Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Άδειες κρατουμένων με το νέο σωφρονιστικό νόμο

Πρακτικά με το νέο νομοσχέδιο έρχεται μία ραγδαία αύξηση των ορίων αυξάνοντας τις προϋποθέσεις αλλά και τους χρόνους απόκτησης ευεργετημάτων από τους κρατούμενων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Άδειες κρατουμένων με το νέο σωφρονιστικό νόμο

Ψηφίστηκε το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο στο οποίο και υπάρχει πληθώρα αλλαγών που αφορούν στις άδειες κρατουμένων αλλά και στην διαδικασία έκτισης της ποινής ενώπιον των αγροτικών φυλακών.

Πρακτικά με το νέο νομοσχέδιο έρχεται μία ραγδαία αύξηση των ορίων αυξάνοντας τις προϋποθέσεις αλλά και τους χρόνους απόκτησης ευεργετημάτων από τους κρατούμενων.

Πρακτικά όσον αφορά στις άδειες με το νέο νόμο τροποποιείται το άρθρο 55 του Ν. 2776/1999 ως εξής: «1. (1) Ο κατάδικος:

α) εκτίει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχει εκτίσει πραγματικά το ένα δέκατο (1/10) της ποινής του,

β) εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι δέκα (10) έτη και έχει εκτίσει πραγματικά το ένα πέμπτο (1/5) της ποινής του,

γ) εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή άνω των δέκα (10) ετών και έχει εκτίσει πραγματικά τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής του,

δ) εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχει εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη. Κατ’ εξαίρεση, σε αυτόν που καταδικάστηκε σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για παράβαση της παρ. 2 του άρθρου 380 του Ποινικού Κώδικα, τακτικές άδειες χορηγούνται εφόσον έχει εκτίσει πραγματικά τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής του και η κράτηση έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο έτη. Αν στον κατάδικο έχουν επιβληθεί περισσότερες στερητικές της ελευθερίας ποινές και δεν έχει γίνει προσμέτρησή τους σε μία συνολική ποινή, κατά το άρθρο 94 του Ποινικού Κώδικα, για τον υπολογισμό της ποινής που εκτίεται κατά την έννοια της παρούσας διάταξης, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των επί μέρους ποινών.

(2) Δεν εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα.

(3) Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων.

(4) Συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της αδείας του. Για να διαπιστωθεί αν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση εκτιμώνται ιδίως:

α) η προσωπικότητα του κατάδικου και η εν γένει συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης κατά τη διάρκεια της κράτησης σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 69 και κατά τη διάρκεια των αδειών, που ενδεχομένως του έχουν ήδη χορηγηθεί,

β) η ατομική, επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς και οι τυχόν οικογενειακές του υποχρεώσεις,

γ) η ωφέλεια, την οποία μπορεί να έχει για την προσωπικότητα του καταδίκου και τη μελλοντική του εξέλιξη η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας.».

Από τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα ότι για να λάβει κανείς άδεια πια θα πρέπει να έχει εκτίσει σχεδόν το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν όταν η παλιά διατύπωση του νόμου απαιτούσε μόνον την έκτιση του ενός πέμπτου της ποινής. Παράλληλα, τίθενται πλέον κάποιες επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες που περιορίζουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα σε άδεια όπως η μη ποινική εμπλοκή σε πλημμέλημα που προηγουμένως δεν υπήρχε, όπως επίσης και ειδική ρύθμιση για το αδίκημα της ληστείας (380 παρ. 2)

Επιπρόσθετα, με τη τροποποίηση του άρθρου 56 μειώνονται και οι μέρες επέκτασης της αδείας από 8 σε 6, ενώ αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής κράτησης μέχρι την άδεια για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στα 14 έτη.

Ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr