τον προϋπολογισμό μας – αλλά κυρίως τις αξίες μας και τις προτεραιότητες μας, αφού σε μόλις ένα χρόνο, πολλοί και μάλιστα έμπειροι δικηγόροι, βρέθηκαν είτε εκτός αγοράς είτε στα όρια της χρεοκοπίας ενώ άλλοι βρέθηκαν να αναζητούν καριέρα στο εξωτερικό.

Τότε αποκτήσαμε επίγνωση ότι η άσκηση δικηγορίας στην Ελλάδα είναι πράξη ηρωική.

Πριν κάτσει η σκόνη από αυτή τη θύελλα βρεθήκαμε παντρεμένοι με ένα χαράτσι 70% στα έσοδα μας, και έτσι ακόμα και για τους ελάχιστους εξ ημών που είχαν εφεδρείες, ο ορίζοντας φαινόταν και εξακολουθεί να φαίνεται νεφελώδης.

Η κρίση λοιπόν του κορονοϊού δεν βρήκε το δικηγορικό σώμα σε φάση ευημερίας ή ανάπτυξης – παρά τους αδιαμφισβήτητους αγώνες και διεκδικήσεις των δικηγορικών συλλόγων . Ήρθε επί εδάφους εγκατεστημένης κρίσης σε ότι αφορά την αξιοπρεπή άσκηση της δικηγορίας , τις συνθήκες και φυσικά την «επιτέλους» διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών. Η επιστήμη την οποία επιλέξαμε να υπηρετήσουμε είναι ίσως το πιο στρεσογόνο επάγγελμα. Και στη χώρα μας παραμένουμε εξαιρετικά κακοπληρωμένοι αναλογικά με την ποιότητα των υπηρεσιών μας αλλά κυρίως τη συνυφασμένη με αυτές ευθύνη.

Αξιότιμοι κύριοι Τσιάρα, Γεωργιάδη και Σταικουρα. Κάμετε το σωστό. Θεσπίσατε ειδική βοήθεια , σαφώς αναπροσαρμοσμένη προς τα πάνω – κατ´ ελάχιστο 1000 ευρώ – όχι οριζοντίως και ανεξαιρέτως αλλά εφαρμόζοντας εισοδηματικά κριτήρια. Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία , που έχουν εκκαθαριστικά μικρότερα των 20.000 ευρώ , όταν ταυτόχρονα έχουν καθημερινές υποχρεώσεις για να συντηρήσουν υποτυπωδώς το γραφείο τους. Η κρίση της επιδημίας θα περάσει και σύντομα όλο το σύστημα αλλά και η πολιτεία, θα επιστρατεύσει το δικηγορικό σώμα, αφενός για να επανέλθει η κανονικότητα και αφετέρου για την προασπίσει.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ