Ιωάννα Παναγοπούλου: Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Οι μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά του γυναικείου φύλου είναι πολλές.
17 Δεκεμβρίου 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρονιά έχει λάβει ραγδαία εξάπλωση και δυστυχώς σήμερα τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα μιλάμε για μια «πανδημία βίας». Η απαξίωση, η προσβολή , η μείωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και δη μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού αποτελεί εκδήλωση της έμφυλης βίας.
Οι μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά του γυναικείου φύλου είναι πολλές: λεκτική βία , σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική, συναισθηματική κακοποίηση, εξαναγκαστικός γάμος, σεξουαλική εκμετάλλευση , εμπορία ανθρώπων, οικονομική βία , ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενδοοικογενειακή βία και η ακραία μορφή της έμφυλης βίας που είναι η ανθρωποκτονία γυναικών λόγω του φύλου τους (γυναικοκτονια- femicide).
Στην Ελλάδα το 2021 τα περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες ή κορίτσια έχουν αυξηθεί σημαντικά , τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν αύξηση των καταγγελιών. 13 δολοφονίες γυναικών μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, με τις περισσότερες από αυτές ο δράστης να είναι σύζυγος του θύματος. Τα θύματα συνήθως υφίστανται μια χρόνια κακοποιητική συμπεριφορά μη δυνάμενα να πουν στοπ στη βία και να απαλλαγούν από το πρόβλημα.
Η 25η Νοεμβρίου είχε ήδη καθιερωθεί από το έτος 1981 εις ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδερφών Μιραμπαλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία με εντολή του δικτάτορα Τρουχιλο την 25η Νοεμβρίου 1860.
Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας Covid 19 το συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών ανέφερε ότι είναι «η σκιώδης πανδημία» και η πρόεδρος της Grevio Marceline Naudi είπε ότι «για πολλές γυναίκες και παιδιά το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος’’.
Η 25η Νοεμβρίου είναι μια παγκόσμια ημέρα η οποία πρέπει να θυμίσει σε όλους μας ότι οφείλουμε να διεκδικούμε , να προστατεύουμε και να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να πούμε «Στοπ στη βία κατά των γυναικών».
*Ιωάννα Παναγοπούλου, Ποινικολόγος
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr