Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2025

Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος: Το οξυγόνο της Δικαιοσύνης

Στον δρόμο προς την κάθαρση, (και) η Δικαιοσύνη χρειάζεται οξυγόνο, ας μην της το στερήσουμε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος: Το οξυγόνο της Δικαιοσύνης dikastiko.gr

H εις βάθος διερεύνηση των αιτίων της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και της απώλειας της ζωής 57 επιβατών τον Φεβρουάριο του 2023 αποτελεί καθολικό αίτημα. Ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων έχει συστήσει για τον σκοπό αυτόν ειδική επιτροπή με την συμμετοχή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA).Tο πόρισμα της Επιτροπής θα ανακοινωθεί επισήμως στο τέλος Φεβρουαρίου.

Για την υπόθεση των Τεμπών διεξάγεται με εντατικό ρυθμό ανάκριση από Εφέτη-Ανακριτή στη Λάρισα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος δεκάδων προσώπων, ενώ προσεχώς αναμένεται το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης του ΕθνικούΜετσοβίουΠολυτεχνείου που θεωρείται κρίσιμο.

Οι δικαστικές αρχές έχουν επωμιστεί το εξαιρετικά σύνθετο έργο της διακρίβωσης των συνθηκών της μοιραίας σύγκρουσης και της απόδοσης της ποινικής ευθύνης που αναλογεί στους υπαιτίους της. Οι προσδοκίες των οικογενειών των θυμάτων αλλά και του κοινωνικού συνόλου έναντι των οργάνων της δικαιοσύνης είναι υψηλές: Αξιώνουν την ταχεία και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη δίκαιη τιμωρία όσων ευθύνονται.

Η απολύτως κατανοητή επιθυμία της γρήγορης προόδου της διαδικασίας συγκρούεται όμως με τον χρόνο που απαιτεί η επιστημονικώς άρτια διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης και η νηφάλια και απροκατάληπτη διαπίστωση του βαθμού της ατομικής ευθύνης καθενός εμπλεκομένου.Υπενθυμίζω ότι η ειδική επιτροπή που συστήθηκε στην Αγγλία για τη διαπίστωση των αιτίων της φονικής πυρκαγιάς στον GrenfellTowerτου Λονδίνου το 2017, η οποία κόστισε την ζωή 72 ανθρώπων, παρέδωσε το πρώτο πόρισμά της το 2019 και το δεύτερο το 2024, ενώ οι σχετικές ποινικές δίκες δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από το 2027.

Σε πολύνεκρες υποθέσεις αυτού του είδους οι δικαστικές αρχές δεν μπορούν εξάλλου να επιτελέσουν με επιτυχία το έργο τους χωρίς την έγκαιρη και ειλικρινή συνδρομή όλων των κρατικών ή άλλων φορέων που συμμετέχουν στη διερεύνησή τους. Η συλλογή και διασφάλιση όλων των πειστηρίων και των κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων  στον τόπο του δυστυχήματος, η ακέραιη τεχνική-εργαστηριακή επεξεργασία τους, η απρόσκοπτη παροχή όλων των χρήσιμων πληροφοριών, η άμεση ανταπόκριση στα ανακριτικά αιτήματα και η τήρηση διαφανών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν το «οξυγόνο» που χρειάζεται η Δικαιοσύνη για να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή της.

Τέλος, το έργο των δικαστικών αρχών υπονομεύεται από σπασμωδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη της παράκαμψης του δικαστικού συμβουλίου που αποφασίζει για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο ακροατήριο, και την ιδιοτελή εκμετάλλευση της υπόθεσης από μονομάχους της πολιτικής αρένας.

Στον δρόμο προς την κάθαρση, (και) η Δικαιοσύνη χρειάζεται οξυγόνο, ας μην της το στερήσουμε.

Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος:, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών

ΠΗΓΗ: “Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ