Ηλίας Σιδέρης:Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και της ανηλικότητας στον υπό ψήφιση Ποινικό Κώδικα
Ο νέος ποινικός κώδικας φαίνεται να αποτυπώνει μέρος και σκέψεις από το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανήλικα θύματα και την προστασία της ανηλικότητας (ακόμη και για δράστες ανηλίκους)
Οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που είναι ήδη σε διαβούλευση αναδεικνύουν την παιδοκεντρική προσέγγιση του νέου σχεδίου νόμου. Με σοβαρότητα και σεβασμό στην ανηλικότητα και την παραβατικότηα ανηλίκων, έρχεται επιτέλους ένα πλέγμα διατάξεων, αφενός να απονείμει πραγματική δικαιοσύνη και αφετέρου να αποτρέψει την τέλεση εγκλημάτων που αφορούν ανήλικους. Ίσως λόγω του ότι τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων δεν δημοσιοποιούνταν από το περιβάλλον (που πολλές φορές είχε συμμετοχή σε αυτά ή/και υπήρχε διάχυτο το αίσθημα της ντροπής), ίσως γιατί η κοινωνία μας έκρυβε τις παθογένειες της, ίσως και γιατί ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τους ανηλίκους – θύματα, είχαμε μέχρι σήμερα διατάξεις, που στην πραγματικότητα δεν προστάτευαν όσο θα έπρεπε τα ανήλικα θύματα (αλλά και ενίοτε τους ανήλικους δράστες).
Πρωταρχικό ζήτημα υπήρξε η προθεσμία της παραγραφής των εγκλημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου. Μετά τα σκάνδαλα στο χώρο του θεάτρου και του αθλητισμού, ο υφυπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, είχε προαναγγείλει παρέμβαση επί της νομοθεσίας: η προθεσμία για την παραγραφή θα πρέπει να αρχίζει από την ενηλικίωση του θύματος. Είναι να απορεί κανείς πως δεν είχε συμβεί τόσο καιρό, αφού είναι σύνηθες ένας ανήλικος να πέφτει θύμα των οικείων του. Ποιοι άραγε θα κατήγειλαν την εγκληματική δραστηριότητα, οι ίδιοι οι δράστες; Ορθότατη η αλλαγή της νομοθεσίας επ’ αυτού.
Σε επιμέρους διατάξεις, φαινομενικά μικρής ποινικής σημασίας, αλλά μεγάλης κοινωνικής απαξίας, ξεχωρίζω το άρθρο της τιμώρησης με φυλάκιση και χρηματική ποινή για όποιον, εξωθεί σε επαιτεία ανηλίκους, με σκοπό την εκμετάλλευση των εσόδων τους. Είναι βαθειά ιστορικό και κοινωνικό ζήτημα η επαιτεία. Στις απαρχές του ελληνικού κράτους, παρέχονταν άδεια προκειμένου κάποιος να είναι επαίτης. Μετέπειτα ήταν αδίκημα και σήμερα καταργήθηκε. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει έγκλημα. Και δεν είναι μόνον ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι στους δρόμους, αλλά κυρίως ο κίνδυνος για τις μελλοντικές παραβατικές συμπεριφορές των ανηλίκων, που θα έχουν συνηθίσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Σημαντική αλλαγή που έπρεπε να έρθει είναι ο”βιασμός ανηλίκου”. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διαφορά στην ποινική αντιμετώπιση. Με το νέο σχέδιο νόμου ο βιαστής ανηλίκου αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη. Ταυτόχρονα γίνονται σωστές παρεμβάσεις σε όλα τα σχετικά αδικήματα περί της προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, που έπρεπε να γίνουν για την προστασία της ανηλικότητας του θύματος.
Ο νέος ποινικός κώδικας φαίνεται να αποτυπώνει μέρος και σκέψεις από το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανήλικα θύματα και την προστασία της ανηλικότητας (ακόμη και για δράστες ανηλίκους). Ο νόμος δείχνει πλέον ξεκάθαρα την κατεύθυνση, και παραμένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές για την επιτυχή εφαρμογή των διατάξεων.
Ηλίας Σιδέρης – Δικηγόρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Τσιάρας: Όχι ειδική διάταξη για γυναικοκτονία – Υπάρχει η ανθρωποκτονία και τιμωρείται με ισόβια Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Συγγνώμη από την οικογένεια του δράστη – Αποδοκιμάζει τις δηλώσεις “παραλήρημα” του θείου To Dikastiko.gr και το TheGreekLawyer.gr παρουσιάζουν το Ημερολόγιο 2022 για το νέο δικαστικό έτοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr