Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Κηδεία δημοσία δαπάνη – Τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο
Μία ματιά στο νομοθετικό πλαίσιο για το καθεστώς το οποίο ισχύει στις περιπτώσεις κηδείας δημοσία δαπάνη.
Πολλά θα διαβάσει κανείς για τη ζωή και το έργο του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσφατη πολιτική ιστορία νομίζω πως δεν αφήνει περιθώρια για αντικειμενικές κρίσεις αφού ο καθένας θα εκφράσει προσωπική άποψη περιγράφοντας περιστατικά στα οποία ήταν εν ζωή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ιστορία γράφεται και μπορεί να αξιολογηθεί πολλά χρόνια μετά τα διαδραματιζόμενα γεγονότα και αφού έχουν φύγει από τη ζωή τα πρόσωπα τα οποία τα έζησαν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως βλέπουμε πως και ο θάνατός του συντάραξε την πολιτική ζωή του τόπου αφού διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για τη δυνατότητα της διενέργειας της κηδείας του δημοσία δαπάνη.
Το τρομακτικό στη χώρα μας ωστόσο είναι πως όλοι είναι σχολιαστές των πάντων και νομίζουν πως μπορούν να πάρουν και επίσημη θέση μάλιστα για κρίσιμα ζητήματα τα οποία από τη φύση τους είναι δύσκολα στη διαχείριση.
Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι αυτοί οι σχολιαστές είμαι σίγουρος πως έχουν παντελή άγνοια για το νομοθετικό καθεστώς το οποίο ισχύει στις περιπτώσεις κηδείας δημοσία δαπάνη. Δε θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη, θα ήθελα όμως όσοι έχετε το θάρρος της γνώμης σας να ρίξετε μία ματιά στο νομοθετικό πλαίσιο πριν αρχίσετε και εκφράζεστε δεξιά και αριστερά.
Συγκεκριμένα, ο Ν. 409/1976 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3065/2002 και ισχύει σήμερα αναφέρει:
«Άρθρο 1.
- Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός δύνανται να αποφασίζουν την δημοσία δαπάνη κηδείαν αποβιούντων προσώπων εμπιπτόντων εις τινά των κάτωθι κατηγοριών:
Α`. α) Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής, Υπουργών και Υφυπουργών Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων.
β) Διατελεσάντων Πρωθυπουργών Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων και Προέδρων της Βουλής.
Β`. α) Διατελεσάντων Υπουργών και Υφυπουργών Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων.
β) Εν ενεργεία ή διατελεσάντων Βουλευτών.
Γ`. α) Ανωτάτων Πολιτικών, Στρατιωτικών και Δικαστικών Κρατικών Λειτουργών, εν ενεργεία, ή συνταξιούχων, προσενεγκόντων εξαιρετικάς υπηρεσίας προς το Κράτος.
β) Διακεκριμένων Ελλήνων των Γραμμάτων και Τεχνών, τιμησάντων δια των έργων των την Ελλάδα.
γ) Ημεδαπών ή αλλοδαπών, αποβιούντων εν Ελλάδι, προσενεγκόντων εξαιρετικάς υπηρεσίας εις την Ελλάδα.
Δ`. α) Θυμάτων θεομηνίας ή συνταρακτικού ατυχήματος, συγκινήσαντος την κοινήν γνώμην».
* Κωνσταντίνος Χ. Γώγος, Δικηγόρος Αθηνών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευάγγελος Βενιζέλος: Η σχέση εισαγγελικών αρχών και ανεξάρτητων αρχών – Σεβασμός ή παραβίαση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου Κώστας Χρυσόγονος: “Κατ΄ ουσίαν δεν είναι γνωμοδότηση το έγγραφο Ντογιάκου” Λίνα Παπαδοπούλου: “Θεσμικά μετέωρη και νομικά έωλη η γνωμοδότηση Ντογιάκου” Ηλίας Εμμ. Δαγκλής: Νομικές Μεταφυτεύσεις. Eίναι άραγε η λύση στην νομοθετική α-πορία; Δημήτρης Ορφανίδης: Γυναικοκτονία- Δόκιμος ή αδόκιμος όρος;Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr