Ι. Γλύκας – Αρ. Μπαλάσκας: Για τη συζήτηση περί “περιορισμού των ενδίκων μέσων”

Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να ελαύνεται απαρεγκλίτως και απολύτως από τις επιταγές του Καταστατικού μας Χάρτη και των διεθνών Συνθηκών αυξημένης τυπικής ισχύος.

NEWSROOM
Ι. Γλύκας – Αρ. Μπαλάσκας: Για τη συζήτηση περί “περιορισμού των ενδίκων μέσων”

Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ι. Κλάπα, στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα ΄΄Δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη΄΄ (πηγή dikastiko.gr και capital.gr, 1-7-2024). H θέση, όπως διατυπώθηκε, πως: ΄΄Μπορούμε να αναρωτηθούμε αν χρειάζεται όλες οι υποθέσεις να κρίνονται δύο φορές ή αν, ακόμη, είναι σκόπιμο ο νομοθέτης να περιορίσει τους λόγους της έφεσης, αλλά και της αναίρεσης. Η ανάγκη περιορισμού των ενδίκων μέσων ενδιαφέρει και την ποινική δίκη.΄΄, αποκλίνει από τις διαχρονικές δικονομικές αρχές της ελληνικής ποινικής δικαιοταξίας και ελέγχεται μεταξύ άλλων ως προς τη συμβατότητά της στο άρθρο 2 του 7ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επανεξέταση-επανεκδίκαση από ανώτερο δικαστήριο ποινικής καταδικαστικής απόφασης.

dikastiko

Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να ελαύνεται απαρεγκλίτως και απολύτως από τις επιταγές του Καταστατικού μας Χάρτη και των διεθνών Συνθηκών αυξημένης τυπικής ισχύος. Οποιαδήποτε έκφραση γνώμης που σκοπεί να θεραπεύσει το ΄΄κοινό περί δικαίου αίσθημα΄΄ ή πολιτικοοικονομικές προτεραιότητες, φρονούμε πως συντελεί εξ αντικειμένου (ασχέτως προς τις επιστημονικές αντιλήψεις και αφετηρίες) στην αποδυνάμωση της δικαιοσύνης – και δη της ποινικής- από τον ιερό θεσμικό, εγγυητικό και αποκαταστατικό της ρόλο, τόσο πολύτιμο για την επίτευξη συνθηκών κοινωνικής ειρήνης και αναπτύξεως.

*Ιωάννης Γλύκας, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, τέως Πρόεδρος Ενώσεως Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων.

*Αριστομένης Μπαλάσκας, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr