Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024

Ι. Γλύκας – Αρ. Μπαλάσκας: Για τη συζήτηση περί “περιορισμού των ενδίκων μέσων”

Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να ελαύνεται απαρεγκλίτως και απολύτως από τις επιταγές του Καταστατικού μας Χάρτη και των διεθνών Συνθηκών αυξημένης τυπικής ισχύος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Γλύκας – Αρ. Μπαλάσκας: Για τη συζήτηση περί “περιορισμού των ενδίκων μέσων” freepik

Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ι. Κλάπα, στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα ΄΄Δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη΄΄ (πηγή dikastiko.gr και capital.gr, 1-7-2024). H θέση, όπως διατυπώθηκε, πως: ΄΄Μπορούμε να αναρωτηθούμε αν χρειάζεται όλες οι υποθέσεις να κρίνονται δύο φορές ή αν, ακόμη, είναι σκόπιμο ο νομοθέτης να περιορίσει τους λόγους της έφεσης, αλλά και της αναίρεσης. Η ανάγκη περιορισμού των ενδίκων μέσων ενδιαφέρει και την ποινική δίκη.΄΄, αποκλίνει από τις διαχρονικές δικονομικές αρχές της ελληνικής ποινικής δικαιοταξίας και ελέγχεται μεταξύ άλλων ως προς τη συμβατότητά της στο άρθρο 2 του 7ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επανεξέταση-επανεκδίκαση από ανώτερο δικαστήριο ποινικής καταδικαστικής απόφασης.

Γλύκας

dikastiko

Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να ελαύνεται απαρεγκλίτως και απολύτως από τις επιταγές του Καταστατικού μας Χάρτη και των διεθνών Συνθηκών αυξημένης τυπικής ισχύος. Οποιαδήποτε έκφραση γνώμης που σκοπεί να θεραπεύσει το ΄΄κοινό περί δικαίου αίσθημα΄΄ ή πολιτικοοικονομικές προτεραιότητες, φρονούμε πως συντελεί εξ αντικειμένου (ασχέτως προς τις επιστημονικές αντιλήψεις και αφετηρίες) στην αποδυνάμωση της δικαιοσύνης – και δη της ποινικής- από τον ιερό θεσμικό, εγγυητικό και αποκαταστατικό της ρόλο, τόσο πολύτιμο για την επίτευξη συνθηκών κοινωνικής ειρήνης και αναπτύξεως.

*Ιωάννης Γλύκας, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, τέως Πρόεδρος Ενώσεως Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων.

*Αριστομένης Μπαλάσκας, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ