Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιώργος Τρανταλίδης: ΣτΕ – Αποφάσεις μετά θάνατον

Το άθροισμα των ετών για εκδίκαση στους 3 βαθμούς εγγίζει τα 23-24 έτη οπότε έχουν αποθάνει και οι διάδικοι και οι δικηγόροι. Οι τελευταίοι δε υφίστανται τρομακτική ζημιά εάν έχουν αναλάβει την υπόθεση με ποσοστό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Τρανταλίδης: ΣτΕ – Αποφάσεις μετά θάνατον

Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος ‘’καθένας έχει δικαίωμα στη παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα του όπως ο νόμος ορίζει’’.Το δε άρθρο 8 παρ. 1 Σ. ορίζει ότι: ‘’κανένας δεν στερείται χωρίς τη θέληση του το δικαστή που τον έχει ορίσει ο νόμος’’.

Ως γνωστόν η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των πονεμένων, η παρηγοριά των αδικημένων, η ελπίδα των αγωνιζομένων για το πολυπόθητο δίκαιο. Γι’ αυτό δικαιούται του σεβασμού όλων ανεξαιρέτως. Να θυμήσουμε πως πριν 30 χρόνια οι Δικαστές δίκαζαν (φυσικά αγόγγυστα) μέχρι να ανατείλει ο ήλιος! Το αποτέλεσμα ήταν μηδενικές εκκρεμότητες και μέσα σε 3 χρόνια, εκδίδοντο οι αμετάκλητες αποφάσεις.

Ο εύλογος χρόνος εντός του οποίου πρέπει να δημοσιεύονται οι δικαστικές αποφάσεις επί των πολιτικών υποθέσεων, οριζόταν στο νόμο σε 4 μήνες. Αν ο δικαστής υπερβεί τον χρόνο αυτό αδικαιολόγητα, ελέγχεται πειθαρχικώς. Οριζόταν όμως ότι σε κάθε περίπτωση αν παρέλθουν από τη συζήτηση της υπόθεσης 8 μήνες χωρίς να δημοσιευθεί απόφαση επ’ αυτής, η υπόθεση αφαιρείται από τον δικαστή και γίνεται επανασυζήτηση αυτής χωρίς όμως να προβλέπεται καμία πλέον κύρωση κατά του δικαστή.

Έτσι συνεχίζεται η αβελτηρία, αμέλεια και οκνηρία αρκετών δικαστών λόγω ακριβώς της ατιμωρησίας. Αντί να περιορίζεται ο εύλογος χρόνος προς έκδοση αποφάσεων επιμηκύνθηκε κατά 2 μήνες (μετά από πρόταση της Εν. Δικαστών) κάνοντας το πρόβλημα ακόμη οξύτερο. Αν και έχω επισημάνει την ασύλληπτη καθυστέρηση στο ΣτΕ, ουδέποτε έλαβα απάντηση ούτε από το ΣτΕ ούτε από τον Υπ. Δικαιοσύνης ( σε ώτα μη ακουόντων).

Τα τελευταία 20 χρόνια διαπιστώνουμε δυστυχώς τα εξής δυσάρεστα στο ΣτΕ που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Δικαιοσύνη.

1) Σε τωρινό δημοσίευμα ανεγράφησαν τα εξής : ‘’Στα 92 χρόνια της ιστορίας του ΣτΕ ουδέποτε έχει σημειωθεί τόσο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αναβολών επί εκκρεμών υποθέσεων που παραμένουν στα συρτάρια των δικαστών χωρίς να εκδικάζονται επί 14 ολόκληρα χρόνια. Σε μία μόνο υπόθεση έχουν δοθεί 48 αναβολές με αποτέλεσμα να εκκρεμεί μόνο στο ΣτΕ επί 12 χρόνια. 20 περίπου δικαστές του ΣτΕ από τους συνολικά 51 συμβούλους (εκτός της προέδρου, των 10 αντιπροέδρων και των 58 παρέδρων) έχουν αναβάλει 59 υποθέσεις 1.428 φορές κρατώντας τες κλειδωμένες στα ερμάρια των γραφείων τους από 5 – 14 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αναβολών, ανά υπόθεση από 1 έως 24 φορές πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.000 στο σύνολο των δικαστών του ΣτΕ. Η μνημονιακή κρίση περιόρισε αισθητά τον αριθμό των καταθέσεων. Από τους περίπου 20 δικαστές, τα ¾ είναι γυναίκες, οι οποίες, κατά κανόνα, είναι επιμελέστερες από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ο ‘’βασιλιάς των αναβολών΄΄ στο ΣτΕ έχει δώσει 438 αναβολές σε 14 υποθέσεις που χειρίζεται κρατώντας τες παγωμένες από 5 – 12 χρόνια χωρίς να τις δικάζει.

Ο ίδιος δικαστής έχει στα χέρια του υποθέσεις στις οποίες έχει δώσει 40, 35, 33, 30, 29, 27 και 25 αναβολές. Άλλη δικαστής έχει δώσει σε 10 υποθέσεις 290 αναβολές με αποτέλεσμα αυτές να παραμένουν στα συρτάρια της επί 14 ολόκληρα χρόνια. Μια τρίτη δικαστής σε 7 υποθέσεις έχει δώσει 206 αναβολές με αναμονή από 7 έως 11 χρόνια. Τέταρτος δικαστής σε 4 υποθέσεις έχει δώσει 115 αναβολές κρατώντας αυτές αδίκαστες από 10 – 13 χρόνια, ενώ άλλος έχει δώσει 83 αναβολές σε 3 υποθέσεις, οι οποίες παραμένουν στο συρτάρι του από 10 – 12 χρόνια.

Γυναίκα δικαστής επί 9 χρόνια κρατάει χωρίς να δικάζει 3 υποθέσεις και έχει δώσει μέχρι τώρα 79 αναβολές ενώ συνάδελφος της πάλι σε ίδιο αριθμό υποθέσεων έχει δώσει 83 αναβολές και τις κρατάει στα χέρια της από 6 έως 12 χρόνια. Μια άλλη δικαστής σε δύο υποθέσεις, έχει δώσει 69 αναβολές και τις κρατάει αδίκαστες 8 και 9 χρόνια. 11 δικαστές έχουν από μια υπόθεση την οποία έχουν αναβάλει από 25 έως 46 φορές με αποτέλεσμα να τις κρατούν παγωμένες από 5 έως 14 χρόνια. Στην περίπτωση που κάποιος από τους περίπου 20 δικαστές του ΣτΕ κληρωθεί επιθεωρητής πως θα μπορέσει να ελέγξει εφέτη εάν έχει δώσει πολλές αναβολές σε υπόθεση που του έχει χρεωθεί;

Όταν πρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο κ. Ράντος, πρότεινε ως ανώτατο αριθμό αναβολών σε μια υπόθεση να είναι 6. Η πλειονότητα των δικαστών δεν το δέχτηκε.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στη μαύρη λίστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων δηλ. για υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, με τα πρόστιμα να επιβάλλονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Το άθροισμα των ετών για εκδίκαση στους 3 βαθμούς εγγίζει τα 23-24 έτη οπότε έχουν αποθάνει και οι διάδικοι και οι δικηγόροι. Οι τελευταίοι δε υφίστανται τρομακτική ζημιά εάν έχουν αναλάβει την υπόθεση με ποσοστό.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως κανένας διάδικος δεν θα θελήσει να εμπλακεί σε ένα δικαστικό μαραθώνιο… 24 ετών με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται δραματικά η δικηγορική ύλη.

Να υπομνήσω στους Δικαστές του ΣτΕ πως η δικαστική απόφαση δεν συνιστά αριθμητική πράξη ή λογιστική ενέργεια, αλλά εκδήλωση του πολυτιμότερου όσο και ευγενέστερο στοιχείου της ανθρώπινης υπάρξεως δηλ. της συνείδησης του δικαστή! Και αν η απόφαση εκδίδεται μετά από χρόνια, δηλ. μετά τον θάνατο των διαδίκων τότε προσβάλλει βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα και εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δικαιοσύνη. ‘’αιδώς Αργείοι’’.

Αναμένω με ενδιαφέρον την προτεινόμενη λύση για να αρθεί αυτή η αρνησιδικία μετά από συνεργασία της κ. Σάρπ, προέδρου του ΣτΕ, με τον Υπ. Δικαιοσύνης.

Είναι καθήκον αμφοτέρων η απάντησή τους στο παρόν άρθρο μου.

O Γιώργος Τρανταλίδης είναι Δικηγόρος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο vimaonline.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ