Ιωάννα Π. Λαχανά : Νηφάλια και Επίκαιρα
“Τέλος καλό ,όλα καλά “. Σοφή λαϊκή παροιμία. Χρειάστηκαν βέβαια 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας για να γραφεί το τέλος . Μόνο που , αν και αναμενόμενο, δεν ήταν και αυτονόητο, αφού η προηγηθείσα κατά τη δικονομική τάξη εισαγγελική πρόταση κατέληγε στην μη ίδρυση, συγκρότηση και δράση της εγκληματικής ομάδας. Δεν θα κρίνουμε εδώ την εξαίρετη […]
“Τέλος καλό ,όλα καλά “. Σοφή λαϊκή παροιμία.
Χρειάστηκαν βέβαια 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας για να γραφεί το τέλος . Μόνο που , αν και αναμενόμενο, δεν ήταν και αυτονόητο, αφού η προηγηθείσα κατά τη δικονομική τάξη εισαγγελική πρόταση κατέληγε στην μη ίδρυση, συγκρότηση και δράση της εγκληματικής ομάδας. Δεν θα κρίνουμε εδώ την εξαίρετη εισαγγελέα της έδρας. Άλλωστε ο εισαγγελικός θεσμός δεν μετέχει στην τελική διαμόρφωση της κρίσης του δικαστηρίου, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να απονείμει Δικαιοσύνη σύμφωνα με το Σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδηση των δικαστών.
Και η “φωνή” της συνείδησης των δικαστών ήταν αδύνατον να μη λάβει υπόψη το αίμα αθώων, τους προπηλακισμούς και τη βία κατά πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος ή εθνότητας, τις παραδόσεις του λαού μας και τις ηθικές αξίες που αντιπροσωπεύει ο ελληνικός πολιτισμός.
Η Δικαιοσύνη για άλλη μία φορά στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων, στις επάλξεις θέτοντας φραγμό σε πράξεις ή/και πρακτικές που παρέπεμπαν σε άλλες σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας και σε μαύρο στίγμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας.
Ενδεχόμενα και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών έξω από το δικαστήριο -αν και δικαιολογημένη απόλυτα- δεν έπαυε να εκπέμπει αρνητικά μηνύματα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ικανότητα ή/και δυνατότητα της να αποδίδει “τα του Καίσαρα τω Καίσαρι”, παράλληλα άφηνε υπονοούμενα περί επηρεασμού των δικαστών.
Και η μεν Δικαιοσύνη έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της το Πολιτικό Σύστημα όμως; Αυτό ειδικά που δεν είναι αμέτοχο ,ούτε για την εμφάνιση του ναζιστικού φαινομένου ,ούτε για τη χρησιμοποίηση του, όταν απέκτησε ψήφο στη Βουλή. Είναι το ίδιο σύστημα ,που παρατηρούσε άφωνο ή/και σε πλήρη αδράνεια την προκλητική βία ,τις ύβρεις και την καταρράκωση κάθε έννοια ηθικής και δικαίου από “τυχάρπαστους” ,που “σκαρφάλωσαν” στο κύμα του λαϊκισμού ,που διογκώθηκε στη χώρα μας την περίοδο των Μνημονίων.
Δε θα μακρηγορήσουμε.
Όμως ,αν το πολιτικό σύστημα συνεχίσει στα ίδια λανθασμένα μονοπάτια ,τότε φοβούμαστε, ότι η δικαστική αυτή απόφαση θα μείνει “ορφανή” ,χωρίς στήριξη και κυρίως χωρίς συνέχεια.
Και μια πρόταση, ώστε να δείξει και κυρίως να αποδείξει εμπράκτως την αλλαγή πορείας το πολιτικό σύστημα. Η Χρυσή Αυγή εστερήθη με νόμο την κρατική ενίσχυση τα επτά (7) τελευταία χρόνια(υπ’αριθμ.518/2015 απόφαση Ολ ΣΤΕ).
Από το ποσό αυτό να δοθεί ανάλογη χρηματική αποζημίωση (όχι ψίχουλα) στα θύματα της Χρυσής Αυγής και στις οικογένειες των θυμάτων.
Θα είναι μία πράξη δικαιοσύνης και δικαίωσης.
Το οφείλει η πολιτεία, το οφείλουμε όλοι μας.
Η Ιωάννα Π. Λαχανά είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr